Πυρετωδώς ετοιμάζονται οι δύο κοινότητες στην Κύπρο για τις απευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον πρόεδρο της Κύπρου κ. Δ.Χριστόφια και στον τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις 3 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για τη σημαντικότερη στιγμή για την Κύπρο, στην οποία ο πρόεδρος Χριστόφιας αποδίδει ιδιαίτερη σημασία διότι πολλοί στη Μεγαλόνησο πιστεύουν ότι ίσως αποτελεί και την τελευταία ευκαιρία για τη λύση αυτού του χρόνιου και δυσεπίλυτου προβλήματος. Οι πληροφορίες από τη Λευκωσία επιμένουν ότι ο κ. Χριστόφιας σκοπεύει να επισημάνει στον συνομιλητή του ότι η μοναδική οδός για την επιτυχία των συνομιλιών είναι τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Ταλάτ να εργασθούν κατά τρόπο που να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των Κυπρίων και όχι οποιουδήποτε τρίτου.

Και οι δύο πλευρές εμφανίζονται έτοιμες για διαπραγματεύσεις σε μια προσπάθεια να επιτύχουν μια εκκίνηση με τους καλύτερους οιωνούς και να εργαστούν κατά τρόπο ικανοποιητικό. Η πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών κρίνεται από διπλωματικές πηγές σημαντική, αν και δεν αναμένεται να διαρκέσει πολύ, αφού θα είναι κυρίως αναγνωριστική των προθέσεων των δύο ηγετών. Από την πρώτη κιόλας συνάντηση θα διαφανεί, ωστόσο, αν οι δύο ηγέτες θα μιλήσουν την ίδια γλώσσα και κυρίως αν οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν λύση η οποία να βασίζεται σε ένα κράτος, μία ιθαγένεια και μία κρατική οντότητα σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, σύμφωνα και με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας βασίζεται στις καλές σχέσεις που έχει ο ίδιος με τον κ. Ταλάτ, καθώς και στις σχέσεις συνεργασίας που είχε για δεκαετίες τώρα το κομμουνιστικό κόμμα ΑΚΕΛ (του οποίου ηγείται) με τους Τουρκοκυπρίους για να προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις. Στους λίγους μήνες, άλλωστε, της προεδρίας του πέτυχε να αναθερμάνει το Κυπριακό (το οποίο ήταν επί σειρά ετών στάσιμο) και να αρχίσει διάλογο με την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Το ουσιαστικό μέρος των απευθείας διαπραγματεύσεων αναμένεται να αρχίσει στη δεύτερη συνάντηση των δύο ηγετών στις 11 Σεπτεμβρίου και σε αυτή θα τεθούν επί τάπητος όλα τα φλέγοντα θέμα (συνταγματικό, εδαφικό, περιουσίες, εγγυήσεις, έποικοι κ.ά). Το πρόβλημα, ωστόσο, που τίθεται είναι κατά πόσον ο κατοχικός ηγέτης μπορέσει να κινηθεί χωρίς τον πλήρη έλεγχο της Αγκυρας. Αυτός είναι και ο λόγος που αμέσως μετά την έναρξη των συνομιλιών στις 3 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος Χριστόφιας πρόκειται να ταξιδεύσει στη Σουηδία (4 Σεπτεμβρίου), αλλά και στη Νέα Υόρκη (στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στις 20 Σεπτεμβρίου) για να ζητήσει την πλήρη στήριξη του διεθνούς παράγοντα και κυρίως των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.