Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ●Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004
● Ε-mail: epistoles@tovima.gr
Η Κύπρος και τα συμφέροντα των ΗΠΑ
Διαβάζοντας το άρθρο του εκ των επίλεκτων συνεργατών σας κ. Γ. Ρωμαίου στις 15.8.2008 με αφορμή τα αιματηρά συμβάντα στη Γεωργία- Οσετία ξανάζησα την ατμόσφαιρα στην Ελλάδα – Κύπρο κατά την προεδρική προεκλογική περίοδο του 1976. Δεν λησμονούνται οι άφθονες δηλώσεις υπέρ της Κύπρου του υποψηφίου Τζ. Κάρτερ τις οποίες φρόντισε λίγες ημέρες μετά την εκλογή του να ανακαλέσει εύσχημα. «Οι Ελληνες πανηγύρισαν υπερβολικά από την εκλογή μου» είπε ο κ. Κάρτερ, ενώ η αφέλεια είχε φθάσει σε τέτοιο σημείο ώστε να χτυπήσουν χαρμόσυνα οι καμπάνες των εκκλησιών της Κύπρου όταν ανεδείχθη νικητής ο πρόεδρος Κάρτερ!
Ο κ. Ρωμαίος εξέφρασε τον φόβο αναβίωσης του Ψυχρού Πολέμου σε περίπτωση εκλογής του Ρεμπουπλικανού υποψηφίου κ. Κέιν. Επιτρέψτε μου (με τον σεβασμό και θαυμασμό μου δεδομένους για τον σπουδαίο αρθρογράφο) να σημειώσω, βασιζόμενος στην ιστορική μελέτη και παρακολούθηση από τα ΜΜΕ (και από τη μελέτη των 3 βιβλίων στην ελληνική του κ. Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι) της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Οποιος κι αν εκλεγεί πρόεδρος θα προεδρεύεται (και είναι φυσική αμετακίνητη πορεία στις ΗΠΑ) από τα αποκλειστικά συμφέροντα των ΗΠΑ και μόνον.
Ας παύσουμε (αν κι έχουμε διδαχθεί πικρά) να βλέπουμε ως καλό μόνο τον εκάστοτε υποψήφιο των Δημοκρατικών. Οταν ο αείμνηστος Αρχ/πος- Πρόεδρος της Κύπρου Μακάριος επισκέφθηκε τον τότε (1962) πρόεδρο Τζον Κένεντι του είπε: «Αν ήξερα ότι θα ήσθε εσείς πρόεδρος δεν θα υπέγραφα τις Συμφωνίες Ζυρίχης- Λονδίνου» για να λάβει όμως μια απάντηση προφητική, όπως τραγικά απεδείχθη: «Οχι, Μακαριώτατε. Καλά εκάνατε και υπεγράψατε, γιατί μεταξύ των χειλέων μου και των συναισθημάτων μου παρεμβαίνουν τα συμφέροντα της πολιτικής». (Η συνομιλία αναφέρεται στο δίτομο βιβλίο «Κυπριακή Ιστορία των χαμένων ευκαιριών» του μακαρίτη Ε. Αβέρωφ-Τοσίτσα, εκδ. Εστία).
Ακόμη, όταν το 1979 ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος διαδεχθείς τον Μακάριο Κύπρου Χρυσόστομο Α΄ επεσκέφθη τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζ. Κάρτερ (με τη συνοδεία του ανεπανάληπτου στη δυναμικότητα και ευφυΐα αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιακώβου) διαμαρτυρηθείς και παραπονεθείς δίκαια για την τουρκική βαρβαρότητα (την αμερικανική ανοχή-αδιαφορία) έλαβε την ακόλουθη απάντηση από τον τόσα (προεκλογικά) υποσχεθέντα αμερικανό πρόεδρο: «Αν βοηθήσω την Κύπρο, ποίαν ιδεολογικήν κατεύθυνσιν θα ακολουθήσει;». Τα λοιπά περιττεύουν.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΙΟΝ. ΑΓΡΑΠΙΔΗΣ Ανδραβίδα Ηλείας
Φορολογικό πλαφόν στους ελεύθερους επαγγελματίες
Διάβασα το άρθρο του κ. Καρακούση της 3ης Αυγούστου 2008. Μα και βέβαια η κυβέρνηση πρέπει να επιβάλει πλαφόν κατώτατου εισοδήματος. Αφού είναι ανίκανη να πιάσει τη φοροδιαφυγή. Είναι αδιανόητο έμποροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και διάφοροι μαγαζάτορες να δηλώνουν εισόδημα κάτω των 15.000 ευρώ. Μα οι υπάλληλοί τους ή ο υπάλληλός τους μαζί με τις εισφορές κοστίζει 15.000-20.000 ευρώ. Αν δεν τα βγάζουν πέρα ας σταματήσουν τη δραστηριότητα.
Εσείς βρήκατε ποτέ εύκολα υδραυλικό, ηλεκτρολόγο; Πρέπει να μπείτε σε λίστα αναμονής! Η επίσκεψη κοστίζει 50 ευρώ. Αν κάνουν 5 επισκέψεις την ημέρα Χ 5 ημέρες = 25 Χ 50 ευρώ = 1.250 ευρώ Χ 52 εβδομάδες = 65.000 ευρώ ετησίως. Εστω και αν κάνει 1 επίσκεψη την ημέρα: 50 Χ 5 = 250 ευρώ εβδομαδιαίως Χ 52 εβδομάδες = 13.000 ευρώ ετησίως! Πλαφόν λοιπόν οι 15.000 ευρώ.
Οσο για τα μερίσματα, πρέπει να επανέλθουν οι γενικές διατάξεις όπως ίσχυαν προ του νόμου 2065/92. Νόμος που «έκαψε» τους μικροεπενδυτές. Ομως: Να υπάρχει στο συνολικό ποσό μερισμάτων αφορολόγητο ποσό 3.000-5.000 ευρώ. Το κράτος θα εισπράττει από το 90% των μετόχων 29% + 40% φόρο. Μια και η μαρίδα, αν και πλειοψηφία, κατέχει το 10% των μετοχών. Ετσι το κράτος θα γεμίσει τα ταμεία από την αύξηση, σήμερα 25%, σε 29% και 40% μελλοντικά.
Αν τελικά αποφασίσει η κυβέρνηση να επιβάλει φόρο υπεραξίας στις μετοχές, πρέπει να επιβάλει φόρο υπεραξίας και στα ακίνητα, όπως ισχύει παντού. Σε όλη την Ευρώπη ο φόρος υπεραξίας από μετοχές είναι 10%-20%. Σε ορισμένες χώρες ο φόρος ισχύει για μετοχές που κρατούνται μόνο για 6-12 μήνες. Αυτό θα είναι ένα σοκ για το ΧΑ. Θα φύγουν πολλοί ξένοι. Αν εφαρμοστεί, τουλάχιστον στην αρχή δεν πρέπει να υπερβαίνει το 5%. Και εδώ να υπάρχει αφορολόγητο ποσό ως τις 10.000 ευρώ κέρδος. Στην Αγγλία οι πρώτες 8.200 στερλίνες δεν φορολογούνται. Με αυτό το ποσοστό θα υπερκαλύψει κατά πολύ ό,τι θα χάσει από την κατάργηση του φόρου συναλλαγών 0,15 τοις χιλίοις.
Κ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ Αγγλία
Το σύστημα εξετάσεων για ΑΕΙ-ΤΕΙ
Διαβάζοντας στο «Βήμα της Κυριακής» (10.8.008, σ. 10) τα σχετικά με τις διαφορές των δύο μεγάλων κομμάτων, σταμάτησα στις σχετικές με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ- ΤΕΙ. Και σημειώνω τη θετική θέση της ΝΔ για τις δέσμες και εξετάσεις σε 4-5 μαθήματα. Ως γνωστόν, πρόκειται για ρύθμιση που έγινε με υπουργό Παιδείας τον Απόστολο Κακλαμάνη (ΠαΣοΚ) και βασικά για υλοποίηση πρότασής μου που είχε δημοσιευθεί πρωτύτερα με τίτλο «Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και σχολικά προγράμματα» στο περιοδικό «Οικονομία και Κοινωνία» (1981). Για τις ψυχολογικές και παιδαγωγικές αρχές του συστήματος των δεσμών παραπέμπω στη μελέτη αυτή. Νομίζω ότι το μόνο, συγκριτικά, αδύνατο σημείο του συστήματος των δεσμών αποδείχτηκε ότι ήταν ο περιορισμός των μαθητών στα μαθήματα δέσμης και η παραμέληση των άλλων μαθημάτων (Περισσότερα: Ν.Γ. Παπαδόπουλος «Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό της Ψυχολογίας», 2005, λ. προγράμματα, εκπαίδευση). Γι΄ αυτό και είχα προτείνει, όταν αργότερα τέθηκε το θέμα, αύξηση των εξεταζόμενων μαθημάτων σε έξι, έτσι ώστε να επεκταθεί κάπως το εύρος των αντικειμένων μάθησης. Δεν εισακούστηκα. Δημοσίευσα, πάντως, τις απόψεις μου στον Τύπο. Και δικαιώθηκα πολύ σύντομα. Επιμένω, λοιπόν, στα εξής:
1. Τα μαθήματα εξετάσεων είναι από πολλές απόψεις σκόπιμο να μην υπερβαίνουν τα 5-6.
2. Αφού το κυβερνών κόμμα συμφωνεί σε ρυθμίσεις που έγιναν με κυβέρνηση ΠαΣοΚ, υπάρχει σύμπτωση απόψεων που πρέπει να αξιοποιηθεί και να επεκταθεί διακομματικά στα θέματα Παιδείας.
3. Να σταματήσουν επιτέλους οι διάφορες πρόχειρες και αποδιοργανωτικές «μεταρρυθμίσεις» στην εκπαίδευση.
4. Οι εκάστοτε υπουργοί Παιδείας να μην νομίζουν ότι καθετί προηγούμενο είναι και παλαιό, αναχρονιστικό, ανάξιο. Στις χώρες της Εσπερίας συναντά κανείς τα ίδια πράγματα σε αρκετούς τομείς για πολλά χρόνια!
5. Περισσότερη εμπιστοσύνη στις απόψεις ειδικών επιστημόνων με αποδεικτικό λόγο επάνω σε ειδικά θέματα της εκπαίδευσης, νομίζω, δεν θα έβλαπτε.
6. Το κυριότερο, πάντως, σε σχέση και με τα παραπάνω είναι η αρχή ότι η Παιδεία δεν είναι εμπόριο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Ψυχολόγος, Συγγραφέας Καθηγητής Πανεπιστημίου Λωζάννη- Ελβετία
Διαφωνείτε;
«Το Βήμα» δέχεται ευχαρίστως απαντήσεις, παρατηρήσεις και αντιρρήσεις.
Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ●Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004
● Ε-mail: epistoles@tovima.gr
Επιστολές προς «Το Βήμα»
Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ●Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004● Ε-mail: epistoles@tovima.gr Διαβάζοντας το άρθρο του εκ των επίλεκτων συνεργατών σας κ. Γ. Ρωμαίου στις 15.8.2008 με αφορμή τα αιματηρά συμβάντα στη Γεωργία- Οσετία ξανάζησα την ατμόσφαιρα στην Ελλάδα - Κύπρο κατά την προεδρική προεκλογική περίοδο του 1976. Δεν λησμονούνται οι άφθονες δηλώσεις υπέρ της Κύπρου του υποψηφίου Τζ. Κάρτερ τις οποίες φρόντισε λίγες ημέρες μετά την εκλογή του να ανακαλέσει εύσχημα.
Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ●Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004● Ε-mail: epistoles@tovima.gr Διαβάζοντας το άρθρο του εκ των επίλεκτων συνεργατών σας κ. Γ. Ρωμαίου στις 15.8.2008 με αφορμή τα αιματηρά συμβάντα στη Γεωργία- Οσετία ξανάζησα την ατμόσφαιρα στην Ελλάδα - Κύπρο κατά την προεδρική προεκλογική περίοδο του 1976. Δεν λησμονούνται οι άφθονες δηλώσεις υπέρ της Κύπρου του υποψηφίου Τζ. Κάρτερ τις οποίες φρόντισε λίγες ημέρες μετά την εκλογή του να ανακαλέσει εύσχημα.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.