Φθινοπωρινές κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι νοσοκομειακοί γιατροί αν δεν λυθεί άμεσα ο γόρδιος δεσμός των εφημεριών. Τα προειδοποιητικά… πρωτοβρόχια στον χώρο της Υγείας ξεκινούν ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς, όπως έχει αποφασίσει στο έκτακτο συνέδριο του περασμένου Ιουνίου η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, από τις 15 ως τις 19 του επόμενου μήνα οι γιατροί θα κρεμάσουν στηθοσκόπια και ιατρικές μπλούζες στις ντουλάπες των κλινικών, διαμαρτυρόμενοι για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων, αλλά και για την παρατεταμένη ασάφεια στο καθεστώς και στο ωράριο των εφημεριών.

Η πρόσφατη απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων Υγείας και Οικονομίας για την εκταμίευση 17,7 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εξοφληθούν δεδουλευμένα και να καλυφθούν οι εφημερίες ως το τέλος του έτους, σύμφωνα με τους γιατρούς, δεν αρκεί. Οι εκτιμήσεις τους προβλέπουν νέο… οικονομικό έμφραγμα τον Οκτώβριο, καθώς το μεγαλύτερο τμήμα αυτού του κονδυλίου πρόκειται να καλύψει τα οφειλόμενα, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως του Αττικού Νοσοκομείου, στο Χαϊδάρι, υπάρχουν από τον Απρίλιο. Αντίστοιχη εικόνα επικρατεί και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της υπόλοιπης περιφέρειας. Οι γιατροί παραμένουν απλήρωτοι από τα τέλη της άνοιξης και η παραπάνω απόφαση των υπουργείων αντιμετωπίζεται ως πρόσκαιρη τονωτική ένεση, καθώς εκτιμάται νέο έλλειμμα της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ, μόνο για το διάστημα Οκτωβρίου- Νοεμβρίου. Με αφορμή τη δυσχερή οικονομική θέση του κλάδου, επανέρχονται και τα θεσμικά αιτήματα για το συνολικό καθεστώς και το χρονοδιάγραμμα των εφημεριών. Εν αναμονή των αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καταγγέλλουν ότι σε πλείστες περιπτώσεις ξεπερνούν σε εφημερίες τις 100 ώρες εβδομαδιαίως και πληρώνονται μόνο για 10-12 εφημερίες τον μήνα, όπως ορίζεται στο σχετικό προεδρικό διάταγμα. Ταυτόχρονα ο περιορισμός του ωραρίου είναι άγνωστη έννοια τόσο για τους ειδικευόμενους όσο και για τους ειδικευμένους γιατρούς. Ετσι στα αιτήματά τους επαναφέρεται η εφαρμογή του «ευρωπαϊκού ωραρίου», σύμφωνα και με τις σχετικές κοινοτικές οδηγίες, δηλαδή το 48ωρο ωράριο εφημεριών για τους ειδικευμένους και το 58ωρο για τους ειδικευόμενους, με εξάωρη, πρωινή εργασία.

10 χρόνια «Παπαγεωργίου», με ελλείψεις εξοπλισμού…

Στον δέκατο χρόνο λειτουργίας του μπαίνει το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης, αλλά οι ελλείψεις σε προσωπικό και η υποχρηματοδότηση παραμένουν η βάση των καυτών προβλημάτων του ιδρύματος. Οι χρονοβόρες διαδικασίες στην προμήθεια νέου ιατρικού εξοπλισμού και η καθυστέρηση στην τροποποίηση του εσωτερικού κανονισμού επιτείνουν τα φλέγοντα ζητήματα για το μεγαλύτερο δημόσιο νοσοκομείο της Βαλκανικής Χερσονήσου, στο οποίο κάθε χρόνο απευθύνονται πάνω από μισό εκατομμύριο πολίτες. Αχνό φως στον ορίζοντα, για να ξεπεραστούν ορισμένα χρονίζοντα θέματα, φαίνεται από την έναρξη λειτουργίας σε λίγες ημέρες του Τμήματος Ωτορινολαρυγγολογίας (ΩΡΛ), καθώς και από την αντίστοιχη προοπτική που εμφαίνεται για τη μονάδα πολυτελείας, η οποία προορίζεται για τη νοσηλεία και τη διενέργεια εξετάσεων διακεκριμένων προσωπικοτήτων.