Υπάρχουν πολλές γκραβούρες του 15ου αιώνα που απεικονίζουν το Νησί των Ιπποτών. Και τώρα ήρθε η δική του σειρά να τιμήσει την πανάρχαια αυτή τέχνη. Στις 27 Αυγούστου η Ρόδος μετατρέπεται σε κέντρο συνάθροισης καλλιτεχνών εγκαινιάζοντας την 1η Τriennale Χαρακτικής της Μεσογείου και την ταυτόχρονη ίδρυση Εργαστηρίου Χαρακτικής. Από δώδεκα χώρες της περιοχής και 20 χαράκτες προέρχονται τα 100 έργα που θα παρουσιαστούν, αντιπροσωπευτικά δείγματα σύγχρονων τάσεων της συγκεκριμένης καλλιτεχνικής έκφρασης.

« Η χαρακτική είναι ευκολομετάδοτη τέχνη » τονίζει η κυρία Μαίρη Μιχαηλίδου, επίτιμη γενική διευθύντρια του υπουργείου Πολιτισμού, μέλος της οργανωτικής επιτροπής της Τriennale και της καλλιτεχνικής επιτροπής του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης στο οποίο παρουσιάζεται η έκθεση. « Μπορεί κανείς να τη βάλει στο σπίτι του διότι δεν καλείται να πληρώσει το αντίτιμο ενός Μαξ Ερνστ ή ενός Πικάσο. Αυτό όμως δεν αλλοιώνει την εικαστική ματιά,δεν κατεβάζει την ποιοτική αξία του έργου » συμπληρώνει.

Αν η Μπιενάλε είναι μια διεθνής έκθεση που πραγματοποιείται στην ίδια πόλη κάθε δύο χρόνια (και υπάρχουν πολλές ανά τον κόσμο), η Τριενάλε είναι συγγενής διοργάνωση, με τριετή όμως κύκλο. Οπως παρατήρησε η πρόεδρος του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης κυρία Μαίρη Καμπουροπούλου « αν συμβάλουν στη διάδοση και στήριξη αυτού του νέου θεσμού όλες οι παραγωγικές δυνάμεις της Ρόδου,τότε πραγματικά μπορεί να καθιερωθεί στο νησί μια σημαντική πολιτιστική διάσταση διεθνούς ακτινοβολίας ». Επιπλέον, όπως προσθέτει η κυρία Μιχαηλίδου, το Εργαστήρι Χαρακτικής θα λειτουργήσει ως « σχολείο δημιουργίας ». Οι φιλοξενούμενοι ξένοι καλλιτέχνες θα μπορούν να διδάσκουν και παράλληλα να δημιουργούν.

Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, αλλά και Κροατία, Αλβανία, Λίβανος, Ισραήλ… Η Ελλάδα θα συμμετάσχει με την Τόνια Νικολαΐδου , ζωντανό παράδειγμα του πόσο μπορεί να μεταλλαχθεί η χαρακτική, και τον εκλιπόντα Βάλια Σεμερτζίδη, ο οποίος δούλεψε επί σειρά ετών στη Ρόδο και εμπνεύσθηκε τόσο από την ομορφιά όσο και από τα λαογραφικά της στοιχεία.

Ως δράση παράλληλη προς τον κύριο κορμό της έκθεσης, θα πραγματοποιηθεί στις 26 Αυγούστου στη Δημοτική Πινακοθήκη (πλατεία Σύμης) αφιέρωμα στην ελληνική χαρακτική, με έργα που επιλέχθηκαν από την Ενωση Χαρακτών. Ετσι συντελείται « γεφύρωμα παλαιών και νέων δημιουργών » συμπληρώνει η Μαίρη Καμπουροπούλου. Εφέτος επιλέχθηκε τιμητικά η Ελλάδα, ως οικοδέσποινα του νεότευκτου θεσμού. Εντούτοις κάθε τριετία το αφιέρωμα θα μετακινείται με αλφαβητική σειρά σε άλλη χώρα της μεσογειακής λεκάνης.

Ηταν φυσικό να επιλεγεί η Ρόδος και το συγκεκριμένο μουσείο για την Τriennale Μεσογείου. Διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές χαρακτικής στην Ελλάδα, με έργα Γαλάνη (ο «πατέρας» της ελληνικής χαρακτικής του 20ού αιώνα), Τάσσου, Βασιλείου,Ζαβιτζιάνου,Χατζηκυριακού-Γκί- κα, Τέτση, Κατράκη, Μπότσογλου. « Μόνο ο Γράββαλος έχει δώσει 110 έργα του » παρατηρεί η πρόεδρος. Το Μουσείο εγκαινιάστηκε το 1964 και ο εμπλουτισμός της συλλογής του οφείλεται στη δραστηριοποίηση του τότε νομάρχη, λογοτέχνη και διακεκριμένου μελετητή της νεοελληνικής τέχνης Ανδρέα Ιωάννου.

Σχολιάζοντας τον πολυσχιδή χαρακτήρα της Τriennale, καθώς σε αυτήν συμμετέχουν χώρες των οποίων η αισθητική αντίληψη βρίσκεται τόσο κοντά αλλά και τόσο μακριά, η κυρία Μιχαηλίδου δήλωσε: « Ο κόσμος σε χώρες όπως η Αλβανία,το Ισραήλ,ο Λίβανος,έχει ανάγκη να ρουφήξει την ομορφιά της τέχνης.Αυτή είναι το αντίβαρο.Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο στους δύσκολους καιρούς μας ».

Η 1η Τriennale Χαρακτικής της Μεσογείου πραγματοποιείται στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης: Πινακοθήκη (Πλατεία Σύμης 2, τηλ. 22410 23766), Νέα Πινακοθήκη (Νεστορίδειο Μέλαθρο, πλατεία Γ. Χαρίτου, 100 Χουρμαδιές, τηλ. 22410 43780) και στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης (Παλιό Συσσίτιο, Σωκράτους 179, τηλ. 22410 77071).