Τρεις εβδομάδες πριν από το Συνέδριο των Δημοκρατικών στο Ντένβερ του Κολοράντο που θα εκλέξει και τυπικά τον Μπαράκ Ομπάμα ως υποψήφιο του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές της 4ης Νοεμβρίου και λιγότερο από τέσσερις μήνες από αυτές τις εκλογές τίποτε δεν έχει κριθεί για το ποιος θα είναι ο διάδοχος του Τζορτζ Μπους. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Ομπάμα να προηγείται ως και επτά μονάδες του Ρεπουμπλικανού Τζον Μακ Κέιν αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτε επειδή στην Αμερική σημασία έχει ποιος κερδίζει ποια Πολιτεία, δηλαδή τους εκλέκτορές της – και η καθεμία έχει διαφορετικό αριθμό εκλεκτόρων- και όχι το σύνολο των ψήφων. Ο Αλ Γκορ είχε συγκεντρώσει το 2000 περισσότερους ψήφους από τον Τζορτζ Μπους αλλά δεν κατέκτησε τον Λευκό Οίκο. Ούτε κανένας από τους δύο υποψηφίους κατονόμασε μέχρι στιγμής το πρόσωπο που θα είναι συνυποψήφιος ως αντιπρόεδρος- ένα στοιχείο που πάντοτε παίζει ρόλο στη στάση των ψηφοφόρων. Υπάρχει πιθανότητα ο Ομπάμα να το ανακοινώσει στο συνέδριο και ο Μακ Κέιν, μία εβδομάδα νωρίτερα, αφού δηλαδή κοπάσει ο πυρετός της προσοχής των Αμερικανών στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το οικονομικό είναι εκείνο που θα βαρύνει και θα καθορίσει την ψήφο των Αμερικανών. Ο πόλεμος στο Ιράκ και η αποχώρηση των εκεί αμερικανών στρατιωτών- κεντρική σημαία του Ομπάμα στις προκριματικές εκλογές της άνοιξης- έχει ήδη κριθεί και απασχολεί μόλις το 35% των ψηφοφόρων συνολικά των δύο υποψηφίων. Αντίθετα, η ανεργία, οι απολύσεις σχεδόν 400.000 εργαζομένων στους κλάδους της βιομηχανίας οι οποίες έχουν ήδη προαγγελθεί για το πρώτο εξάμηνο του 2009, ο κίνδυνος ένα και πλέον εκατομμύρια οικογένειες να χάσουν τα σπίτια τους επειδή δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τα χρεολύσια του δανείου τους, οι 440 (μικρομεσαίες) τράπεζες που απειλούνται με πτώχευση και η συνεχής αύξηση του κόστους ζωής- κάτι που δεν είχαν γευθεί επί δύο σχεδόν δεκαετίες οι Αμερικανοί- είναι τα προβλήματα στα οποία οι δύο υποψήφιοι πρέπει να δώσουν απαντήσεις. Ο Μακ Κέιν ψιθύρισε, εντελώς σπασμωδικά και με γενικότητες, κάποιες «ιδέες» οι οποίες ούτε καν συζητήθηκαν από αρμόδιους, ο Ομπάμα δεν έχει δηλώσει τίποτε το σχετικό αλλά βεβαιώνει ότι «το οικονομικό επιτελείο (του) έχει ετοιμάσει προτάσεις και θέσεις (για την οικονομία) τις οποίες θα θέσει στην κρίση» των ψηφοφόρων. Η αλήθεια είναι ότι ο εκλογικός αγώνας πάντοτε αρχίζει από τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, δικαιολογημένα όμως αναλυτές και η αγορά εκφράζουν απορία για τη σιωπή των δύο προεδρικών υποψηφίων- και αυτή έχει ήδη ανησυχήσει τους Αμερικανούς.

Μήπως «δεν έχουν αντιληφθεί την κρίσιμη κατάσταση» της οικονομίας μας, ήταν ο πεντάστηλος τίτλος του «Washington Ρost» της περασμένης Κυριακής.

Τα 200 εκατ. δολάρια που έχει σήμερα το εκλογικό ταμείο του Ομπάμα- και άλλα τόσα που αναμένεται ότι θα συγκεντρώσει τους επόμενους μήνες- του επιτρέπουν να επισκεφθεί και να μιλήσει σε όλες σχεδόν τις Πολιτείες- μια πολυτέλεια την οποία δεν μπορεί να έχει ο αντίπαλός του, αφού τα ταμεία των Ρεπουμπλικανών είναι σχεδόν άδεια. Το πλεονέκτημα της άμεσης επικοινωνίας του Ομπάμα με όλη σχεδόν την Αμερική ίσως κρίνει την εκλογή. Ωστόσο, τέσσερις εκλογικά καθοριστικές Πολιτείες θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα και σε αυτές στρέφεται η προσοχή του Μακ Κέιν: το Οχάιο, τη Φλόριντα, το Μισούρι και το Μίσιγκαν. Στο Οχάιο αναμένεται να σημειωθεί ρεκόρ ψηφοφόρων καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν διαφορά μίας μονάδας υπέρ του Ομπάμα. Πιο φιλορεπουμπλικανικό φαίνεται το Μισούρι, η κρίση στη βιομηχανία αυτοκινήτων στέλνει το Μίσιγκαν στον Ομπάμα ενώ η Φλόριντα φαίνεται ότι «θα παίζει» ως την τελευταία στιγμή αφού από τον περασμένο Μάιο οι δύο υποψήφιοι συγκεντρώνουν στις δημοσκοπήσεις από 46% έκαστος.

eust@dolnet.gr