Διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ υπουργείου Ανάπτυξης και Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) για την τροποποίηση των κινήτρων στα φωτοβολταϊκά, με το νέο καθεστώς που θα ισχύσει στην αγορά. Περί το τέλος Αυγούστου θα ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή και θα δίνει δύο επιλογές σε όσους έχουν στα χέρια τους άδειες αλλά δεν έχουν συνδεθεί ακόμη με το δίκτυο του ΔΕΣΜΗΕ:

Πρώτον, να μείνουν στο παλαιό καθεστώς, το οποίο εξασφαλίζει υψηλότερες τιμές από το καινούργιο σύστημα αλλά για μικρότερο χρονικό διάστημα (10 χρόνια, με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα δέκα) ή, δεύτερον, να επιλέξουν το νέο καθεστώς, το οποίο έχει μεν διασφαλισμένες τιμές για διάστημα 20 ετών, η επιδοτούμενη τιμή πώλησης όμως προς το ΔΕΣΜΗΕ θα μειώνεται για τα πρώτα δύο χρόνια, κατά 1,5% κάθε μήνα, και η μείωση θα συνεχίζεται και μετά την πρώτη διετία, σε ποσοστό 1% μηνιαίως ως και το 2014. Από το 2015 και μετά η τιμή θα υπολογίζεται με βάση την τότε οριακή τιμή του Συστήματος, προσαυξημένη κατά 40%-50%, ανάλογα με την ηλιακή ενέργεια που θα περνάει στο Σύστημα.

Σύμφωνα με στελέχη του ΣΕΦ, το νέο σύστημα θα επιφέρει πολλές αγοραπωλησίες αδειών παραγωγής που έχουν ήδη χορηγηθεί για φωτοβολταϊκά. Επενδυτές που έχουν μεν αδειοδοτηθεί για να «στήσουν» φωτοβολταικό πάρκο, αλλά για διάφορους λόγους (γραφειοκρατία, καθυστερήσεις, επενδυτική αδυναμία) δεν έχουν ακόμη συνδεθεί με το σύστημα, θα πουλήσουν τις άδειές τους σε ισχυρότερους οικονομικά επενδυτές.

Η αποκλιμάκωση των τιμών θα προσδιορίζεται με διαφορετικές τιμές ανά μήνα. Για τα μεγάλα έργα, με ισχύ πάνω από 150 κιλοβόλτ, η τιμή στην οποία ο ΔΕΣΜΗΕ θα αγοράζει την ηλιακή μεγαβατώρα θα ξεκινά από τα 400 ευρώ και θα αποκλιμακώνεται.

Στην περίπτωση των μικρών έργων (τις λεγόμενες «εξαιρέσεις» κάτω των 150 κιλοβόλτ), η τιμή θα αρχίζει από τα 450-500 ευρώ ανά μεγαβατώρα (αναλόγως του αν η επένδυση βρίσκεται στο διασυνδεδεμένο σύστημα ή στα νησιά). Το μοντέλο που επελέγη τελικά μοιάζει με αυτό που ισχύει στη Γερμανία, όπως είχε γράψει πρώτο «Το Βήμα» από τον προηγούμενο Φεβρουάριο. Η επιδοτούμενη τιμή στη βορειοευρωπαϊκή χώρα μειώνεται με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ισχύ της ρύθμισης και όχι κάθε μήνα. Η αποκλιμάκωση

«Το νέο σύστημα θα επιφέρει πολλές αγοραπωλησίες αδειών παραγωγής που έχουν χορηγηθεί»

ανά μήνα επελέγη στην Ελλάδα για να αποφευχθεί η εμφάνιση φαινομένων «γρηγορόσημου».

Την απογοήτευση της αγοράς για την τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης εκφράζει ο ΣΕΦ. «Η τροπολογίαόχι μόνο δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ΄ όσα θεραπεύει,αλλά οδηγεί και την εκκολαπτόμενη αγορά στα πρόθυρα της κατάρρευσης, προτού αυτή κάνει καλά καλά τα πρώτα της βήματα» λέει ο κ. Στ.Ψωμάς, πρόεδρος του Συνδέσμου.

«Μπροστά στον ορατό πλέον κίνδυνο κατάρρευσης της αγοράς λόγω της απαράδεκτα μεγάλης μείωσης των τιμών της πωλούμενης ηλιακής κιλοβατώρας,οι όποιες θετικές ρυθμίσεις περιλαμβάνει η τροπολογία μοιάζουν σταγόνα στον ωκεανό και αποτελούν επιταγή χωρίς αντίκρισμα» συνεχίζει. Απάντηση στις αιτιάσεις αυτές δίνει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Κ.Μουσουρούλης: «Προτιμά κανείς το προηγούμενο καθεστώς;Η κατάσταση που ισχύει σήμεραέχει σημαντικές καθυστερήσεις και επιμερισμό ισχύος.Στο προηγούμενο καθεστώς όσοι πρόλαβαν να πάρουνπρόλαβαν.Με το νέο καθεστώς δεν επιμερίζεται η ισχύς,άρα τίποτε δεν θεωρείται ούτε δεδομένοούτε κορεσμένο.Συνεπώς μπορούν να τα καταφέρουν όλο και περισσότεροι υποψήφιοι επενδυτές» λέει στο «Βήμα». Και συνεχίζει: «Το νέο καθεστώς είναι το καλύτερο δυνατό,φέρνει απελευθέρωση στους σοβαρούς επενδυτές και θέτει εκτός μάχης πολλούς που είναι ευκαιριακοί και ανοργάνωτοι».