Συχνές εναλλαγές προσήμου με ελεγχόμενο εύρος διακύμανσης διαδέχθηκαν το πτωτικό άνοιγμα της αγοράς, η οποία ακολούθησε και πάλι την αρνητική τάση των ευρωπαϊκών αγορών ύστερα από την επάνοδο των πιέσεων στους δείκτες της Wall Street.

Ο γενικός δείκτης άνοιξε με πτωτικό κενό στο χαμηλό των 3.363 μονάδων, το οποίο κάλυψε στη συνέχεια για να περάσει σε θετικό έδαφος μετά το μεσημέρι, όπου όμως η αβεβαιότητα και η σταθερά αρνητική εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων δεν του επέτρεψαν να διατηρήσει το θετικό του πρόσημο, με αποτέλεσμα τις συνεχείς εναλλαγές τάσης. Παρά τη μερική βελτίωση της εικόνας της αγοράς, το επενδυτικό κλίμα δεν ήταν ενθαρρυντικό, καθώς αφενός οι καθοδικές μετοχές διατηρούσαν το προβάδισμα ακόμη και όταν ο γενικός δείκτης βρέθηκε σε θετικό έδαφος και αφετέρου από τους δεικτοβαρείς τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης μόνο οι έξι εμφάνιζαν θετικό πρόσημο μετά το μεσημέρι, περιορίζοντας και αυτοί τα αρχικά τους κέρδη. Πιο συγκεκριμένα, άνοδο εμφάνιζαν οι τίτλοι των Coca-Cola, Εθνική Τράπεζα, ΟΤΕ, Ιntralot, Τράπεζα Πειραιώς και Τράπεζα Κύπρου, ενώ στον αντίποδα απώλειες μεγαλύτερες του 2% κατέγραφαν οι μετοχές των Μarfin ΡΒ, Μarfin ΙG, Τιτάν και ΔΕΗ.

Εκτός από την CocaCola και την Εθνική Τράπεζα, οι οποίες εμφάνιζαν αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα, και 12 ακόμη μετοχές οι οποίες εμφάνιζαν τζίρο υψηλότερο του 1 εκατ. ευρώ, η συναλλακτική απραξία ήταν εμφανής στο ευρύτερο φάσμα της αγοράς, δεδομένου ότι το ένα τρίτο του ταμπλό δεν είχε κάνει πράξη ως αργά το μεσημέρι, και συγκεκριμένα 100 μετοχές, ενώ ο συνολικός τζίρος της αγοράς μόλις ξεπερνούσε τα 80 εκατ. ευρώ δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης.

Στον απολογισμό του μήνα που πέρασε, ο γενικός δείκτης εισήλθε στον Αύγουστο κατά 1,31% χαμηλότερα, πράγμα που επέκτεινε τις απώλειες από την αρχή του έτους στο 34,50%. Οι διαρκείς μεταβολές κλίματος στα blue chips επέτρεψαν στον δείκτη FΤSΕ20 να εμφανίσει θετικό αποτέλεσμα στο σύνολο του Ιουλίου, καθώς ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,97% αντλώντας ισχύ από τη θετική πορεία του τραπεζικού δείκτη ο οποίος ενισχύθηκε κατά 4,61%. Στο ίδιο χρονικό διάστημα ο FΤSΕ 40 υποχώρησε κατά 3,69%, ενώ ο FΤSΕ 80 κατέγραψε εκτεταμένες απώλειες 6,72% με πενιχρό τζίρο, αξίζει να αναφερθεί.

Σημαντική επιβάρυνση στον γενικό δείκτη προκάλεσαν οι ισχυρές πιέσεις που δέχθηκε ο τίτλος του ΟΤΕ, ο οποίος ολοκλήρωσε το μήνα με απώλειες 16,25%.

Τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των blue chips του FΤSΕ20 κατέγραψαν η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ενισχύθηκε κατά 11,60%, η Τράπεζα Κύπρου με άνοδο 10,60%) και η Βιοχάλκο με κέρδη 7,90% σε μηνιαία βάση. Στον αντίποδα, με τις μεγαλύτερες απώλειες βρέθηκαν ο ΟΤΕ, η Ελλάκτωρ (-11,40%), η ΔΕΗ (-9,50%) και η Coca-Cola (-8,90%).

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν με τη μεγαλύτερη άνοδο οι Ρόκας (23,10%), Ελληνικά Χρηματιστήρια (13,30%) και Folli Follie (9,50%), ενώ με εκτεταμένες απώλειες ολοκλήρωσαν τον Ιούλιο οι Σωληνουργεία Κορίνθου (-24%), Forthnet (-19,70%), Σφακιανάκης (-15,90%) και Ιntracom (-14,90%).

Μετοχές
Coca-Cola: Συνεχίστηκε το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη μετοχή, η οποία βελτίωσε τη θεμελιώδη εικόνα της μετά τα αποτελέσματα εξαμήνου, αλλά και ύστερα από την εκλογίκευση της αποτίμησής της σε χαμηλά πλέον της διετίας.