Με ανομοιογένειες εξελίσσεται η τουριστική κίνηση στη χώρα, ενώ πολλοί είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα της εφετινής περιόδου, το οποίο ακόμη φαντάζει απρόβλεπτο. Η διεθνής οικονομική ύφεση αλλά και η συναλλαγματική διαφορά μεταξύ ευρώ και δολαρίου, καθώς και η υποτίμηση της στερλίνας έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος, καθιστούν «ακριβή» τη χώρα για τους ευρωπαίους επισκέπτες. Σημαντική ωστόσο είναι η αύξηση των ρώσων τουριστών, η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, ανέρχεται σε 33%, χωρίς όμως ακόμη να καλύπτει τα 2,5 και 2 εκατομμύρια των Βρετανών και των Γερμανών αντίστοιχα που αποτελούν την πλειονότητα των τουριστών στη χώρα. Αυξημένες κατά 3% παρουσιάζονται και οι αεροπορικές αφίξεις το πρώτο εξάμηνο του 2008, στην τουριστική κίνηση όμως υπάρχουν στοιχεία ρευστότητας με τη μείωση των διανυκτερεύσεων, την αύξηση των κλινών να φθάνει εφέτος το 4% και την αισθητή παρουσία κατοικιών που απορροφούν σημαντικό αριθμό επισκεπτών. Η οικονομική κρίση επηρεάζει εξάλλου και τον εσωτερικό τουρισμό, με τους Ελληνες να μειώνουν σταδιακά τόσο τις ημέρες διανυκτέρευσης όσο και τις επαναλαμβανόμενες διακοπές τους. Οι Κυκλάδες δείχνουν να πλήττονται αισθητά από τις συνθήκες που διαμορφώνονται καθώς και οι αυξήσεις των ναύλων στην ακτοπλοΐα, που την εφετινή χρονιά ξεπέρασαν το 10%, επιβαρύνουν το συνολικό κόστος. Η μείωση στις πληρότητες των ξενοδοχείων κυμαίνεται στο 8% στην Πάρο, σύμφωνα με την κυρία Πατ Τσαντούλη, πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων, αλλά αυτό αξιολογείται μάλλον «θετικά» σε σχέση με τον Μάιο και τον Ιούνιο, όταν είχε

Οι Κυκλάδες πλήττονται αισθητά από τις νέες οικονομικές συνθήκες που διαμορφώνονται

φθάσει ως και-20%. «Μεγάλες είναι οι απώλειες σε ξένο τουρισμό και ιδιαίτερα σε Γερμανούς και Αγγλους» δηλώνει, ενώ και η επιβάρυνση με το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) «έχει προκαλέσει προβλήματα στις μικρομεσαίες μονάδες». Παράλληλα επισημαίνει ότι «υπάρχουν πολλά σπίτια όπου μένουν οι επισκέπτες γιατί τα πλοία έρχονται γεμάτα ενώ τα ξενοδοχεία δεν έχουν αντίστοιχες πληρότητες», ενώ οι διανυκτερεύσεις περιορίζονται σε πέντε κατά μέσον όρο. Πιο ανίσχυρη να αντιμετωπίσει την οικονομική συγκυρία είναι η Ανδρος, αφού ο κ. Ν. Μανούσος, πρόεδρος της τοπικής Ενωσης Ξενοδόχων, υπογραμμίζει ότι ο Ιούλιος παρουσιάζει μείωση 15%20%, ενώ υπολογίζει ότι οι πληρότητες θα φθάσουν το 100% μόνο το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Ο ίδιος τονίζει πως «το νησί είναι καινούργιο και δεν έχει προσβάσεις σε τουριστικά γραφεία» για την προώθησή του, ενώ επαναλαμβάνει το φαινόμενο των κατοικιών.

Από την άλλη, στο 100% πλησιάζουν οι πληρότητες των ξενοδοχείων τεσσάρων και πέντε αστέρων στο Ηράκλειο της Κρήτης, με τις μικρότερες μονάδες όμως να υστερούν σε ποσοστά, σύμφωνα με τον κ. Ν.Λαμπρινό, πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων του νομού, «αν και υπήρξαν πολλές προσφορές στις τιμές, πράγμα ανεπίτρεπτο παλαιότερα για τα μέσα Ιουλίου». Αυξημένοι κατά 30% είναι οι ρώσοι επισκέπτες, οι οποίοι εφέτος φθάνουν τις 110.000 και λειτουργούν σταθεροποιητικά στην πτωτική τάση της γερμανικής αγοράς, φαινόμενο που «έχει ξεκινήσει από το 2000 στην Κρήτη», αφού τότε έφθαναν τις 800.000 και σήμερα είναι περίπου 450.000, ενώ προσθέτει πως η προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους (LCC) σε περιφερειακά αεροδρόμια όπως του Ηρακλείου θα μπορούσε να συμβάλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου από «τετράμηνο σε εξάμηνο».

Στους ευνοημένους, παρά τις δύσκολες συνθήκες, ανήκουν η Χαλκιδική και η Κεφαλλονιά. Η αύξηση στη Χαλκιδική αγγίζει το 5% για τον Ιούλιο χάρη «στους ρώσους επισκέπτες που αυξήθηκαν ως 30%, στις βαλκανικές χώρες, αλλά και στη σταθεροποιητική τάση της γερμανικής αγοράς», λέει ο κ. Γερ. Μπακογιάννης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής. Μεγαλύτερος είναι και ο μέσος όρος διανυκτερεύσεων, ο οποίος φθάνει τις 11 ημέρες. Ανοδο στις αφίξεις 17% τον Μάιο και 25% τον Ιούνιο είχε και η Κεφαλλονιά.