ΛΟΝΔΙΝΟ Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα μιας απλής εξέτασης αίματος επάνω στην οποία εργάζονται επιστήμονες στις ΗΠΑ, με την οποία οι γιατροί θα μπορούν να εντοπίσουν πολύ νωρίς την παρουσία καρκίνου. Οι ειδικοί ονόμασαν την εξέταση «μαγική κρυστάλλινη σφαίρα» και ίσως δεν έχουν άδικο αφού, αν τελικά ολοκληρωθεί επιτυχώς η δημιουργία της, οι επιστήμονες θα μπορούν να εντοπίσουν την παρουσία καρκίνου στα πολύ πρώιμα στάδια και να δράσουν αναλόγως. Την εξέταση αναπτύσσουν επιστήμονες του Κέντρου Ερευνών για τον Καρκίνο Fred Ηutchinson που βρίσκεται στο Σιάτλ. Μέχρι στιγμής η εξέταση έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στον εντοπισμό του καρκίνου του προστάτη και τώρα οι ερευνητές θα προσπαθήσουν να διαπιστώσουν αν έχει την ίδια αποτελεσματικότητα και σε άλλες μορφές καρκίνου, όπως αυτές του μαστού και του πνεύμονα.

Ηδη πολλές ερευνητικές ομάδες σε όλον τον κόσμο αναπτύσσουν εξετάσεις στις οποίες γίνεται αναζήτηση συγκεκριμένων πρωτεϊνών που συνδέονται με την ανάπτυξη καρκίνου, η αμερικανική ομάδα όμως χρησιμοποιεί μια νέα τεχνική. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι πολύ μικρά κομμάτια του γενετικού υλικού που είναι γνωστά με τον όρο microRΝΑ (συμμετέχουν στην ενεργοποίηση και απενεργοποίηση των γονιδίων) απελευθερώνονται από τα καρκινικά κύτταρα στο κυκλοφορικό σύστημα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν στη συνέχεια ότι ο εντοπισμός των microRΝΑ είναι πολύ πιο εύκολος από τον εντοπισμό των πρωτεϊνών και σχεδιάζουν την εξέταση στοχεύοντας σε αυτά τα μικρά τμήματα του DΝΑ.

«Τα microRΝΑ έχουν τη δυνατότητα να αποτελέσουν μια νέα κατηγορία βιοδεικτών αποκαλύπτοντας την παρουσία καρκίνου και μάλιστα στα πρώιμα στάδιά του,γεγονός που θα έχει ευεργετικές συνέπειες στην αντιμετώπισή του.Τα microRΝΑ σε σχέση με τις πρωτεΐνες μπορούν να εντοπιστούν σε μικρότερες ποσότητες και άρα πλεονεκτούν όσον αφορά την έρευνα και την προσπάθεια ανάπτυξης συστημάτων έγκαιρου εντοπισμού του καρκίνου.Αν και έως πρόσφατα τα microRΝΑ δεν θεωρούνταν βιοδείκτες για τον καρκίνο, τώρα θα πρέπει να ασχοληθούμε μαζί τους σοβαρά.Υπολογίζουμε ότι η εξέταση που αναπτύσσουμε θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ευρείας κλίμακας κλινικές δοκιμές σε περίπου δύο χρόνια» ανέφερε μιλώντας στην «Daily Τelegraph» ο καθηγητής Μιούνις Τεβάρι, επικεφαλής της έρευνας. Οι ερευνητές πραγματοποιούν πειράματα και εξετάσεις με αίμα τόσο από ποντικούς όσο και από ανθρώπους με καρκίνο του προστάτη.