Σε αναζήτηση νέων προμηθειών φυσικού αερίου βρίσκεται το υπουργείο Ανάπτυξης αλλά και η εταιρεία φυσικού αερίου ΔΕΠΑ, η οποία υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τη γαλλική Gaz de France – Suez καθώς η ζήτηση για φυσικό αέριο αναμένεται να διπλασιαστεί μέσα στην επόμενη τριετία. Σε αυτό το πλαίσιο η χθεσινή πρώτη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Χρ.Φώλια με τον νέο υπουργό Ενέργειας της Ρωσίας Σ.Σμάτκο δεν είχε μόνο εθιμοτυπικό χαρακτήρα.

Στην ατζέντα των συζητήσεων του κ. Φώλια στη Μόσχα βρέθηκε η παράταση της διακρατικής συμφωνίας προμήθειας φυσικού αερίου ως το 2050. Για τον σκοπό αυτό εξάλλου στo ταξίδι του στη Ρωσία ο έλληνας υπουργός συνοδευόταν από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ κ. Α.Παπαγεωργίου , ο οποίος συναντήθηκε με την ηγεσία της Gazprom. Η αλλαγή της κυβέρνησης στη Ρωσία καθιστά απαραίτητη την «ανακεφαλαίωση» και των υπολοίπων θεμάτων που βρίσκονται στην ατζέντα των ενεργειακών σχέσεων των δύο χωρών, με κυρίαρχο το θέμα του αγωγού South Stream. Στο ταξίδι που πραγματοποιεί στη Μόσχα, ο κ. Φώλιας είχε επίσης επαφές με τον προκάτοχο του κ. Σμάτκο, σημερινό υπουργό Βιομηχανίας Βίκτορ Κριστένκο.

Το 77% του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στην Ελλάδα προέρχεται από τη Ρωσία και η αναμενόμενη αύξηση της εγχώριας ζήτησης- προβλέπεται ο διπλασιασμός της τα επόμενα χρόνια, από 3,8 δισ. κυβικά μέτρα το 2007 σε πάνω από 7 δισ. κυβικά μέτρα μετά το 2010- δημιουργεί την ανάγκη για διασφάλιση της ροής φυσικού αερίου στη χώρα με ευνοϊκούς όρους. Και βέβαια πάγια είναι η επιδίωξη της ελληνικής πλευράς για αύξηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου, κάτι που θα μπορούσε να γίνει είτε με αναβάθμιση του υφισταμένου αγωγού από τη Βουλγαρία είτε με την αξιοποίηση του νέου αγωγού South Stream.

Μνημόνιο συνεργασίας με την Gaz de France- Suez
Σε μια συμφωνία που προσδοκάται να αυξήσει την προσφορά φυσικού αερίου στη χώρα, η ΔΕΠΑ ανακοίνωσε την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τη γαλλική εταιρεία Gaz de France- Suez. Μια πιθανή συμφωνία αναμένεται να προσφέρει σε σταθερή βάση στην ελληνική εταιρεία ποσότητες υγροποιημένου αερίου που μπορεί να φθάσουν ως και το 1 δισ. κυβικά μέτρα. Το μνημόνιο που υπέγραψαν ο κ. Παπαγεωργίου για τη ΔΕΠΑ και ο αντιπρόεδρος του ομίλου Gaz de France- Suez Ζαν Φρανσουά Σιρελί αφορά «τη διερεύνηση δυνατοτήτων συνεργασίας, κυρίως στους τομείς του υγροποιημένου φυσικού αερίου, των ενεργειακών υποδομών και των διεθνών συνεργασιών». Στις υπό εξέταση ενεργειακές υποδομές εντάσσεται η ανάπτυξη τερματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου στις εγκαταστάσεις της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων στην Καβάλα, από τις οποίες το γαλλικό φυσικό αέριο θα μεταφέρεται με αγωγούς (που επίσης θα κατασκευάσουν από κοινού οι δύο εταιρείες) σε βιομηχανικούς αλλά και οικιακούς πελάτες.