Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004
● Ε-mail: epistoles@tovima.gr
Ελληνες πολιτικοί και «Μακεδονικό»
Η Ελλάδα ακόμη και προ της καταρρεύσεως του κομμουνισμού έλαβε θέση εναντίον του ισχυρισμού των Σκοπιανών ότι υπάρχει «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα και ότι υπάρχει «μακεδονικό έθνος».
Ο Τίτο το 1950, με την απόσχισή του από την Κομιντέρν, ζήτησε να συνάψει διπλωματικές σχέσεις με την Ελλάδα. Ο τότε έλληνας πρωθυπουργός, στρατηγός Πλαστήρας, αρνήθηκε εφόσον δεν ανεκαλείτο από τον Τίτο δήλωσή του ότι υπάρχει «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα διότι «η ύπαρξη μειονότητας προϋποθέτει ύπαρξη αντιστοίχου έθνους σε άλλη χώρα και μακεδονικό έθνος ούτε υπήρξε ούτε υπάρχει διότι οι Μακεδόνες ήσαν και είναι Ελληνες». Οι πρέσβεις ΗΠΑ και Μεγάλης Βρετανίας που επισκέφθηκαν αμέσως τον έλληνα πρωθυπουργό του δήλωσαν ότι αναγνωρίζουν το δίκαιο της Ελλάδας αλλά τόνισαν ότι τυχόν επιστροφή του Τίτο στο κομμουνιστικό μπλοκ θα είχε βαρύτατες συνέπειες για τον ελεύθερο κόσμο αλλά και για την Ελλάδα. Παρά τις πιέσεις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, ο στρατηγός Πλαστήρας δήλωσε ότι δεν συζητεί το θέμα αν ο Τίτο δεν τροποποιήσει προηγουμένως τη δήλωσή του.
Το 1959 ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, λόγω και της υπογραφής της τριμερούς συμφωνίας Ελλάδας, Τουρκίας και Γιουγκοσλαβίας και επειδή οι Γιουγκοσλάβοι έπαυσαν να θέτουν θέμα «μακεδονικής μειονότητας», υπέγραψε συμφωνία ελεύθερης επικοινωνίας Ελλήνων και Γιουγκοσλάβων. Το 1961, όταν ο Καρντέλι έθεσε πάλι θέμα «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας κατήγγειλε τη δήλωση αυτή και ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής ανακάλεσε τη συμφωνία ελεύθερης επικοινωνίας Ελλήνων και Γιουγκοσλάβων. Το 1965 ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου, παραμονές της επισήμου επισκέψεώς του στο Βελιγράδι, επανέφερε τη συμφωνία ελεύθερης επικοινωνίας Ελλήνων και Γιουγκοσλάβων. Κατά τη διάρκεια επισήμων συζητήσεων στο Βελιγράδι οι Γιουγκοσλάβοι έθεσαν πάλι θέμα «μακεδονικής μειονότητας», γεγονός που αρνήθηκε ο έλληνας πρωθυπουργός και κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα ομιλών στο αεροπλάνο είπε: «Φαίνεται ότι οδηγούμεθα σε νέο Μακεδονικό Αγώνα». Ο Ανδρέας Παπανδρέου κατήγγειλε ως πρωθυπουργός στη Βουλή τον ισχυρισμό ότι υπάρχει «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα. Ο Ηλίας Ηλιού, πρόεδρος της ΕΔΑ, σε επιστολή του το 1980 προς το υπουργείο Εξωτερικών, με τίτλο «Προσοχή στη Μακεδονία», έλαβε τη θέση όλων των ελλήνων πολιτικών ηγετών. Ο Γεώργιος Ράλλης, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στη Φραγκφούρτη και στην εφημερίδα «Το Βήμα» τής 22.12.1992, μεταξύ άλλων έγραψε: «Δεν πρόκειται για το όνομα αλλά για την Ιστορία… Οι Σκοπιανοί χρησιμοποιούν ως σύμβολο τον Λευκό Πύργο και τον μοιράζουν…». Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης το 1988 στη Θεσσαλονίκη δήλωσε: «Δεν υπάρχει μακεδονική μειονότητα» και αποδοκίμασε συνεπώς τον ισχυρισμό ότι υπάρχει «μακεδονικό έθνος».
ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΤΗΣ Πρώην υπουργός, Αθήνα
«Να επιστραφεί η επιστολή Γκρουέφσκι»
Νομίζω ότι η Ελλάς καταπονείται ματαίως, επιμένουσα να διαπραγματεύεται τα Σκόπια. Το κρατίδιον αυτό ήρχισε την επίθεσιν κατά της χώρας μας με υποκλοπήν της ιστορίας μας, καταλήξαν σήμερον εις ευθείαν αμφισβήτησιν της Μακεδονίας μας. Νομίζω ότι κατόπιν της αναιδεστάτης τελευταίας επιστολής του πρωθυπουργού του κρατιδίου, διά της οποίας προβάλλει ευθέως δικαιώματα επί της χώρας μας, ουδεμία πρέπει να δοθή συνέχεια εις την εν λόγω κωμωδίαν. Το πηγαινέλα του δήθεν μεσολαβητού- διότι μεσολαβητής δεν δύναται να είναι έν εκ των δύο εριζόντων μερών, δεδομένου ότι προφανέστατα όπισθεν των Σκοπίων ευρίσκονται αι Η.Π.Α.- πρέπει να παύση, διότι ουδένα σκοπόν εξυπηρετεί, δεδομένου ότι η παράτασις των δήθεν συνομιλιών πολλαπλασιάζει τας προκλήσεις των Σκοπίων.
Κατά συνέπειαν, στοιχειώδης αξιοπρέπεια της χώρας μας επιβάλλει να διακοπούν αι δήθεν διαπραγματεύσεις και να επιστραφή η επιστολή Ν. Gruevski προς τον κ. Πρωθυπουργόν ως απαράδεκτος. Τοιουτοτρόπως, θα παύσει η γελοιοποίησις της Ελλάδος προ του Ο.Η.Ε. και της Ε.Ε., διότι θα αντιληφθούν οι πάντες ότι τα λακτίσματα και ραπίσματα έχουν κάποιο τέλος.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΖΟΛΩΤΑΣ Αθήναι
«Το πεπρωμένο μας»
Αναρωτιέμαι τι μας προσφέρει η έωλη πλέον Ευρωπαϊκή Ενωσις. Οικονομικώς; Κοινωνικώς; Εθνικώς; Πολιτιστικώς; Πολιτισμικώς Παιδευτικώς; Προσωπικώς; Δεν νομίζω ότι έχουν νόημα η παραμονή μας εις τους βρυκολακιάσαντες ευρωατλαντικούς θεσμούς. Αλλα πράγματα σημαίνουν και σηματοδοτούν ο Παρθενών, η Αγία Σοφία και ο Οσιος Δαβίδ ο εν Θεσσαλονίκη. Αλλο νόημα, άλλη πρότασιν βίου κομίζουν- δεικνύουν. Οσο για την αφελή ένστασιν, «Μα, καλά, πώς θα πορευθούμε μόνοι μας, ολομόναχοι;», η απάντησις είναι ότι ανέκαθεν αυτό ήτο το πεπρωμένον- μοίρα- μερίδιον του Ελληνισμού: τόσο να φυλάττωμεν Θερμοπύλας όσο και να ζευγνύωμεν δημιουργικώς Ανατολή και Δύση, Βορρά και Νότο εις κάτι έτερον και υπερούσιον, εις έναν γηίνως Υπερουράνιον Τόπον. Κι ας αφήσουμε επιτέλους τους γραφειοκράτες των ομιχλωδών Βρυξελλών να ψάχνωνται…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Κ. ΠΑΠΑΤΖΙΜΑΣ Θεσσαλονίκη
Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004
● Ε-mail: epistoles@tovima.gr
Επιστολές προς «Το Βήμα»
Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004 ● Ε-mail: epistoles@tovima.gr Η Ελλάδα ακόμη και προ της καταρρεύσεως του κομμουνισμού έλαβε θέση εναντίον του ισχυρισμού των Σκοπιανών ότι υπάρχει «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα και ότι υπάρχει «μακεδονικό έθνος». Ο Τίτο το 1950, με την απόσχισή του από την Κομιντέρν, ζήτησε να συνάψει διπλωματικές σχέσεις με την Ελλάδα. Ο τότε έλληνας πρωθυπουργός, στρατηγός Πλαστήρας, αρνήθηκε εφόσον δεν ανεκαλείτο ...
Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004 ● Ε-mail: epistoles@tovima.gr Η Ελλάδα ακόμη και προ της καταρρεύσεως του κομμουνισμού έλαβε θέση εναντίον του ισχυρισμού των Σκοπιανών ότι υπάρχει «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα και ότι υπάρχει «μακεδονικό έθνος». Ο Τίτο το 1950, με την απόσχισή του από την Κομιντέρν, ζήτησε να συνάψει διπλωματικές σχέσεις με την Ελλάδα. Ο τότε έλληνας πρωθυπουργός, στρατηγός Πλαστήρας, αρνήθηκε εφόσον δεν ανεκαλείτο ...
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.