Η κρίση είναι εδώ, επηρεάζει την ελληνική οικονομία και σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφη θα συνεχιστεί. «Δυστυχώς δεν έχει τελειώσει αυτή η δύσκολη οικονομική συγκυρία» δήλωσε χθες ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «μπροστά μας θα έχουμε ένα δύσκολο διάστημα», την ώρα που στις ΗΠΑ, από όπου και ξεκίνησε η χρηματοπιστωτική κρίση, ο πληθωρισμός κατέγραφε ρεκόρ 17ετίας, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο το κλίμα για την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας.

Η αμηχανία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης φαίνεται από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Θ. Ρουσόπουλου, ο οποίος χθες επεσήμανε <?xml version=»1.0″ encoding=»utf-8″?>ότι η διεθνής οικονομική συγκυρία είναι από τις χειρότερες των τελευταίων δεκαετιών. «Διερχόμαστε μια πολύ δύσκολη περίοδο,την οποία η κυβέρνηση την αντιμετωπίζει με στρατηγική και στόχο, σε συνεργασία με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ,καθ΄ όσον δεν είναι μόνον ελληνικό το φαινόμενο» αρκέστηκε να δηλώσει ο κ. Ρουσόπουλος.

<?xml version=»1.0″ encoding=»utf-8″?>Η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει πλέον ορατές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά και στην Ελλάδα. Τα πρώτα σημάδια της κρίσης φαίνονται στην αύξηση των επιτοκίων, στη διεύρυνση του περιθωρίου των επιτοκίων και στην ανατίμηση του ευρώ, που από <?xml version=»1.0″ encoding=»utf-8″?>ένα σημείο και μετά επηρεάζει αρνητικά τις εξαγωγές όλων των χωρών της ευρωζώνης και της Ελλάδας.

<?xml version=»1.0″ encoding=»utf-8″?>«Η κατάσταση αυτή οπωσδήποτε επηρεάζει και την οικονομία μας» ανέφερε ο κ. Αλογοσκούφης μιλώντας στο 13ο Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των επιπτώσεων στην ελληνική οικονομία από τη διεθνή κρίση είναι η μείωση των εξαγωγών κατά 4,6% το πρώτο τετράμηνο του 2008 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2007. Η εικόνα αυτή έχει προκαλέσει ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο, αλλά ο υπουργός θεωρεί ότι η κατάσταση μπορεί να αναστραφεί, καθώς τα προσωρινά στοιχεία για τις εξαγωγές του Μαΐου δείχνουν ότι αυτές αυξήθηκαν κατά 21% περίπου.

Πάντως στη μείωση των εξαγωγών του πρώτου τετραμήνου του έτους συνέβαλαν και οι κινητοποιήσεις στα λιμάνια. Ο υπουργός έκανε λόγο για «συντεχνιακά συμφέροντα που εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία των λιμανιών», πρόσθεσε όμως ότι «είναι ξεκάθαρη η πολιτική της κυβέρνησης και θα βοηθήσει πάρα πολύ την προσπάθεια να καταστεί η Ελλάδα πύλη στην Ανατολική Μεσόγειο,στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια για το παγκόσμιο εμπόριο» .

Μάλιστα επισήμανε ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αλλάξουμε την πολιτική μας κάτω από την πίεση τέτοιων κοντόφθαλμων αντιδράσεων.Εχουμε μακρόπνοη πολιτική για τα λιμάνια και θα τη φέρουμε εις πέρας».

Για να καταφέρει η ελληνική οικονομία να αντεπεξέλθει στην κρίση, ο υπουργός πιστεύει ότι θα πρέπει να «συνεχίσουμε την πολιτική των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία και να εντείνουμε τις ενέργειές μας για την προώθηση των εξαγωγών σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που έχουμε μπροστά μας». <?xml version=»1.0″ encoding=»utf-8″?>Από την πλευρά του και ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Π.Δούκας <?xml version=»1.0″ encoding=»utf-8″?>αναφέρθηκε στις δραστηριότητες της κυβέρνησης για την εξωστρέφεια <?xml version=»1.0″ encoding=»utf-8″?>της ελληνικής οικονομίας υποστηρίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται είναι κυριολεκτικά μονόδρομος παρά τις αντιδράσεις <?xml version=»1.0″ encoding=»utf-8″?>κάποιων συμφερόντων.

Οι λόγοι που έχουν οδηγήσει στην οικονομική κρίση παγκοσμίως είναι η εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου <?xml version=»1.0″ encoding=»utf-8″?>και οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και άλλων πρώτων υλών που περιορίζουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και ιδιαίτερα των πιο αδύνατων οικονομικά κοινωνικών ομάδων. Στο περιβάλλον αυτό «οι επενδύσεις, ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό τομέα, επιβραδύνονται ή μειώνονται, η κατανάλωση επηρεάζεται αρνητικά, η εξυπηρέτηση του χρέους, ιδιωτικού και δημοσίου,επιβαρύνεται και όλα αυτά έχουν ως συνέπεια το ενδεχόμενο περαιτέρω επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης ή ακόμη και το ενδεχόμενο της ύφεσης σε ορισμένες ευρωπαϊκές οικονομίες – ευτυχώς σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης.

Στο αρνητικό αυτό κλίμα ο υπουργός χαρακτήρισε μονόδρομο την ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας και κάλεσε όλους τους εμπλεκομένους φορείς να συστρατευθούν στην προσπάθεια αυτή. Παρά τη μείωση των εξαγωγών κατά 4,6% το πρώτο τετράμηνο του 2008, στους κλάδους των τροφίμων – ποτών και των δομικών υλικών σημειώθηκε αύξηση 7,2% και 7,5% αντίστοιχα.

Στους τομείς αυτούς υπήρξαν στοχευμένες δράσεις και ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνουν στοχευμένες ενέργειες προώθησης και σε άλλους κλάδους προϊόντων. Στο πρώτο εξάμηνο του 2008, σύμφωνα με τον Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ), 1.150 εταιρείες συμμετείχαν σε 82 δράσεις που πραγματοποιήθηκαν σε 40 χώρες. Στο διάστημα αυτό 634 επιχειρήσεις συμμετείχαν μέσω του ΟΠΕ σε 50 διεθνείς εκθέσεις έναντι 458 επιχειρήσεων που συμμετείχαν σε 39 διεθνείς εκθέσεις το πρώτο εξάμηνο του 2007, ενώ διοργανώθηκαν 22 αποστολές έναντι 19 που είχαν διοργανωθεί το αντίστοιχο διάστημα του 2007.