Σε συνέντευξη που έδωσε στο Spiegel Online, ο διάσημος διεθνολόγος Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι μιλάει για νέο Ψυχρό Πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Πρώην σύμβουλος Eθνικής Aσφαλείας της κυβέρνησης των ΗΠΑ επί προέδρου Κάρτερ (1877-1981), ο 87χρονος Μπρεζίνσκι εργάζεται σήμερα για το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) στην Ουάσιγκτον.
Ακολουθούν αποσπάσματα:

SPIEGEL: Bλέπουμε την αρχή ενός νέου Ψυχρού Πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ;

Μπρεζίνσκι: Είμαστε ήδη σε Ψυχρό Πόλεμο. Το αν θα γίνει θερμός είναι ευτυχώς ακόμη λιγότερο από πιθανό.

SPIEGEL: Ο τελευταίος Ψυχρός Πόλεμος διήρκεσε περισσότερο από 40 χρόνια. Θα διαρκέσει τόσο πολύ αυτή τη φορά;

Μπρεζίνσκι: Δεν το νομίζω. Τα πράγματα κινούνται πολύ πιο γρήγορα. Πιέσεις από το εξωτερικό είναι πιο αισθητές στο εσωτερικό μιας χώρας. Αν αυτό συνεχιστεί, και εάν η Ουκρανία δεν καταρρεύσει, οι εγχώριες πιέσεις στη Ρωσία θα αναγκάσουν όποιον είναι υπεύθυνος να διερευνήσει εναλλακτικές. Ας ελπίσουμε ότι ο Πούτιν είναι αρκετά έξυπνος για να ξέρει ότι είναι καλύτερο να διερευνήσει εναλλακτικές λύσεις προτού να είναι πολύ αργά.

SPIEGEL: Μιλάτε για τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μπρεζίνσκι: Θα πρέπει να δούμε και τις δύο πλευρές. Είναι θέμα δράσης και αντίδρασης. Δεν θέλω έναν πόλεμο, αλλά εγώ δεν πρόκειται να εκφοβιστώ από το επιχείρημα ότι, αν ανταποκριθούμε συμμετρικά σε μονομερείς ενέργειες από την άλλη πλευρά, είμαστε εμείς που κατά κάποιο τρόπο κάνουμε προκλήσεις και επιταχύνουμε έναν πόλεμο. Αντιθέτως. Αν δεν αντιδράσουμε είναι πιθανότερο να επιταχυνθεί ένας πόλεμος.

Είναι ακριβώς το επιχείρημα σχετικά με την αντίδραση της αυτοσυγκράτησης όταν ο Χίτλερ εισέβαλε στη Σουδητία, ή με την προσάρτηση της Αυστρίας.

SPIEGEL: Συγκρίνετε τον Πούτιν με τον Χίτλερ;

Μπρεζίνσκι: Νομίζω ότι υπάρχουν κάποιες ομοιότητες, αλλά και ορισμένες διαφορές. Ο Χίτλερ δεν ενδιαφέρθηκε να βγάλει, προσωπικώς, πολλά χρήματα. Ο Πούτιν έχει ένα παράπλευρο συμφέρον να βγάλει πολλά χρήματα, και αυτό εισάγει μια κάπως διαφορετική προοπτική στη ζωή, μία που ίσως να σταθεροποιεί και να κατευνάζει πάθη. Αλλά αυτό που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο είναι ότι τζογάρει.

SPIEGEL: Ας φανταστούμε ένα σενάριο στο οποίο η Ρωσία εισβάλλει στις χώρες της Βαλτικής. Θα έκανε πόλεμο το ΝΑΤΟ;

Μπρεζίνσκι: Αν εισέβαλε με τα όπλα στις χώρες της Βαλτικής φυσικά. Αυτός είναι ο λόγος ύπαρξης του ΝΑΤΟ, έτσι δεν είναι; Δεν μπορούμε να πούμε στον κόσμο: «Εμείς δεν εννοούμε αυτά που λέμε. Εμείς δεν θα κάνουμε τίποτα ό,τι και αν κάνει η άλλη πλευρά». Αυτό θα ήταν λίγο σαν να κρεμάγαμε στην μπροστινή πόρτα του σπιτιού μας ένα σημείωμα που θα έγραφε: «Λείπουμε μακριά, οι πόρτες δεν είναι κλειδωμένες». Πιστεύετε ότι θα ήταν μια έξυπνη στρατηγική ασφαλείας;