«Με την Χαμάς να εξακολουθεί να ρίχνει ρουκέτες, και να προβάλει σθεναρή αντίσταση στη Γάζα συνεχίζοντας σημαντικές επιθέσεις μέσω σηράγγων στα σύνορα, το Ισραήλ απέχει πολύ από το τη νίκη σε μια στρατιωτική επιχείρηση δύο εβδομάδων, που ξεκίνησε με δηλωμένο σκοπό την ακύρωση της πυραυλικής απειλής», γράφει ο Independent σε ανάλυση για την Γάζα.

«Αυτό καθιστά δύσκολο για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου να κινηθεί προς τον τερματισμό της σύγκρουσης. Εξηγεί επίσης γιατί το Ισραήλ ρίχνει περισσότερο στρατό στη Γάζα, και γιατί είναι έτοιμο να κλιμακώσει την στρατιωτική πίεση – παρά την εντατικοποίηση της διπλωματίας για κατάπαυση του πυρός από τις ΗΠΑ», συνεχίζει η βρετανική εφημερίδα.

«Η διπλωματία θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για τον Νετανιάχου, παρέχοντάς του μια διέξοδο από τον πόλεμο, χωρίς να παρασυρθεί σε μια νέα κατοχή της Γάζας, που θα σημάνει μεγαλύτερη καταστροφή για τους Παλαιστινίους κατοίκους και θάνατο για ένα σχετικά μεγάλο αριθμό Ισραηλινών στρατιωτών.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι προτιμάει να αποφύγει την ανακατάληψη. Η πιο περιορισμένη, αλλά ακόμη καταστροφική, χερσαία επιχείρηση που διέταξε την περασμένη Πέμπτη τον έχει, προς το παρόν, θωρακίσει από τις επικρίσεις της ακροδεξιάς, ότι είναι πολύ διστακτικός στην στρατιωτική εκστρατεία», προσθέτει ο Independent.
«Κατά την άποψη των αναλυτών, έχει φτάσει η ώρα της αλήθειας για τον Νετανιάχου: θα πρέπει τώρα να αποφασίσει πόσες ζωές στρατιωτών είναι πρόθυμος να θυσιάσει. Μέχρι στιγμής, οι ισραηλινές στρατιωτικές απώλειες ήταν οδυνηρές, αλλά όχι αφόρητες για την κοινή γνώμη.
«Η επιχείρηση είναι σε ένα σημείο όπου το Ισραήλ θα πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεχίσει για να αποκτήσει μια πιο αποφασιστική νίκη, ακόμη κι αν αυτό κοστίσει περισσότερες ζωές στρατιωτών ή αν θα δώσει τέλος έχοντας καταστρέψει σήραγγες και εκτοξευτές πυραύλων, αλλά χωρίς ένα χτύπημα νοκ-άουτ», λέει ο Λέσλι Σάσερ, διπλωματικός συντάκτης στην Jerusalem Report.
Αυτή την στιγμή ο Νετανιάχου παίζει ένα διπλό παιχνίδι: δείχνει προς την κλιμάκωση, διατηρώντας επίσης κάποια ευελιξία για την επίτευξη μιας διπλωματικής συμφωνίας. Προσπαθεί να παρουσιάσει την εικόνα ενός αποφασιστικού αλλά και μετρημένου ηγέτη.
«Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις προελαύνουν στο έδαφος, σύμφωνα με τα σχέδια, και η επιχείρηση θα επεκταθεί έως ότου επιτευχθεί ο στόχος: η αποκατάσταση της ηρεμίας για τους πολίτες του Ισραήλ για μια εκτεταμένη χρονική περίοδο», είπε ο Νετανιάχου.
Η διατύπωση αυτή, αν και δείχνει προς μια πιο βαθιά εμπλοκή στη Γάζα, σκόπιμα δεν περιλαμβάνει στόχους, όπως η καταστροφή της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς ή η επίτευξη μόνιμης ηρεμίας», καταλήγει ο Independent.