Στους 34 ανέρχονται οι νεκροί και στους 206 οι διασωθέντες από το νέο ναυάγιο που σημειώθηκε την Παρασκευή στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μάλτας και Σικελίας, λίγες μόλις ημέρες μετά την τραγωδία στη Λαμπεντούζα. Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι οι νεκροί ήταν 27.

Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετείχαν σκάφη του πολεμικού ναυτικού της Μάλτας και της Ιταλίας.

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ δήλωσε ότι η νέα ναυτική τραγωδία αποτελεί μια κλήση αφύπνισης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί η Μεσόγειος μετατρέπεται σε νεκροταφείο.

«Πόσοι άνθρωποι πρέπει να πεθάνουν ακόμη πριν αναληφθεί δράση; Η Μάλτα και η Ιταλία συνεργάζονται, αλλά αισθανόμαστε ότι μας έχουν εγκαταλείψει στην επιχείρηση αυτή. Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό. Οι απελπισμένοι άνθρωποι αυτοί αναζητούν ένα μέλλον στην Ευρώπη και η Ευρώπη δεν μπορεί να υπεκφεύγει» σημείωσε.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι προσπάθειες για να μειωθεί ο μεγάλος αριθμός των ανθρώπων που έχουν συγκεντρωθεί στο κέντρο υποδοχής μεταναστών της Λαμπεντούζα, το οποίο έχει δυνατότητα φιλοξενίας μόνο 250 ανθρώπων.

Τις τελευταίες ημέρες σχεδόν 1.000 άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί σε αυτό, με αποτέλεσμα πολλοί να μην βρίσκουν ούτε κάποιο καταφύγιο για να προφυλαχθούν από τη βροχή.