Η τουρκική αστυνομία χρησιμοποίησε ξανά δακρυγόνα και αντλίες νερού κατά των διαδηλωτών στην πλατεία Ταξίμ οι οποίοι ανασυγκροτήθηκαν και πραγματοποίησαν νέα συγκέντρωση το απόγευμα.

Οι διαδηλωτές αντέδρασαν ρίχνοντας πέτρες στα οχήματα της αστυνομίας, απωθήθηκαν στους παρακείμενους δρόμους, ξέσπασαν συγκρούσεις με τους συγκεντρωμένους να ανάβουν πυροτεχνήματα, να πετούν πέτρες στους αστυνομικούς και να υψώνουν σημαίες κόντρα στην κυβέρνηση.

Καθώς μία φάλαγγα αστυνομικών με κράνη κινούνταν προς την πλατεία, οι δυνάμεις καταστολής έστρεψαν τις αντλίες νερού εναντίον ενός άνδρα σε αναπηρικό αμαξίδιο που κρατούσε στα χέρια του την τουρκική σημαία μέσα σε σύννεφα δακρυγόνων.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης δήλωσε πως οι επιχειρήσεις της αστυνομίας θα συνεχιστούν μέρα και νύχτα στην πλατεία Ταξίμ μέχρι να «εκκαθαριστεί» και κάλεσε τους πολίτες να μείνουν μακριά για την ασφάλειά τους.

«Θα συνεχίσουμε αδιάλειπτα την επιχείρηση μέρα και νύχτα έως ότου τα περιθωριακά στοιχεία εκκαθαριστούν και η πλατεία ανοίξει για το λαό» είπε ο Χουσείν Αβνί Μουτλού μιλώντας στην τηλεόραση.

Ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε καλέσει νωρίτερα τους διαδηλωτές να μείνουν μακριά από την πλατεία Ταξίμ, θέατρο των συγκρούσεων που από οικολογική διαμαρτυρία πήραν αντικυβερνητική χροιά τις τελευταίες δέκα μέρες.

Μια ένδειξη της επίπτωσης των συγκρούσεων στο οικονομικό κλίμα είναι η ανακοίνωση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας η οποία ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να επέμβει αν χρειαστεί για να στηρίξει την τουρκική λίρα.

Ο Ερντογάν, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες για αυταρχική συμπεριφορά διακήρυξε ότι δεν θα υποχωρήσει. «Λένε ότι ο Πρωθυπουργός είναι σκληρός. Δηλαδή τι θέλουν να γίνει; Να υποκύψουμε σε αυτούς τους ανθρώπους;» είπε ο Ερντογάν δίνοντας το σήμα για την επέμβαση της αστυνομίας.

«Αν το αποκαλείτε αυτό σκληρότητα, ο Ερντογάν δεν πρόκειται να αλλάξει» δήλωσε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ.

Χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές επέστρεψαν στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, μερικές ώρες αφού η αστυνομία έκανε έφοδο σε έναν καταυλισμό διαδηλωτών χρησιμοποιώντας αντλίες νερού υπό πίεση και δακρυγόνα.

Η αστυνομία πιστεύεται ότι μετακίνησε τις δυνάμεις της στην μία πλευρά της πλατείας, καθώς οι χιλιάδες πολίτες συνέρευσαν σε αυτήν εκ νέου.

«Δεν μπορεί να γίνεται λόγος για δημοκρατία σε έναν χώρο που τελεί υπό αστυνομική πολιορκία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο φορέας «Αλληλεγγύης Ταξίμ» που συστάθηκε προκειμένου να αποτελέσει τον βασικό εκφραστή των διαμαρτυριών στο πάρκο της πλατείας.

Η κίνηση είχε απευθύνει κάλεσμα για νέα συγκέντρωση το απόγευμα.

Αναφερόμενος στην πρωινή επέμβαση της αστυνομίας, ο φορέας αναφέρει ότι «στηρίζουν ελπίδες στη δημιουργία της εντύπωσης ότι επέρχεται διαφοροποίηση μεταξύ διαδηλωτών και περιθωριακών».

Ως προς τη συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη αντιπροσωπεία με τον Ταγίπ Ερντογάν, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η συνάντηση με αντιπροσωπεία, ο τρόπος σύστασης της οποίας παραμένει άγνωστος, τη στιγμή που δεν έχει γίνει καμία ανακοίνωση σχετικά με τα αιτήματά μας, δεν είναι ειλικρινής προσπάθεια διαλόγου, αλλά αποσκοπεί στην εξαπάτηση της κοινής γνώμης και στον αποπροσανατολισμό από τα δημοκρατικά αιτήματα που φωνάζουν εκατομμύρια ανθρώπων σε ολόκληρη τη χώρα».

Τέλος στην ανακοίνωση εκφράζεται «ανησυχία» για «την προσπάθεια της κυβέρνησης να κλιμακώσει την πόλωση».

Ως προς τη συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη αντιπροσωπεία με τον Ταγίπ Ερντογάν, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η συνάντηση με αντιπροσωπεία, ο τρόπος σύστασης της οποίας παραμένει άγνωστος, τη στιγμή που δεν έχει γίνει καμία ανακοίνωση σχετικά με τα αιτήματά μας, δεν είναι ειλικρινής προσπάθεια διαλόγου, αλλά αποσκοπεί στην εξαπάτηση της κοινής γνώμης και στον αποπροσανατολισμό από τα δημοκρατικά αιτήματα που φωνάζουν εκατομμύρια ανθρώπων σε ολόκληρη τη χώρα».

Τέλος στην ανακοίνωση εκφράζεται «ανησυχία» για «την προσπάθεια της κυβέρνησης να κλιμακώσει την πόλωση».

Η αστυνομία έθεσε υπό κράτηση περίπου 50 δικηγόρους που διαμαρτύρονταν κατά της επέμβασης της αστυνομίας εναντίον των διαδηλωτών στην πλατεία.

Οι δικηγόροι αυτοί, οι οποίοι απεργούν από την αρχή του κινήματος αμφισβήτησης του Ερντογάν, πριν από δώδεκα ημέρες, συγκεντρώθηκαν μέσα στον περίβολο του δικαστικού μεγάρου της Κωνσταντινούπολης για να καταγγείλουν την αστυνομία, η οποία ανακατέλαβε διά της βίας την πλατεία Ταξίμ.

Φώναζαν «το Ταξίμ είναι παντού» και «η αντίσταση είναι παντού», σύμφωνα με ένα δικηγόρο που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η αστυνομία επενέβη τότε στο δικαστικό μέγαρο για να τους απομακρύνει. Έπειτα από σύντομες συμπλοκές, περίπου 50 από τους διαδηλωτές συνελήφθησαν, ανακοίνωσε η Ένωση Σύγχρονων Δικηγόρων.

Σε σχόλιο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του στο Facebook, ο πρόεδρος των δικηγορικών συλλόγων της Τουρκίας, ο Μετίν Φεϊζίογλου, εξέφρασε την αντίθεσή του στις συλλήψεις.

«Θα μεταβούμε από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη για να συναντήσουμε τις αρχές επιτόπου» δήλωσε ο Φεϊζίογλου.


Η επέμβαση

Το πρωί της Τρίτης, ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας εισέβαλαν στην πλατεία και συγκρούστηκαν με μικρές ομάδες διαδηλωτών. Σύννεφο χημικών υψώθηκε πάνω από την πλατεία, με τις δυνάμεις της αστυνομίας να συνοδεύονται από τεθωρακισμένες αύρες και τους διαδηλωτές να εκτοξεύουν μολότοφ και πυροτεχνήματα, καλυπτόμενοι πίσω από αυτοσχέδιες ασπίδες.

Η αστυνομία επέστρεψε στην πλατεία μετά την απόσυρσή της την προηγούμενη εβδομάδα -ενώ ο Ερντογάν είχε προειδοποιήσει πως δεν θα ανεχτεί «παράνομες διαδηλώσεις» μαζί με το κάλεσμά του σε διάλογο με τους διαδηλωτές.

Η επέμβαση το πρωί της Τρίτης, όπως ανέφερε στο Twitter ο νομάρχης Χουσεΐν Αβνί Μουτλού, αποσκοπεί μόνο στην απομάκρυνση πανό από το πολιτιστικό κέντρο Ατατούρκ και όχι στην απομάκρυνση των διαδηλωτών από το διπλανό πάρκο Γκεζί.

Ωστόσο, από την ώρα που έφθασαν οι αστυνομικές δυνάμεις στην πλατεία, λίγο πριν από τις 08:00, δεν έχουν σταματήσει οι συγκρούσεις. Τα τουρκικά ΜΜΕ μιλούν για δύο τραυματίες.

Η επέμβαση της αστυνομίας έγινε αιφνιδιαστικά, ημέρα εργάσιμη και ώρα που συνήθως ο κόσμος πηγαίνει στη δουλειά του.

Σε ό,τι αφορά τους διαδηλωτές της πλατείας Ταξίμ, εκείνη την ώρα συνήθως έχουν διαλυθεί μετά από το βραδυνό συλλαλητήριο και λίγοι παραμένουν στο χώρο.

Όταν οι τεθωρακισμένες αύρες και οι δυνάμεις της αστυνομίας εισήλθαν στην πλατεία, μικρές ομάδες διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν στην άκρη της πλατείας προς το πάρκο Γκεζί.

Ορισμένοι από αυτούς ταμπουρώθηκαν πίσω από αυτοσχέδιες ασπίδες και έριχναν μολότοφ, πέτρες και πυροτεχνήματα προς την αστυνομία.

Η αστυνομία απάντησε με χημικά και νερό, ωστόσο οι λίγοι διαδηλωτές δεν φάνηκαν να κάμπτονται και κατάφεραν να θέσουν εκτός «μάχης» μια αύρα, βάζοντας φωτιά στο όχημα, ενώ σε άλλη περίπτωση η φωτιά σε τεθωρακισμένο όχημα της αστυνομίας αντιμετωπίστηκε άμεσα.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν μία ώρα μετά την επέμβαση, με τις αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν μεγαλύτερη χρήση δακρυγόνων όταν μικρή ομάδα διαδηλωτών πλησίασε ήρεμα ένα από τα τεθωρακισμένα της αστυνομίας.

Από τις 11:00 ο αριθμός των διαδηλωτών αυξήθηκε στην πλατεία, ενώ γεμίζει κόσμο και το πάρκο Γκεζί.

Το μεσημέρι επικράτησε ηρεμία στην πλατεία Ταξίμ, ωστόσο άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας παραμένουν συγκεντρωμένοι στο ένα άκρο του πάρκου.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ένδειξη ότι θα κινηθούν για να διαλύσουν τις σκηνές ή να αφαιρέσουν τα πανό και τις σημαίες.

«Παράνομες διαδηλώσεις, τέλος»

Η επέμβαση το πρωί της Τρίτης σηματοδοτεί την επιστροφή της αστυνομίας στην πλατεία μετά την απόσυρσή της την προηγούμενη εβδομάδα -και συμπίπτει με την προειδοποίηση του Ερντογάν πως δεν θα ανεχτεί «παράνομες διαδηλώσεις» μαζί με το κάλεσμά του σε διάλογο με τους διαδηλωτές.

ΤηΔευτέρα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς είχε μεν προαναγγείλει ότι ο Ερντογάν θα συναντούσε την Τετάρτη αντιπροσώπους των διαδηλωτών, αλλά είχε προειδοποιήσει επίσης πως δεν θα «επιτραπούν πλέον παράνομες διαδηλώσεις». Το κυβερνών ΑΚΡ προγραμματίζει συγκεντρώσεις υποστηρικτών του το Σαββατοκύριακο.

«Στην πλατεία Ταξίμ και στην Άγκυρα συγκεντρώνονται πολίτες, αλλά υπάρχουν και ακραίες ομάδες που προκαλούν ζημιές. Η Τουρκία δεν θα έπρεπε να το ζήσει αυτό. Η κυβέρνηση έχει καθορίσει αυτά που πρέπει να γίνουν. Δεν θα επιτραπούν σε καμία περίπτωση παράνομες συγκεντρώσεις. Θα γίνουν όλα όσα προβλέπει ο νόμος» είχε πει τη Δευτέρα ο Αρίντς.

Το επόμενο Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθούν στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, «νόμιμες», όπως είπε ο Αρίντς, συγκεντρώσεις του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). «Θα είναι ένα Σαββατοκύριακο που μέχρι τότε θα έχουν γίνει όλα τα νόμιμα βήματα» ανέφερε.