Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης σε λεωφορείο με Ισραηλινούς τουρίστες στο αεροδρόμιο του Μπουργκάς, στη Βουλγαρία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ και να τραυματιστούν πάνω από 30 άνθρωποι. Ήδη προς την κατεύθυνση της τρομοκρατίας -και ειδικά προς το Ιράν- δείχνει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ενώ και η Βουλγαρία δηλώνει ότι είναι «ενέργεια από πρόθεση».

Οι τουρίστες, οι περισσότεροι νεαροί, είχαν προσγειωθεί νωρίτερα το απόγευμα της Τετάρτης στο Μπουργκάς. Η έκρηξη σημειώθηκε περίπου 40 λεπτά μετά την άφιξη τους και ενώ ετοιμάζονταν να μεταβούν στο ξενοδοχείο τους.

Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι το αίτιο της έκρηξης ήταν εκρηκτικός μηχανισμός στο πορτ μπαγκάζ του λεωφορείου. Αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού είπαν πάντως ότι η έκρηξη έγινε μόλις ένας άνδρας, μάλλον ο βομβιστής, επιβιβάστηκε στο όχημα.

Από την έκρηξη τυλίχτηκαν στις φλόγες και άλλα σταθμευμένα οχήματα.

Την εκδρομή των Ισραηλινών στο Μπουργκάς, όπου καταφθάνουν πολλοί τουρίστες από τη Μέση Ανατολή για τις θερινές διακοπές τους στα παράλια της Βουλγαρίας, αλλά και για τα τοπικά καζίνο, είχε διοργανώσει βουλγαρική εταιρία, θυγατρική αξιδιωτικού πρακτορείου της Κύπρου.

* Η αστυνομία έχει κλείσει το αεροδρόμιο και οι πτήσεις για το Μπουργκάς προσγειώνονται στη Βάρνα. Παράλληλα ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφάλειας για τους Βουλγάρους Εβραίους, οι περισσότεροι από τους οποίους ζουν στη Σόφια.

Αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού είπαν ότι η έκρηξη οφείλεται πιθανώς σε βομβιστή αυτοκτονίας που ήταν στην πόρτα του λεωφορείου αφού μόλις είχε επιβιβαστεί.

Άλλος αυτόπτης ανέφερε ότι η βόμβα που εξερράγη ήταν τοποθετημένη στο πορτ μπαγκάζ του λεωφορείου.

Από την έκρηξη που έγινε στο πάρκινγκ τυλίχτηκαν στις φλόγες και άλλα σταθμευμένα λεωφορεία.

Η αστυνομία έχει κλείσει το αεροδρόμιο και οι πτήσεις για το Μπουργκάς προσγειώνονται στη Βάρνα.

Ο βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών Νικολάι Μλαντένοφ επιβεβαίωσε στον ισραηλινό ομόλογό του Άβιγκντορ Λίμπερμαν ότι η έκρηξη προήλθε από βόμβα στο όχημα και έκανε λόγο για επτά νεκρούς. Σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο των Εξωτερικών: «Ο υπουργός Μλαντένοφ ενημέρωσε τον υπουργό Λίμπερμαν ότι η έκρηξη προκλήθηκε από μια βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο λεωφορείο που μετέφερε τουρίστες οι οποίοι μόλις είχαν αποβιβαστεί από μια πτήση τσάρτερ με προέλευση το Ισραήλ. Στο σημείο της έκρηξη βρέθηκαν έξι σοροί, ενώ ένας ακόμη άνθρωπος που είχε τραυματιστεί σοβαρά υπέκυψε στο νοσοκομείο. Δύο σοβαρά τραυματίες νοσηλεύονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας, ενώ περίπου 30 άνθρωποι έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο»

Ο Μλαντένοφ πρόσθεσε ότι η Βουλγαρία θα κάνει τα πάντα προκειμένου να βρεθούν οι ένοχοι.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα ανέφερε ότι «αυτές οι επιθέσεις εναντίον αθώων αμάχων, ανάμεσά τους και παιδιά, είναι αποκρουστικές», καταδίκασε την επίθεση ως «βάρβαρη και τρομοκρατική», και υποσχέθηκε ότι «οι ΗΠΑ θα σταθούν αλληλέγγυες με τους συμμάχους τους και θα προσφέρουν κάθε απαραίτητη βοήθεια για εντοπισμό των δραστών αυτής της επίθεσης, ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη»

Το Ιράν δείχνει ο Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένγιαμιν Νετανιάχου, απέδωσε την έκρηξη σε τρομοκρατική επίθεση, δείχνοντας ως ένοχο το Ιράν: «Όλες οι ενδείξεις δείχνουν προς το Ιράν. Τους τελευταίους μήνες είχαμε δει ιρανικές επιθέσεις στη Ταϊλάνδη, στην Ινδία, την Γεωργία, την Κένυα, την Κύπρο και άλλα σημεία»

,

.