Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Τουρκία η απόφαση της κυβέρνησης να περάσει ένα νέο νομοσχέδιο που να απαγορεύει τις εκτρώσεις.
«Κάθε άμβλωση είναι κι από ένα Ουλούντερε», τόνισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στην αεροπορική επίθεση στο ομώνυμο Τούρκικο χωριό στα σύνορα με το Ιράκ τον περασμένο Δεκέμβριο, από την οποία σκοτώθηκαν 34 άνθρωποι, όλοι τους γυναίκες και παιδιά.
Ο Ερντογάν εκφώνησε το περασμένο σαββατοκύριακο δύο ομιλίες όπου υποστήριξε πως «οι αμβλώσεις και οι γεννήσεις με καισαρική τομή αποτελούν μέρος μυστικών συνωμοσιών με στόχο να σταματήσει η οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας».

Το Σάββατο, οργανώσεις από φεμινίστριες πραγματοποίησαν μια μικρή σε μέγεθος διαδήλωση έξω από το γραφείο του Ερντογάν ενώ άλλοι επέκριναν τον πρωθυπουργό σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter, ενώ αρκετοί βουλευτές της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους.
«Είναι φανερό πως η παράνοια τον έχει κυριεύσει για τα καλά», τόνισε η Σαφάκ Παβέι, βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της Τουρκίας (CHP), καταλήγοντας πως «στη χώρα μας γίνονται τόσες πολλές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ώστε αμφισβητώ το ότι ο κ. Ερντογάν νοιάζεται τόσο ένθερμα για το Ουλούντερε ή για τις καισαρικές τομές».

Οι αμβλώσεις, που στην Τουρκία είναι νόμιμες από το 1983, επιτρέπονται κατά τις πρώτες δέκα εβδομάδες της κύησης. Η συγκατάθεση της μητέρας είναι απαραίτητη, αλλά αν είναι παντρεμένη, απαιτείται επίσης και η συγκατάθεση του πατέρα.
Ο Ερντογάν έχει δηλώσει πως μέχρι το 2023, που θα συμπληρώνει 100 χρόνια από την ίδρυσή της, θέλει να δει την Τουρκία να συμπεριλαμβάνεται στις 10 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Για το λόγο αυτό ο συντηρητικός πρωθυπουργός προσπαθεί να προωθήσει την υπεργεννητικότητα, λέγοντας, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, πως «κάθε τουρκική οικογένεια πρέπει να έχει τουλάχιστον τρία παιδιά».

Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για το 2011, στην Τουρκία καταγράφεται υψηλό ποσοστό γεννήσεων με καισαρικές τομές—πάνω από 40% των γεννήσεων γίνεται με αυτή την μέθοδο, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να προτείνει το ποσοστό αυτό να είναι περί το 15%.