Καρκινογόνο κάδμιο έχει μολύνει το νερό του ποταμού Λίου στην Κίνα και τώρα απειλεί να περάσει στο δίκτυο ύδρευσης της πόλης Λιουζού, στην οποία κατοικούν 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι. Η διαρροή εντοπίσθηκε πριν από ένα μήνα και οι Αρχές έχουν κάνει έκτοτε τρεις ανεπιτυχεις προσπάθειες να την σταματήσουν. Πιθανότεροι ύποπτοι για τη μόλυνση είναι έξι βιομηχανίες και ένα ορυχείο, οι εργασίες των οποίων διακόπηκαν.

Αν και στην αρχή οι αρμόδιοι διαβεβαίωναν ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, τα τελευταία 24ωρα άρχισαν να μοιράζουν μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού σε κατοίκους δύο χωριών, παραδέχτηκαν ότι σε δείγματα ενός υδροηλεκτρικού φράγματος το καρκινογόνο κάδμιο μετρήθηκε σε οκταπλάσια ποσότητα των επιτρεπόμενων ορίων, ενώ τα χημικάπου έχουν ρίξει στο νερό για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα.

«Αυτή τη στιγμή η πόλη δεν κινδυνεύει. Οσο οι μετρήσεις δείχνουν κάδμιο έως και διπλάσιο του επιτρεπόμενου, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Αλλά ακόμη κι αν υπερβεί το όριο, έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο: θα αντλήσουμε υπόγεια ύδατα από φρεάτια της περιοχής και θα τα κατευθύνουμε στο δίκτυο. Υπόσχομαι στους κατοίκους πως ό,τι και να γίνει δεν θα κόψουμε το νερό, το οποίο θα είναι καθαρό» δήλωσε εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης.

Η εκστρατεία για την ρίψη μεγάλων ποσοστήτων χημικών στο νερό της περιοχής έχει ενταθεί, με την συμμετοχή χιλιάδων αστυνομικών, πυροσβεστών και στρατιωτών. Το κάδμιο είναι πολύ επικίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες, ιδίως στους πνεύμονες και το νεφρό.