Την ώρα που ολόκληρες οικονομίες βυθίζονται στην ύφεση, η βιομηχανία των σούπερ-θαλαμηγών για κροίσους γνωρίζει θεαματική άνθηση. Αν και η πελατεία είναι πολύ μικρή, καθώς μόνον 1.500 άνθρωποι στον κόσμο έχουν τα μέσα για να αγοράσουν μια θαλαμηγό σαν την Eclipse του Ρόμαν Αμπράμοβιτς, τα κέρδη για τους κατασκευαστές είναι θεαματικά.

Ποιοί είναι αυτοί οι 1.500 άνθρωποι; Σιγουρα όχι οι διάσημότητες που θα περίμενε κανείς. «Δεν είναι διάσημοι, δεν θα τους έχετε ακούσει», λέει ο Λαμπέρτο Τακόλι, πρόεδρος των ναυπηγείων CRN στην Ανκόνα. Στον κόσμο των σούπερ-γιότ δεν ζουν αστέρες του ποδοσφαίρου ή του Χόλιγουντ, αλλά οι κροίσοι των διεθνών επιχειρήσεων.
Το τελευταίο γιότ που κατασκευάζεται από την εταιρεία είναι ένα μαμούθ μήκους 80 μέτρων και τιμή που ξεπερνά τα 85 εκατ. ευρώ. «Ο ιδιοκτήτης είναι ένας κύριος από την Μέση Ανατολή», λέει ο Τακόλι. Τέτοιοι πελάτες έχουν συχνά καπρίτσια. «Μπορούμε να φτιάξουμε ενυδρεία, ακόμη και για καρχαρίες. Δεν μας έχουν ζητήσει υποβρύχιο, αλλά υπάρχουν ένα-δυό γιότ με υποβρύχια. Θα ήταν πρόκληση, αλλά θα το φτιάχναμε», λέει ο Τακόλι στον Independent.

Η πελατεία έχει αρχίσει να αλλάζει. Ολο και περισσότερες παραγγελίες φτάνουν από την Ασία. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο αριθμός των ιδιοκτητών σούπερ-γιότ τριπλασιάστηκε στη Σινγκαπούρη.

«Η ρωσική, και η ασιατική αγορά, διευρύνονται. Υπάρχουν νέοι δισεκατομμυριούχοι σε αυτά τα μέρη, αλλά δεν θέλουν όλοι οι δισεκατομμυριούχοι ένα γιότ. Ανθρωποι στην Βραζιλία, την Ινδία και την Κίνα έχουν τα χρήματα αλλά όχι την κουλτούρα της ζωής στη θάλασσα», λέει ο Τακόλι.

Το μεγαλύτερο σούπερ-γιότ στον κόσμο, με μήκος 160 μέτρα, είναι το «Eclipse» του ιδιοκτήτη της Τσέλσι Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Διαθέτει δύο ελικοδρόμια, υποβρύχιο διαφυγής, σύστημα ανίχνευσης πυραύλων και ασπίδα από λέιζερ για να το προφυλάσσουν από τις κάμερες των παπαράτσι.

Ο σείχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μάκτουμ είναι ο υπερήφανος ιδιοκτήτης του σούπερ- γιότ ονόματι «Dubai». Αυτό το πλωτό ανάκτορο έχει επτά καταστρώματα, με τζακούζι και πισίνες, και μπορεί να μεταφέρει ένα ελικόπτερο.

Το «Al Said», το σούπερ- γιότ του σουλτάνου του Ομάν έχει ελικοδρόμιο, αίθουσα για κινηματογραφικές προβολές και αίθουσα συναυλιών που μπορεί να φιλοξενήσει 50μελή ορχήστρα.

Στη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας ανήκει το «Prince Abdulaziz» που ήταν το μεγαλύτερο και πιο πολυτελές γιότ όταν κατασκευάστηκε το 1984, ενώ το «El Horriya» ανήκει στον ανατραπέντα πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ.