Υπογράφοντας με το στυλό στο αριστερό του χέρι ο Μπαράκ Ομπάμα έχει γίνει το καινούργιο είδωλο των αριστερόχειρων. Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και αν ο κ. Ομπάμα είχε χάσει τις εκλογές, ο Λευκός Οίκος και πάλι θα είχε έναν αριστερόχειρα στο τιμόνι του: ο Τζον Μακ Κέιν είναι και αυτός αριστερόχειρας, όπως επίσης ο Μπιλ Κλίντον (καθώς και όλοι όσοι είχαν αναμετρηθεί μαζί του στις εκλογές του 1992) και ο πατέρας Τζορτζ Μπους.

Η πληθώρα αριστερόχειρων στο Οβάλ Γραφείο έχει γίνει αφορμή να αναβιώσει η συζήτηση σχετικά με το αν η αριστεροχειρία συνδέεται με εξαιρετικές ικανότητες. Σύμφωνα με τον κορυφαίο βρετανό ειδικό στην αριστεροδεξιοχειρία, οι αριστερόχειρες φαίνονται να έχουν το πλεονέκτημα στη μουσική και στα μαθηματικά, οι στατιστικές ενδείξεις όμως δεν δείχνουν ότι είναι ευνοημένοι σε άλλους τομείς, όπως η πολιτική.

O Κρις Μακ Μάνους, καθηγητής της Ψυχολογίας και της Ιατρικής Παιδείας στο University College του Λονδίνου, θεωρεί το γεγονός ότι πέντε από τους επτά τελευταίους προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν αριστερόχειρες «συμπτωματικό». «Αν δείτε συνολικά τους αμερικανούς προέδρους ή τους βρετανούς πρωθυπουργούς ή τους γάλλους προέδρους ή τους γερμανούς καγκελάριους δεν υπάρχει έντονη παρουσία αριστερόχειρων» λέει.

Από την άλλη πλευρά, στους αριστερόχειρες παρατηρούνται υψηλότερα από τον μέσο όρο ποσοστά αυτισμού, δυσλεξίας, ψυχικών ασθενειών και ατυχημάτων. Ορισμένες στατιστικές δείχνουν επίσης ότι πεθαίνουν σε νεότερη ηλικία.

Ο κ. Μακ Μάνους, συγγραφέας του βιβλίου «Right Ηand, Left Ηand», έχει κατά κάποιον τρόπο αναλάβει τον ρόλο του υπερασπιστή των δικαιωμάτων των αριστερόχειρων. Τους αποκαλεί «τελευταίαπαραμελημένη μειονότητα», θεωρεί σκανδαλώδες το γεγονός ότι επικίνδυνα μηχανήματα κατασκευάζονται σχεδόν αποκλειστικά για δεξιόχειρες και πρόσφατα έγραψε στο επιστημονικό έντυπο «Βritish Μedical Journal» ένα άρθρο στο οποίο υποστηρίζει ότι οι αριστερόχειρες χειρουργοί υφίστανται δυσμενείς όρους εργασίας.

Ο βρετανός επιστήμονας θεωρεί χρήσιμο για την αποφυγή τέτοιων διακρίσεων να περιληφθεί στις επίσημες απογραφές μια ερώτηση σχετική με την αριστεροδεξιοχειρία ώστε να καταγράφονται οι σχετικές τάσεις του πληθυσμού. Από την άλλη πλευρά ωστόσο πιστεύει ότι η κοινότητα των αριστερόχειρων καταφεύγει συχνά σε υπερβολές «λέγοντας ψέματα» και παρουσιάζοντας διασημότητες ως ομοίους τους για να μεγαλοποιήσουν τα ταλέντα τους.

Περίπου ένας στους δέκα ανθρώπους- είτε πρόκειται για προέδρους κρατών είτε για οδοκαθαριστές- είναι αριστερόχειρας, με ένα μικρό προβάδισμα των ανδρών (η αναλογία αριστερόχειρων ανδρών και γυναικών είναι πέντε προς τέσσερα υπέρ των πρώτων). Τα μόνα επαγγέλματα στα οποία παρατηρείται ένα ποσοστό σχετικά υψηλότερο από τον μέσο όρο είναι οι μουσικοί και οι μαθηματικοί. Ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ και ο Ισαάκ Νεύτων είναι ίσως τα πιο διάσημα παραδείγματα. Ο κ. Μακ Μάνους πιστεύει ότι η ικανότητα λειτουργικής χρήσης των αριθμών, η μουσική ικανότητα και η αριστεροχειρία ίσως αποτελούν τμήματα του ίδιου νευρολογικού συστήματος και ότι όλα εξαρτώνται από τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος κατανέμει τις λειτουργίες στα δύο ημισφαίριά του. Το αριστερό ημισφαίριο διαχειρίζεται τη γλώσσα, το δεξιό ημισφαίριο διαχειρίζεται την κίνηση.

Ενα υψηλότερο από τον μέσο όρο ποσοστό αριστερόχειρων παρατηρείται επίσης στους άνδρες ομοφυλόφιλους (και όχι στις γυναίκες). Οι ειδικοί υποπτεύονται ότι αυτό ίσως δεν οφείλεται στην τύχη αλλά στις ορμόνες. Πολλοί τονίζουν ότι και ο αυτισμός συνδέεται με τις ορμόνες του εμβρύου.

Η αριστεροχειρία παρουσιάζει επίσης εθνικές διαφοροποιήσεις. Η Ιαπωνία έχει τους λιγότερους αριστερόχειρες (περίπου έναν στους 25 αλλά το ποσοστό αυξάνεται ταχέως), ενώ η Αγγλία (και όχι η Βρετανία), το Βέλγιο και η Ολλανδία έχουν τους περισσότερους. Εδώ οι ειδικοί θεωρούν ότι υπεισέρχονται και κάποιοι κοινωνικοί κανόνες: κατά παράδοση, στους περισσότερους λαούς, η αριστεροχειρία θεωρούνταν κάτι κακό και οι αριστερόχειρες αναγκάζονταν να μετατραπούν σε δεξιόχειρες.

Η αριστεροδεξιοχειρία- η χρήση κυρίως του ενός ή του άλλου χεριού – παρατηρείται μόνο στους ανθρώπους και στους χιμπατζήδες. Ο κ. Μακ Μάνους πιστεύει ότι τα σχετικά γονίδια εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης εξέλιξης και παρέμειναν στη δεξαμενή γονιδίων επειδή προσφέρουν κάποιο πλεονέκτημα επιβίωσης, αν και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιο μπορεί να είναι αυτό το πλεονέκτημα. Γάλλοι επιστήμονες έχουν υποστηρίξει ότι οι αριστερόχειρες έχουν το πλεονέκτημα όταν παλεύουν με τα χέρια με τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να πάλευαν οι πρωτόγονοι πρόγονοί μας.

© Τhe Τimes, 2009 ΑΦΗΣΑΝ ΤΟ «ΖΕΡΒΟ» ΣΤΙΓΜΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ