Ο ταραμάς είναι ένα είδος μαγιονέζας όπου αντί για αβγό κότας χρησιμοποιούμε αβγά ψαριού, συνήθως παστά, τα οποία με το χτύπημα αφομοιώνουν το λάδι. Ετσι σκέφτηκα να πάρω τα αβγά της καπνιστής ρέγκας και να κάνω ταραμά.

Υλικά για 4 άτομα

Για τον ταραμά
1 κρεμμύδι ξερό
αβγά από 2-3 ρέγκες
4-5 φέτες ψωμί, μπαγιάτικο, χωρίς κόρα, μουλιασμένες σε νερό
200 ml σπορέλαιο ή έ.π. ελαιόλαδο
χυμός από 1 λεμόνι

Για τη σαλάτα
300 γρ. φακές
2-3 φύλλα δάφνης
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
1 πιπεριά κέρατο, ψιλοκομμένη
1 ντομάτα, κομμένη σε κυβάκια
λίγος μαϊντανός, ψιλοκομμένος
1 φλ. του καφέ ξίδι
2 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ταραμάς: Χτυπάω στο multi το κρεμμύδι μέχρι να λιώσει. Προσθέτω τα αβγά ρέγκας και το ψωμί στραγγισμένο και συνεχίζω το χτύπημα. Ρίχνω σιγά σιγά σπορέλαιο ή ελαιόλαδο (με το σπορέλαιο γίνεται πιο ελαφρύς) και στο τέλος ρίχνω χυμό λεμονιού και ομογενοποιώ. Αν θέλω λιγότερο καπνιστό άρωμα, αντικαθιστώ ένα μέρος των αβγών ρέγκας με άσπρο ταραμά.

Σαλάτα: Σε κατσαρόλα με άφθονο νερό που κοχλάζει ζεματάω πρώτα τις φακές. Αφού πάρουν μια βράση, τις σουρώνω, τις ξεπλένω και τις βράζω σε κρύο νερό με τα φύλλα δάφνης. Μόλις μαλακώσουν, τις σουρώνω και τις αφήνω στην άκρη να κρυώσουν.

Σε μια σαλατιέρα ρίχνω τις φακές, τα κρεμμύδια, την πιπεριά, την ντομάτα, τον μαϊντανό και ανακατεύω με το ξίδι, το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο. Σερβίρω τον ταραμά στο κέντρο του πιάτου με τις φακές γύρω γύρω και εσωτερικές φλούδες από κρεμμύδι. Παλιά, ο παππούς μου τις χρησιμοποιούσε για κουτάλι.