Υλικά για 4-5 άτομα

Για τη σκορδαλιά
1.500 γρ. πατάτες, με τη φλούδα, καλά πλυμένες
1 σκόρδο, ολόκληρο, καθαρισμένο
2½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο
½ φλ. ξίδι
½ φλ. χυμό λεμονιού
1 αβγό
αλάτι και πιπέρι άσπρο

Για τις κροκέτες μπακαλιάρου
1.200-1.500 γρ. μπακαλιάρο, παστό
1 ποτήρι του νερού μπίρα
1 ποτήρι του νερού + 2 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 αβγό, χτυπημένο
½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
1-2 κ.σ. ρακή
1 κ.σ. πάπρικα, καπνιστή
2-3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Σκορδαλιά: Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό βράζουμε τις πατάτες για περίπου 30 λεπτά. Αν τις τρυπήσουμε με ένα μαχαίρι και η λάμα εισχωρήσει εύκολα, τότε είναι έτοιμες.

Τις σουρώνουμε και μόλις κρυώσουν λίγο τις ξεφλουδίζουμε. Χτυπάμε το σκόρδο στο γουδί ή στο multi μέχρι να γίνει αλοιφή.

Προσθέτουμε μία μία τις πατάτες και σιγά σιγά το λάδι, το ξίδι, τον χυμό λεμονιού, το αβγό και το αλατοπίπερο. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι το μείγμα να γίνει απαλή κρέμα.

Κροκέτες:
Αφαιρούμε την πέτσα του μπακαλιάρου και τον κόβουμε σε κομμάτια. Τον μεταφέρουμε σε λεκάνη με μπόλικο νερό και τον αφήνουμε για περίπου 20 ώρες, αλλάζοντας σε αυτό το διάστημα δύο-τρεις φορές το νερό.

Τον στραγγίζουμε, αφαιρούμε τα κόκαλα και τον «μαδάμε». Σε ένα μπολ ρίχνουμε την μπίρα, το αλεύρι, το πιπέρι, το αβγό, τον άνηθο, τη ρακή, την πάπρικα και το σκόρδο και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές κουρκούτι χωρίς σβώλους.

Προσθέτουμε τον μπακαλιάρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα ώστε να ενωθεί με το κουρκούτι. Βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά με μπόλικο λάδι (υπολογίζουμε να φτάνει μέχρι τη μέση της κροκέτας) και το αφήνουμε να ζεσταθεί αρκετά.

Παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα και τις ρίχνουμε προσεκτικά στο τηγάνι. Τηγανίζουμε τις κροκέτες για λίγα λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα ξανθό χρώμα και από τις δύο πλευρές. Τις βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να τραβήξει το περιττό λάδι.

Τις σερβίρουμε με τη σκορδαλιά.

Τips

Χόρτα, βρασμένες πατάτες και κολοκυθάκια ταιριάζουν εξίσου με τις μπακαλιαροκροκέτες.

Το πιπέρι στη σκορδαλιά πρέπει να είναι άσπρο για να μη μαυρίσει η πατάτα. Η ποσότητα του σκόρδου εξαρτάται από το πόσο έντονη θέλουμε τη σκορδαλιά.