Το φτιάχνουμε στα τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου και, αφού παραμείνει στον ήλιο το καλοκαίρι, το φθινόπωρο είναι έτοιμο να μας προσφέρει την ελαφρώς υπόξινη και φίνα γεύση του. Σερβίρετέ το σκέτο ή αραιωμένο με αφρίζον νερό για ένα δροσερό απεριτίφ. Προσθέστε το στο παγωτό καϊμάκι, στο γιαούρτι με καρύδια και ραντίστε τις φρουτοσαλάτες. Χρησιμοποιήστε το ελαφρώς αραιωμένο στα σοκολατένια γλυκά και στα κέικ, αντικαθιστώντας το κονιάκ και αρωματίστε με αυτό το παντεσπάνι για την μπλακ φόρεστ.
Κοκτέιλ
Παίρνουμε 3/4 μεζούρας λικέρ βύσσινο, ½ μεζούρα κίτρινη τεκίλα, ½ μεζούρα λικέρ Triple Sec, 2 μεζούρες χυμό πορτοκαλιού, 8 μεζούρες θρυμματισμένο πάγο, τα ρίχνουμε στο μπλέντερ και σερβίρουμε σε ποτήρι για μαργαρίτα με μία φέτα λάιμ. Απολαυστικό.
Μαρινάδα
Σε ένα γυάλινο μπολ βάζουμε 2 μοσχαρίσιες σπαλομπριζόλες και τις μαρινάρουμε για 12 ώρες με 1 φλ. λικέρ βύσσινο, 2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. μπαλσάμικο, 1 κ.σ. σάλτσα σόγιας, 1 κ.σ. ακατέργαστη ζάχαρη, ½ κ.σ. σπασμένα κεδροκούκουτσα και μερικούς κόκκους πιπεριού. Ψήνουμε τις μπριζόλες στο γκριλ και στο μεταξύ βράζουμε τη μαρινάδα σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά, την περνάμε από το σουρωτήρι και την ξαναβράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Μαρμελάδα
Χοντροκόβουμε 250 γρ. ξερά δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσι, και τα μουλιάζουμε αποβραδίς σε 200 ml λικέρ βύσσινο. Την επομένη τα μεταφέρουμε σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε 200 ml νερό, 150 γρ. ζάχαρη, 1 κ.σ. κακάο, 1 ξυλάκι κανέλας και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα, χωρίς να κλείσουμε την κατσαρόλα και ανακατεύοντας τακτικά για να μην κολλήσει η μαρμελάδα. Λίγο πριν από το τέλος προσθέτουμε τον χυμό από ½ λεμόνι. Αφαιρούμε την κανέλα και μεταφέρουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένο βαζάκι.