Χρόνος προετοιμασίας: 15
Υλικά για 4-6 άτομα
2 κονσέρβες τόνο, σε λάδι
1 ματσάκι γλιστρίδα
1 μικρή σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
1 μικρό αγγουράκι, τύπου Κρήτης, σε κύβους
1 κολοκυθάκι, σε κύβους
2-3 κλωναράκια μαϊντανού ψιλοκομμένα, ή δυόσμου ψιλοκομμένα
3-4 κλωναράκια άνηθου, ψιλοκομμένα
1 κ.σ. μαγιονέζα
χυμός από 1½ λεμόνι
½ κ.γ. πάπρικα ή σουμάκ
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Στραγγίζουμε το πολύ λάδι του τόνου αλλά όχι εντελώς, και το κρατάμε στην άκρη. Αφαιρούμε τα σκληρά κοτσάνια από τη γλιστρίδα και μαδάμε τα τρυφερά κλωναράκια και τα φύλλα της σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το σκόρδο, το αγγούρι, το κολοκύθι, τον άνηθο, τον μαϊντανό ή τον δυόσμο και τον τόνο. Σε ένα φλιτζάνι ανακατεύουμε καλά τη μαγιονέζα, το χυμό του λεμονιού, αλάτι, πιπέρι, την πάπρικα ή το σουμάκ κι αν δεν μας αρκεί το λάδι του τόνου λίγο ακόμη ελαιόλαδο. Περιχύνουμε τη σαλάτα και την ανακατεύουμε προσεχτικά για να μην μας διαλυθεί εντελώς ο τόνος. Σερβίρουμε με ζεστές αραβικές πίτες, πίτες για σουβλάκι, παξιμάδι κρητικό ή φρέσκο ψωμάκι.
Tip
Mε τα μυρωδικά κάνετε όπως σας αρέσει: αν προτιμάτε μόνο ένα απ’ όλα, το βάζετε σε μεγαλύτερη ποσότητα.