Χρόνος προετοιμασίας: 10, μαγείρεμα: 15
Yλικά για 4 άτομα
500 γραμμ. χυλοπίτες
3/4 φλιτζ. έ.π. ελαιόλαδο
200 γραμμ. σαλάμι αέρος ή μπύρας σε κύβους
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
3 ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
4-5 λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
2 κλωναράκια φρέσκιας ρίγανης ή 1 κ.γ. ξερή ρίγανη ή μερικά φυλλαράκια
ξερού ή φρέσκου φασκόμηλου
1 κ.γ. ζάχαρη
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε προσεχτικά τις χυλοπίτες, ίσα ίσα να μαλακώσουν, χωρίς να λιώσουν, για περίπου 4 λεπτά. Αν το πακέτο δεν έχει οδηγίες, καλύτερα να είμαστε από πάνω τους, γιατί μέσα σε ελάχιστα λεπτά μπορεί να λιώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις ανακατεύουμε με μια κουταλιά λάδι στο σουρωτήρι. Σε φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το σαλάμι με το σκόρδο για 1-2 λεπτά. Ρίχνουμε τη ντομάτα, τον πελτέ, τις λιαστές ντομάτες, το φασκόμηλο ή τη ρίγανη, τη ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 15 λεπτά και ρίχνουμε στο τηγάνι τις χυλοπίτες. Τις ανακατεύουμε καλά για 1 λεπτό και σερβίρουμε με ξερή κρητική μυζήθρα ή κεφαλοτύρι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.