Ένας παράδεισος για τους λάτρεις του κρασιού βρίσκεται στο Πόρτο Καρράς, στη Σιθωνία Χαλκιδικής και συγκεκριμένα στο Κτήμα Πόρτο Καρράς. Το οινικό ταξίδι περιλαμβάνει περιήγηση στον μεγαλύτερο ενιαίο και βιολογικό αμπελώνα της Ελλάδας με δική του ζώνη ΠΟΠ, τις Πλαγιές Μελίτωνα – ακολουθώντας οδικές, ποδηλατικές αλλά και περιπατητικές διαδρομές που οδηγούν σε πανέμορφα αμπελοτόπια, άλλοτε στα 450 μ. υψόμετρο και άλλοτε παραθαλάσσια, επίσκεψη στη βίλα Γαλήνη, το σήμα κατατεθέν του κτήματος, εκεί όπου ο κάθε χώρος κρύβει μέσα του ιστορίες και θρύλους, ξενάγηση στους επισκέψιμους χώρους του οινοποιείου και φυσικά γευσιγνωσία στην αίθουσα «Μελισσάνθη» ή στο νέο wine bar «Βαρελάκι» με τους οίνους του κτήματος, μία σειρά κρασιών, μονοποικιλιακών και σε χαρμάνι, από τις 28 συνολικά ποικιλίες που καλλιεργούνται εδώ.

Η Υλιάννα Στέγγου, αντιπρόεδρος και γενική διευθύντρια του κτήματος, πλαισιωμένη από μία μεγάλη ομάδα συνεργατών, αμπελουργών, οινολόγων και ξεναγών, προσφέρει στους επισκέπτες του Πόρτο Καρράς μία πλήρη οινοτουριστική εμπειρία με πολλές επιλογές, όπως πικ-νικ στον αμπελώνα, γευσιγνωσία “wine and beach” σε πριβέ παραλίες και λιμανάκια, ειδικά food and wine pairing γεύματα και γευσιγνωσίες με παλαιωμένους οίνους δεκαετιών, παρουσία οινολόγου, ακόμη και πτήση με αερόστατο για αφ υψηλού ξενάγηση του αμπελώνα με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι!

Επιπλέον, το νέο wine spa στις εγκαταστάσεις του τουριστικού συγκροτήματος Porto Carras Grand Resort, έρχεται να συμπληρώσει θεραπευτικά και χαλαρωτικά την εμπειρία μας με προϊόντα από ελληνικές ποικιλίες όπως το Λημνιό, το Ασύρτικο και το Αθήρι. Scrub με κόκκους από κουκούτσια σταφυλιών, οινολάσπη για wine-mud θεραπεία, κρέμα προσώπου από Ασύρτικο, οινικό χαλαρωτικό μπάνιο με concentrate wine extract και αρκετά ακόμη, όλα με προϊόντα της σειράς ομορφιάς, ευεξίας και περιποίησης «Zoé Grape Collection Domaine Porto Carras», με πρώτη ύλη αποκλειστικά από την άμπελο, τα σταφύλια και το κρασί από τον βιολογικό αμπελώνα του κτήματος.

«Τα σταφύλια είναι εξαιρετικά υψηλά σε συγκέντρωση φλαβονοειδών, ένζυμα και συνένζυμα, βιταμίνες Α, Ε και C και πολυφαινόλες που βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες προκαλούν το 80% της γήρανσης του δέρματος, ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος, προστατεύουν τις ίνες ελαστίνης και κολλαγόνου και αποτρέπουν την καταστροφή των πρωτογενών στοιχείων των ιστών στήριξης του δέρματος» μας εξηγεί η κυρία Στέγγου, ενώ εμείς απλώνουμε στα χέρια μας το “Limnio” tonic and cleansing mist.

Οινοτουρισμός και οίνος

Το οινοποιείο είναι ο ιδανικότερος χώρος για οινογνωσία και γευσιγνωσία, ειδικά εφόσον έχει προηγηθεί η ξενάγηση στον αμπελώνα και πάντα αναμένοντας να δοκιμάσουμε κάτι καινούργιο, όπως πειραματικούς οίνους, νέα χαρμάνια, ή την εξέλιξη παλαιότερων

εσοδειών. Στην επίσκεψή μας δοκιμάσαμε τις περισσότερες από τις ετικέτες που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά και μάλιστα στη νέα τους rebranding εμφάνιση.

Κατ΄ αρχήν τα λευκά, το «Blanc De Blancs», την ετικέτα που κάποτε είχε σαγηνεύσει τον Σαλβαντόρ Νταλί, το «Μελισσάνθη» που εξακολουθεί να είναι μία από τις κορυφαίες λευκές ετικέτες στην Ελλάδα, το βαρελάτο «Ασύρτικο» το οποίο προέρχεται από παλιά αμπέλια 40 έως 55 ετών, από τον πρώτο αμπελώνα στην ηπειρωτική Ελλάδα όπου φυτεύτηκε Ασύρτικο, το White Soul μία από τις νέες ετικέτες που κατάφερε να γίνει μεγάλο hit και είναι πλέον σε έλλειψη και φυσικά τη «Μαλαγουζιά» την ετικέτα που έφερε την αυτόχθονη αυτή ποικιλία στο προσκήνιο πριν μερικές δεκαετίες, για να εξελιχθεί σήμερα σε ποικιλία πρεσβευτή της χώρας μας.

Συνέχεια στα ποτήρια μας είχε το «Ροζέ» του κτήματος και μετά τα ερυθρά, ετικέτες από χαρμάνι διεθνών και ελληνικών ποικιλιών όπως το «Limneon» από την αρχαιότερη ελληνική ποικιλία Λημνιό, «Ruby Heart», «Magnus Baccata» και φυσικά το θρυλικό «Chateau Porto Carras» εσοδείας 2006 που τώρα κυκλοφορεί.

Η γευσιγνωσία μας ολοκληρώθηκε με εκπλήξεις που όμως δεν κυκλοφορούν ακόμη, ένα λιαστό από Λημνιό και δύο αφρώδη, το λευκό από Μαλαγουζιά, Ασύρτικο και –για πρώτη φορά στην Ελλάδα- blanc de noir από Λημνιό και το ροζέ από Λημνιό.

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδήμων στο κρασί για να μπορέσει να ακολουθήσει οινικές διαδρομές και να ζήσει οινικές απολαύσεις. Το Κτήμα Πόρτο Καρράς είναι στη διάθεση όλων μας, απλών φίλων του κρασιού, παθιασμένων winelovers αλλά και εκείνους που αναζητούν νέες περιπέτειες ή απλώς τον τρόπο για να μυηθούν σε αυτό.

Για τις οινικές σας εξορμήσεις στο Κτήμα Πόρτο Καρράς, μπορείτε να επικοινωνήσετε κατευθείαν με το οινοποιείο στο τ. 23750 77437 ή στα γραφεία της Θεσσαλονίκης στο τ. 2310 253758 και winetourism@portocarras.com