Δοκίμασα κάπου σαν συνοδευτικό του ψητού κρέατος τηγανητές πατάτες, τόσο λεπτά τριμμένες, που κολλούσαν μεταξύ τους και σχημάτιζαν μια γευστικότατη τραγανή «ψάθα». Έτριψα κι εγώ πατάτες στον τρίφτη του καρότου και επεχείρησα να τις τηγανίσω, αλλά δεν μου έγιναν τραγανές. Ποιο είναι το μυστικό τους;

Επιλέγετε πατάτες από κάποια αμυλώδη ποικιλία. Τις καθαρίζετε, τις τρίβετε, με τον τρίφτη ή με τον ειδικό κόφτη του μίξερ. Στην συνέχεια δεν τις πλένετε για να μην αφαιρέσετε το άμυλο τους, αλλά τις σκουπίζετε καλά με απορροφητικό χαρτί. Ζεσταίνετε σε ένα μικρό, αντικολλητικό τηγάνι της ομελέτας βούτυρο (κατά προτίμηση διαυγασμένο) ή ένα μείγμα βουτύρου και ελαιόλαδου και ρίχνετε μια μικρή ποσότητα από τις πατάτες. Τις απλώνετε στο τηγάνι, ξεχωρίζοντας τες με την λαβίδα που χρησιμοποιείτε για το σερβίρισμα των ψητών κρεάτων και δίνοντας σχήμα στο ψαθάκι σας. Τις πιέζετε ελαφρώς και μόλις ροδίσουν, τις γυρίζετε προσεκτικά με σπάτουλα, όπως τις κρέπες. Αν χρειάζεται συμπληρώνετε λίγο βούτυρο και τις ψήνετε κι από την άλλη πλευρά μέχρι να ροδίσουν. Υπολογίστε 8 λεπτά το πολύ, από κάθε πλευρά, ξεκινώντας το τηγάνισμα με δυνατή φωτιά και μειώνοντας στη συνέχεια τη θερμοκρασία.

Παραλλαγές: Την ώρα του σερβιρίσματος τις αρωματίζετε με φρέσκα μυριστικά ή με μοσχοκάρυδο (ιδίως αν τις τηγανίσατε με σκέτο βούτυρο). Μπορείτε να τις αναμείξετε και με τριμμένα και καλά στεγνωμένα κρεμμύδια ή να σερβίρετε επάνω τους αβγά μάτια.