Από την πρώτη στιγμή νιώθεις ότι μπαίνεις στην κουζίνα μιας μαμάς που σε αφήνει να εξερευνήσεις ελεύθερα τα ράφια της, χωρίς καν προσπάθεια να περιορίσει την αχαλίνωτη όρεξη και την περιέργειά σου. Η Μαίρη Αργυροπούλου, ιδιοκτήτρια του μαγαζιού, όχι μόνο στάθηκε εξαιρετικά υπομονετική μαζί μου, απαντώντας σε όλα μου τα «τι είναι αυτό; Α…κι εκείνο;», αλλά και σαν καλή οικοδέσποινα με τράταρε κιόλας, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη διάθεσή μου για μυρωδιές και γεύσεις.

Στην περίπτωση της Μαίρης και του συζύγου της, Νίκου Λεύκαρου, η ιδέα ξεκίνησε από προσωπική ανάγκη για καλές γεύσεις. «Έψαχνα σε μαγαζιά υλικά για μαγειρικούς πειραματισμούς. Έτσι σκεφτήκαμε να ανοίξουμε ένα δικό μας».

Η απάντηση για την προέλευση του ονόματος Box απλώς επιβεβαίωσε τις εικασίες μου: «Είναι ακριβώς αυτό που λέει. Ένα κουτί γεμάτο νόστιμα και λαχταριστά προϊόντα».Και έχει απόλυτο δίκιο. Το χέρι μου πήγε κατευθείαν στην αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα με φέτα, καθότι η αδυναμία μου στο συγκεκριμένο λαχανικό αγγίζει τα όρια της εμμονής. Αλλά και τα λαχανικά με γραβιέρα σε πετιμέζι δεν με άφησαν ασυγκίνητη. Κατάφερα να συγκρατηθώ και να αφήσω τη γλυκόξινη σάλτσα με κυδώνια για την επόμενη φορά, αν και την έχω ήδη συνδυάσει με χοιρινά φιλετάκια.

{{{ moto }}}

«Κάποια από αυτά που βλέπεις τώρα μπορεί τον επόμενο μήνα να μην υπάρχουν, γιατί δεν θα είναι η εποχή τους. Φέρνουμε συνεχώς καινούργια πράγματα και ανανεώνουμε όσο μπορούμε την ποικιλία». Αυτό απαιτεί συνεχή αναζήτηση νέων ετικετών από όλες τις γωνιές της Ελλάδας, και όχι μόνο. Έτσι εξηγείται άλλωστε ότι βρήκα καβουρμά Κερκίνης, καπνιστή πέστροφα Λακωνίας, πρέντζα (παραδοσιακή κεφαλλονίτικη τυροσαλάτα σε πήλινο) αλλά και τονάκι Αλοννήσου.

«Ο,τι υπάρχει στο μαγαζί, ελληνικό ή εισαγωγής, έχει δοκιμαστεί από εμάς και τους φίλους μας. Δεν μου αρέσουν όλα όσα έχουμε – είναι θέμα προσωπικού γούστου – αλλά τα πάντα είναι άριστης ποιότητας».

Συμφωνώ μαζί της, δεν κάνουν όλα για όλους. Τα ριγανάτα παξιμαδάκια, όμως, δύσκολα θα συναντούσαν αντίσταση. Τραγανά και πικάντικα, ταίριαξαν… κουτί με τα πιο ήπιας γεύσης γιαουρτοτυράκια που είχα επίσης επιλέξει. Ο πανέμορφος μύλος – κόσμημα με αλάτι Ιμαλαΐων διακοσμεί ήδη την κουζίνα μου και η επόμενη επίσκεψη θα είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στην τεράστια ποικιλία μπαχαρικών για φαγητά – αλλά και γλυκά – από όλον τον κόσμο. Δεσμεύομαι… l

Box: Κυδωνιών 36, Αγορά Βύρωνα, τηλ. 210 7600 276
www.box-gourmet.gr