Με χαμόγελο και ενθουσιασμό ξεκινούν οι διακοπές, αλλά πολλές φορές τελειώνουν με εκδορές και μώλωπες. Μικροατυχήματα και απρόοπτα συμβαίνουν, βέβαια, αλλά πολλά μπορούμε να τα αποφύγουμε ή να τα αντιμετωπίσουμε πολύ γρήγορα αν ακολουθήσουμε τις συμβουλές του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ):
Σε περίπτωση τραυματισμού, δεν είναι απαραίτητος ο αντιτετανικός ορός εφόσον έχουμε κάνει το αντιτετανικό εμβόλιο και η τελευταία δόση έχει γίνει τα τελευταία πέντε χρόνια. Ενα μικρό ταξιδιωτικό φαρμακείο είναι απαραίτητο να περιέχει φυτικό εντομοαπωθητικό, κρέμα, τζελ ή στικ για τσιμπήματα από κουνούπια, μέλισσες ή επαφή με μέδουσες και φυτά, καταπραϋντική κρέμα για τα ηλιακά εγκαύματα, βαμβάκι, οξυζενέ, ιώδιο, αποστειρωμένες γάζες, υποαλλεργικούς αυτοκόλλητους μικροεπιδέσμους, υποαλλεργικές αυτοκόλλητες ταινίες, αντιβιοτική σκόνη και αλοιφή, κάποιο σκεύασμα για τη ναυτία. Αποφεύγουμε τα κουνούπια χρησιμοποιώντας τις συσκευές με ταμπλέτες.

Για ενοχλήματα όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα, τάση για εμετό, δυσπεψία, αλλεργία, πόνος και πυρετός, συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας ή κάποιο Ιατρικό Κέντρο. Δεν χαϊδεύουμε άγνωστα ζώα για να αποφύγουμε σοβαρά νοσήματα (λύσσα, πανώλη) και δαγκώματα. Είμαστε, πάντοτε, κοντά στα παιδιά όταν κολυμπούν. Η καλύτερη προστασία που μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας είναι να τα μάθουμε να κολυμπούν. Προτού κάνουμε βουτιές, ελέγχουμε το βάθος του νερού. Δεν κολυμπάμε σε περιοχές που έχουν κίνηση (φουσκωτά, τζετ σκι κ.λπ.). Δεν κολυμπάμε αν δεν έχουν περάσει 3-4 ώρες από το τελευταίο γεύμα. Δεν κολυμπάμε σε θάλασσες που δεν γνωρίζουμε και δεν απομακρυνόμαστε από τις ακτές. Δεν επιτρέπουμε σε παιδιά που δεν ξέρουν κολύμπι να παίζουν σε νεροτσουλήθρες και δεν αφήνουμε μικρά παιδιά να ανεβαίνουν σε ρυμουλκούμενα φουσκωτά. Δεν κάνουμε windsurfing ούτε παίζουμε με ρυμουλκούμενα φουσκωτά ή ιπτάμενες σανίδες αν δεν γνωρίζουμε καλό κολύμπι. Αν οδηγούμε μηχανοκίνητο πλοιάριο, τζετ σκι κ.λπ., φορούμε πάντοτε και εμείς και οι συνεπιβάτες μας σωσίβιο. Δεν οδηγούμε υπό την επήρεια αλκοόλ και δεν αναπτύσσουμε ταχύτητα σε σημεία που υπάρχουν λουόμενοι. Χρειάζεται να εκπαιδευτούμε πριν οδηγήσουμε τζετ σκι.

ΚΕΠΚΑ, τμήμα εξυπηρέτησης καταναλωτών: τηλ. 2310 233 333, 9.00-14.30.

ΥΠΝΟΣ
Το ξένο στρώμα

Το πρώτο βράδυ στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου ή στο σπίτι κάποιου που μας φιλοξενεί μπορεί να δυσκολευτούμε να κοιμηθούμε καλά. Δεν είμαστε παράξενοι, λένε οι επιστήμονες, αφού υπάρχει λογική εξήγηση και ονομάζεται «παρενέργεια της πρώτης νύχτας». Οταν κοιμόμαστε σε ένα νέο μέρος για πρώτη φορά, ένα μέρος του εγκεφάλου μας μοιάζει να μένει άγρυπνο για λόγους επιβίωσης, ώστε να μπορούμε να ξυπνήσουμε πιο γρήγορα αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Τέτοιο μηχανισμό διαθέτουν και κάποια ζώα όπως οι φάλαινες και τα δελφίνια, που τους επιτρέπει να προστατεύουν τη ζωή τους από τυχόν απειλές.

ΣΕΞ
Επικίνδυνη ομορφιά
Το πόσο πρόθυμος είναι ένας άνδρας να κάνει σεξ με μια γυναίκα χωρίς να πάρει τις δέουσες προφυλάξεις έχει να κάνει με το πόσο ελκυστική τη βρίσκει, λένε οι επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια του Σάουθαμπτον και του Μπρίστολ, έπειτα από σχετική έρευνα που διεξήγαγαν.

Οσοι πήραν μέρος σε αυτήν και βρίσκονταν σε μόνιμη, αποκλειστική σχέση καθώς και όσοι ήταν νεότεροι είχαν περισσότερες πιθανότητες να δηλώσουν πως θα χρησιμοποιούσαν προφυλακτικό. Το ανησυχητικό είναι πως αρκετοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα παραδέχτηκαν ότι δεν θα χρησιμοποιούσαν προφυλακτικό με κάποια πολύ όμορφη γυναίκα, ακόμη και αν γνώριζαν πως αυτή πιθανόν να είχε κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ