Πρώτη φορά άκουσα για το Airbnb πριν από έναν χρόνο, από έναν φίλο μου. Βιαζόταν να διακόψει τον καφέ μας, καθώς περίμενε δύο ξένες επισκέπτριες στο σπίτι του. Ηταν Ισπανίδες και με χαρά μού έδειξε το ισπανικό λεξικό που είχε προμηθευτεί για τις πρώτες συνεννοήσεις. Οπως με πληροφόρησε, είχε βάλει ένα από τα υπνοδωμάτια του σπιτιού του στο δίκτυο του Αirbnb. Τότε μού είχε φανεί αρκετά παράξενο, σήμερα όμως ακούω όλο και πιο συχνά τέτοιες ιστορίες εκμίσθωσης κατοικιών μέσω διαδικτυακών υπηρεσιών φιλοξενίας όπως το Αirbnb ή το HomeAway. Και η εντύπωσή μου επιβεβαιώνεται, καθώς στην περίπτωση του Airbnb η αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος φαίνεται να αγγίζει το 135%.
Το κίνητρο είναι σαφώς σημαντικό, καθώς ο ιδιοκτήτης μπορεί να εισπράξει ακόμη και 60 ευρώ ημερησίως από την εκμίσθωση του χώρου του. H αγορά αυτή φαίνεται να άνοιξε με τη νομοθετική ρύθμιση που ξεκίνησε να εφαρμόζεται από τον προηγούμενο Νοέμβριο και με την οποία επιτράπηκε η ενοικίαση κατοικιών σε τρίτους χωρίς την ανάγκη ύπαρξης του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας του ΕΟΤ. Βασική προϋπόθεση; Η μίσθωση να είναι μικρότερη των 30 ημερών.
Φυσικά, υπάρχουν και γκρίνιες. Πρώτα από τους ξενοδόχους, ενώ κάπου εδώ τίθεται και το ζήτημα της φοροδιαφυγής, καθώς αρκετά μεγάλο ποσοστό ιδιοκτητών που μισθώνουν τα ακίνητά τους με αυτόν τον τρόπο δεν δηλώνουν τις περισσότερες μισθώσεις.
Tην ίδια στιγμή στο Βερολίνο έχουν ληφθεί μέτρα ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο, σε μια προσπάθεια να προστατευθούν οι τιμές αλλά και ο αριθμός των διαμερισμάτων που είναι διαθέσιμα για μακροπρόθεσμη ενοικίαση. Ετσι, οι άνθρωποι που νοικιάζουν πάνω από το 50% της κατοικίας τους για μικρό χρονικό διάστημα δεν μπορούν να το πράξουν χωρίς την άδεια των Αρχών, αντιμετωπίζοντας πρόστιμο ακόμη και 100.000 ευρώ. Μπορούν, όμως, να νοικιάζουν μεμονωμένα δωμάτια, εφόσον χρησιμοποιούν οι ίδιοι τουλάχιστον το 50% του διαμερίσματος. Στην Ελλάδα δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουμε τέτοιο πρόβλημα, αλλά, όπως εκτιμούν αναλυτές, τα διαφυγόντα έσοδα για το Δημόσιο μπορεί να ανέλθουν σε περίπου 700-800 εκατ. ευρώ ετησίως.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ