«Λένε ότι έχασες το βήμα σου, δεν είσαι εκρηκτικός πια, οι καλύτερες μέρες σου έχουν παρέλθει, δεν έχεις κίνητρο, δεν είσαι ηγέτης, δεν έχεις φονικό ένστικτο, έδιωξες τον προπονητή, ποτέ δεν θα φέρεις το πρωτάθλημα στην πόλη σου. Guess what. THAT’S NONE OF MY BUSINESS». Το μήνυμα του ΛεΜπρόν Τζέιμς στο Instagram μετά τη νίκη με 93-89 και τη θριαμβευτική κατάκτηση του πρωταθλήματος από τους Κλίβελαντ Καβαλίερς μέσα στην έδρα των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς έχει όλη την αύρα της δικαίωσης. Λογικό, εφόσον ήρθε με τον τρόπο που ήρθε. Εναν χρόνο μετά την επάνοδο του ασώτου υιού στην ομάδα της καρδιάς του, με αντίπαλο εκείνους που του είχαν αρπάξει το τρόπαιο πέρυσι, απέναντι στον σύλλογο με το καλύτερο ρεκόρ όλων των εποχών (73-9 οι νίκες του Γκόλντεν Στέιτ στην κανονική περίοδο), όντας πίσω 3-1, σκορ που ποτέ δεν είχε ανατραπεί σε τελικούς.
Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς ξόρκισε με τη μία μπόλικα φαντάσματα το βράδυ της 19ης Ιουνίου. Της ξηρασίας του Κλίβελαντ που είχε να δει τίτλο σε οποιοδήποτε άθλημα από το 1964. Της δικής του «προδοσίας» το 2010, όταν έφυγε από εκεί για τα χρήματα, τον ήλιο και τα πρωταθλήματα που θα του προσέφεραν οι συναστέρες Ντουέιν Γουέιντ και Κρις Μπος στους Μαϊάμι Χιτ. Των ψιθύρων που είχαν προκαλέσει για την υστεροφημία του οι χαμένοι τελικοί του 2007, 2011, 2014 και 2015. Της συνολικής αμφισβήτησης των ικανοτήτων, έως και του ανδρισμού του, που εξέφρασε καλύτερα από όλους με τη φυσική του αυθάδεια ο Ντρέιμοντ Γκριν στον τσακωμό τους στον τέταρτο τελικό, λέγοντάς του «You’re a bitch». «Είμαι άντρας και πατέρας τριών παιδιών», του απάντησε ο Τζέιμς –και σκόραρε 41, 41 και 27 πόντους στους επόμενους τρεις αγώνες.
Τώρα του έχουν συγχωρεθεί όλες οι αμαρτίες –από οπαδούς, αντιπάλους και από τον ανθρωποφαγικό αμερικανικό αθλητικό Τύπο. Τώρα θα ξαναρχίσουν οι συγκρίσεις με τον Μάικλ Τζόρνταν και το αν στα 31 του, με τρία δαχτυλίδια πρωταθλητή, προλαβαίνει να φτάσει τα δικά του έξι. Τώρα θα ξαναρχίσουν οι συζητήσεις για το αν είναι ο «Greatest of All Time», εκεί που η Ιστορία πήγαινε δειλά δειλά να τον προσπεράσει. Τώρα Σίσυφος θα γίνει ο Στέφεν Κάρι των Γουόριορς, εκείνος θα σηκώνει όλο το βάρος της αποτυχίας. Τώρα ο ΛεΜπρόν Τζέιμς είναι πράγματι «King James». Γιατί, όπως συμβαίνει στο αγαπημένο στόρι της Αμερικής, πήρε το στέμμα μόνος του.
Μ.Κ.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ