* Θεέ μου, τι σου κάναμε;

10 Δεκεμβρίου 2015
Αθήνα, Θέατρο Γκλόρια

Μπορεί μια θεατρική πρεμιέρα να συμπυκνώσει μια πολιτική συγκυρία; Μπορεί. Στις 10 Δεκεμβρίου 2015, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρέστη στη δεύτερη επίσημη πρεμιέρα της παράστασης του Λάκη Λαζόπουλου «Θεέ μου, τι σου κάναμε;», παρέα με το μισό υπουργικό συμβούλιο. Η επίσκεψη δεν ήταν μόνο καλλιτεχνική, ήταν μια πολιτική δήλωση. Ο Λάκης Λαζόπουλος είναι και επίσημα αγαπημένος κυβερνητικός καλλιτέχνης –ένας από τους λίγους που κλήθηκαν για να εκπροσωπήσουν τον ελληνικό πολιτισμό στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο άνθρωπος που μοιάζει να έχει θυσιάσει το ταλέντο του στη σάτιρα στην προνομιακή μεταχείριση της κυβέρνησης. Ισως γι’ αυτό ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε γενναιόδωρα μετά την παράσταση: «Ο Λάκης είναι ξεχωριστός και σαν ηθοποιός και σαν συγγραφέας. Νομίζω ότι αυτό το έργο που έφτιαξε μοιάζει λίγο από τα έργα κλασικών συγγραφέων του ελληνικού θεάτρου και του ελληνικού κινηματογράφου». Το γεγονός πως το έργο αποτελεί διασκευή της γαλλικής κινηματογραφικής κωμωδίας «Qu’est-ce qu’on a fait au Bon Dieu?» είναι άλλη μια ανούσια λεπτομέρεια.

26 Ιανουαρίου 2015
Αθήνα, Καισαριανή

Ηταν η πρώτη επίσημη κίνηση του Αλέξη Τσίπρα μετά την ορκωμοσία του. Δευτέρα απόγευμα, ο νεότερος πρωθυπουργός της Ελλάδας μετά τη Μεταπολίτευση έπαιξε με τους συμβολισμούς. Η πρώτη του επίσκεψη έγινε στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, στο μέρος όπου, την 1η Μαΐου 1944, 200 πολιτικοί κρατούμενοι εκτελέστηκαν από
τις δυνάμεις Κατοχής. Ο Αλέξης Τσίπρας άφησε κόκκινα τριαντάφυλλα στον τόπο της εκτέλεσης, σκιαγραφώντας με αυτόν τον συμβολισμό τις διαθέσεις της διακυβέρνησής του. Τουλάχιστον της πρώτης.

2 Φεβρουαρίου 2015
Λονδίνο, Downing Street

Η διπλωματία της γκαρνταρόμπας. Βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της διαπραγμάτευσης. Ολα μοιάζουν φρέσκα, έχουν ενδιαφέρον, προκαλούν εντυπώσεις. Και αν ένας άνθρωπος ξέρει καλά την τέχνη της πρόκλησης, αυτός είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης. Γνωρίζοντας πως η συνάντησή του με τον ομόλογό του υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Οσμπορν θα ήταν άλλη μια συνάντηση, ο Γιάνης ντύνεται όσο πιο casual μπορεί («σαν κλάμπερ από το Μάντσεστερ» σχολίασε η «Telegraph», «σαν dealer στις αρχές των 90s» πλειοδότησε ο «Guardian») και αναγκάζει τους βρετανούς δημοσιογράφους – που λατρεύουν οτιδήποτε αντιγερμανικό – να αναρωτηθούν αν έφτασε η εποχή για μια casual πολιτική. Η απάντηση είναι πως όχι, δεν έφτασε.

30 Ιανουαρίου 2015
Αθήνα, υπουργείο Οικονομικών

Ηταν Παρασκευή απόγευμα. Βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή. Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ επισκέπτεται την Ελλάδα για αναγνωριστική κουβέντα με τον Γιάνη Βαρουφάκη. Ο Βαρουφάκης στη συνέντευξη Τύπου εξηγεί πως «τελείωσε η διαπραγμάτευση με την τρόικα», ο Ολλανδός περιμένει τη μετάφραση στα ακουστικά του, την ακούει, κουνάει το κεφάλι και σκορπίζει αμηχανία σε όλον τον κόσμο. Σηκώνεται, βγάζει με μορφασμό τα ακουστικά, δίνει νευρικά το χέρι του και λέγοντας κάτι στον τότε υπουργό Οικονομικών φεύγει εκνευρισμένος. «You just killed the Troika», λένε κάποιοι, ενώ άλλοι επιμένουν πως ακούστηκε απλά το «This was a big mistake» πριν από το φαντασμαγορικό «ουάου» του Βαρουφάκη. Την τρόικα, πάντως, κανείς δεν τη σκότωσε· από λάθη, άλλο τίποτα.

8 Απριλίου 2015
Μόσχα


Η σημειολογία της φωτογραφίας δεν είναι τυχαία. Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται τη Μόσχα και ποζάρει στο κέντρο της φωτογραφίας, εκτοπίζοντας στο (αριστερό) περιθώριο έναν από τους ισχυρότερους ηγέτες της Γης, τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Ηταν η εποχή της κορύφωσης της κόντρας με την Ευρώπη και η εμφάνιση του έλληνα πρωθυπουργού δίπλα στον όχι και τόσο φιλικό προς την ΕΕ Πούτιν μπορούσε να ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως. «Δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια η Ελλάδα» διευκρίνισε ο Πούτιν, αλλά, όπως αποδείχθηκε και από τις αποκαλύψεις του «Βήματος της Κυριακής» και από την πρόσφατη συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη, η αλήθεια είναι διαφορετική.

25 Ιουνίου 2015
Βρυξέλλες

Πόσες λέξεις μπορούν να γραφτούν για αυτή τη φωτογραφία; Πόση σημειολογία μπορεί να χωρέσει στα pixels του στιγμιοτύπου που τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες; Πόσο κινηματογραφικό δράμα μπορεί να εμφανιστεί στη συνήθως άχρωμη αίθουσα του συμβουλίου της ΕΕ;
Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι φαίνεται να αγκαλιάζει/προστατεύει τον ευγνώμονα Αλέξη Τσίπρα μπροστά στα μάτια της Ανγκελα Μέρκελ που προσπαθεί να δείξει πως διασκεδάζει τον μεσογειακό τρόπο έκφρασης της αλληλεγγύης.

4 Ιουλίου 2015
Αθήνα, Βουλή


Παρασκευή βράδυ. Καλοκαίρι στην Αθήνα, ιδρωμένη ατμόσφαιρα, υγρασία και πόλωση. Πολύ έντονη πόλωση.
Οι υποστηρικτές του «Ναι» βρίσκονται δίπλα στο Καλλιμάρμαρο την ώρα που το Σύνταγμα έχει κατακλυστεί από μια σπάνια σε πάθος, ενέργεια και ηλεκτρισμό συγκέντρωση υπέρ του «Οχι». Σύσσωμη η κυβέρνηση στηρίζει τη συναυλία και την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, αλλά η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου υπερβάλλει. Με αυτή τη φωτογραφία, που θα μπορούσε να είναι βγαλμένη από το «Game of Thrones», εγκλωβίζει τη στιγμή της πόλωσης, του πάθους και της ματαίωσης. Το «Οχι» έφυγε, η φωτογραφία έμεινε.

15 Ιουλίου 2015
Αθήνα, Βουλή


Ο τελευταίος ασπασμός. Το καλοκαίρι ήταν ένα ατελείωτο ψυχολογικό rollercoaster για τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι διακυμάνσεις συναισθημάτων από την ψευδαίσθηση του δημοψηφίσματος μέχρι τη συμφωνία και την επικύρωσή της από τη Βουλή μέσα στον Αύγουστο ήταν μια δοκιμασία για γερά στομάχια. Σχέσεις δοκιμάστηκαν, λόγια ανταλλάχθηκαν, νέα κόμματα προέκυψαν από τις στάχτες της αντίστασης. Στις 15 Ιουλίου, λίγο προτού ξεκινήσει η κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, μερικές ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαιρετάει την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ηταν το τελευταίο τους φιλί.

20 Σεπτεμβρίου 2015
Αθήνα, Κουμουνδούρου

Τα πάθη έχουν καταλαγιάσει. Το «Οχι» στο δημοψήφισμα έχει μετατραπεί σε «Ναι» από τον Αλέξη Τσίπρα που προσέφυγε ξανά στις κάλπες για να επικυρώσει τη νέα εκδοχή του εαυτού και της διακυβέρνησής του. Στο στρατηγείο του κόμματος, στην πλατεία Κουμουνδούρου, παρακολουθεί χαμογελαστός τα θετικά για τον ίδιο αποτελέσματα των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου, δίπλα στη σύντροφό του Περιστέρα Μπαζιάνα και τον νέο υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Τα δύσκολα αρχίζουν (ξανά).

29 Σεπτεμβρίου 2015
Σαλαμίνα


Αν υπάρχει μια φωτογραφία που περιγράφει ιδανικά την conceptual έννοια διακυβέρνησης της χώρας τον τελευταίο χρόνο, είναι αυτή. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος σκύβει με σεβασμό μπροστά στη θάλασσα, λερώνοντας με θάρρος τα μοκασίνια του στη λάσπη της Σαλαμίνας, θέλοντας να γιορτάσει με έναν αισθητικά ελεγχόμενο τρόπο την επέτειο της ιστορικής Ναυμαχίας. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι ο πρώτος κυβερνητικός αξιωματούχος της σύγχρονης Ελλάδας που μπλέκει με κωμικό τρόπο την αρχαία Ελλάδα με το σύγχρονο ελληνικό DNA. Αλλά, ας το παραδεχθούμε: Είναι ο καλύτερος.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ