Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνατε μετά την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Πεκίνου; «Οι στιγμές ήταν αξέχαστες, ήμουν χαμένη σε υπέροχα συναισθήματα. Οσο και αν είχα προετοιμαστεί ψυχολογικά ότι η επόμενη ημέρα θα με έβρισκε με ένα μετάλλιο στο στήθος, τελικά η πραγματικότητα με συνεπήρε. Φλασμπάκ στο παρελθόν, προσπαθώντας να ενώσω τη γραμμή με το μέλλον».
Αυτό το μέλλον περιλαμβάνει να κρεμάσετε στον λαιμό σας το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, όπως έχετε δηλώσει. «Εχω δηλώσει ότι θέλω να πάρω ένα μετάλλιο. Είναι, βέβαια, εξαιρετικά δύσκολο. Η επιτυχία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: να τελειώσει η προετοιμασία χωρίς τραυματισμούς, να προσαρμοστώ γρήγορα στα σκληρότερα κοντάρια και γενικά να είμαι ήρεμη και όσο το δυνατόν περισσότερο συγκεντρωμένη στον στόχο».
Ο πρωταθλητισμός σε κάνει καλύτερο άνθρωπο ή περισσότερο εγωιστή; «Ο πρωταθλητισμός είναι μια διαδρομή με αρχή και τέλος. Σε ωθεί να προσηλώνεσαι στον στόχο σου, να επιμένεις για να φτάσεις με επιτυχία στο τέρμα. Είναι μια διαδικασία επίπονη, με στερήσεις. Το τελικό αποτέλεσμα είναι το αίσθημα της δικαίωσης για τους κόπους ή η πικρία για τους λόγους της αποτυχίας. Δεν αισθάνομαι ότι βγαίνεις πιο εγωιστής μέσα από αυτή τη διαδικασία· αντιθέτως, περισσότερο ολοκληρωμένος άνθρωπος».
Είναι εύκολο να είσαι αθλητής στην Ελλάδα του 2015; «Οι δυσκολίες είναι πολλές. Κυρίως στις υλικοτεχνικές υποδομές. Πιστεύω ότι σε αυτό υστερούμε σε σχέση με τους ξένους. Επίσης, υπάρχει και ένα μεγάλο σκαλοπάτι στο να καθιερωθείς από το εθνικό στο παγκόσμιο επίπεδο. Εκεί χρειάζονται χρήματα για να υποστηρίξεις ταξίδια για αγώνες και τη γενικότερη προετοιμασία».
Ο ελληνικός στίβος συγκλονίστηκε από σκάνδαλα ντόπινγκ. Εχουμε γυρίσει πλέον σελίδα; «Το ντόπινγκ είναι μια μάστιγα, η οποία για να ξεριζωθεί χρειάζεται πολύπλοκο σχέδιο πρόληψης και ελέγχου σε όλα τα επίπεδα. Από τη σωστή διαπαιδαγώγηση του «ευ αγωνίζεσθαι» των νέων αθλητών μέχρι τους τακτικούς και στοχευμένους ελέγχους σε όλα τα πρωταθλήματα, αλλά και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας. Νομίζω ότι είναι στο χέρι της πολιτείας να γυρίσει σελίδα οριστικά και διά παντός».
Ποια είναι η μεγαλύτερη θυσία που έχετε κάνει στην προσωπική σας ζωή για τον αθλητισμό; «Ο αθλητισμός και ο πρωταθλητισμός ήταν και είναι για μένα μια συνειδητή επιλογή. Δεν θεωρώ ότι έχω κάνει θυσίες».
Αν έχω σωστή ενημέρωση, πάντως, έχετε ακυρώσει δύο φορές τον γάμο σας, γιατί δεν προλαβαίνετε λόγω των αθλητικών σας υποχρεώσεων. «Υπήρχε έλλειψη χρόνου για μια σωστή προετοιμασία. Δεν το είδαμε ως θυσία».
Στο επί κοντώ σημειώνουμε πολλές επιτυχίες στην Ελλάδα. Γιατί είναι τόσο δυνατό το συγκεκριμένο αγώνισμα στη χώρα μας; «Θα έλεγα ότι μάλλον πρόκειται για σύμπτωση».
Αλήθεια, με την επίσης πρωταθλήτρια στο επί κοντώ Κατερίνα Στεφανίδη ποιες είναι οι σχέσεις σας; «Η Κατερίνα ζει στην Αμερική. Συναντιόμαστε στους αγώνες και θα έλεγα ότι η σχέση μας είναι πολύ καλή. Ο συναγωνισμός βοηθάει πάντα τους αθλητές να βελτιώνονται».
Με ποια συναισθήματα πήγατε την προηγούμενη Κυριακή στις κάλπες για να ψηφίσετε; «Με την ελπίδα το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα να φέρει ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας».
Εσείς θα θέλατε κάποια στιγμή να ασχοληθείτε με την πολιτική; «Κάπου είχα διαβάσει ότι η πολιτική είναι η ικανότητα να παρουσιάζεις σήμερα τι θα γίνει αύριο… Και αύριο να πρέπει να εξηγήσεις γιατί αυτό δεν έγινε. Εγώ δεν έχω τέτοιες ικανότητες».

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ