ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ

Ερωτηθείς «τι επαγγέλλεται», συνηθίζει να απαντά «Τάκης Ζαχαράτος». Πράγματι, κατάφερε το ονοματεπώνυμό του να αποτελεί από μόνο του συνώνυμο του μίμου, μια λέξη που φαίνεται να τον ενοχλεί σε έναν βαθμό. Ο Τάκης Ζαχαράτος θα ήθελε να είναι πολύ περισσότερα, γι’ αυτό και ανέκαθεν συνήθιζε να προβάλλει τις συνεργασίες του με τον Σταμάτη Κραουνάκη, τον Γιάννη Ξανθούλη, αλλά και τον Ανδρέα Βουτσινά. Προς το παρόν δεν το έχει καταφέρει. Εχει καταγραφεί ως ο άνθρωπος που μπορεί να «κάνει» την Αντζελα Δημητρίου καλύτερα και από την ίδια, σε τέτοιον βαθμό, που κάποτε ένας θαμώνας τού προσέφερε ένα δαχτυλίδι, καθώς τραγουδούσε το «Με καις, τρελέ μου έρωτα».

Ως παιδί δεν υπήρξε ιδιαίτερα κοινωνικός. Ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και ειδικότερα με την ενόργανη γυμναστική, ενώ ονειρευόταν ένα μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οπως συνηθίζει να λέει σήμερα «πήρε το αίμα του πίσω» μέσα από τη νίκη του φίλου του, Ιωάννη Μελισσανίδη. Τελικά τον κέρδισε η κομμωτική. Οι πρώην πελάτες του κάνουν λόγο για έναν εξαιρετικό επαγγελματία.

Κάθε Τετάρτη, όμως, που το κομμωτήριο παρέμενε κλειστό, ο Τάκης, μαζί με τους φίλους του, ντυνόταν, βαφόταν και άρχιζε τις μιμήσεις. Σιγά σιγά η φήμη του εξαπλωνόταν στην Πάτρα και η μητέρα του μιλούσε σε όλους για τον ταλαντούχο υιό της.

Η τύχη δεν άργησε να χτυπήσει την πόρτα του και συγκεκριμένα αυτή του κομμωτηρίου του. Η Ρούλα Κορομηλά, που βρισκόταν στην Πάτρα για γυρίσματα, έμαθε για τις ξεκαρδιστικές μιμήσεις του και τον επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά την ώρα που εκείνος, όπως έχει δηλώσει, κρέπαρε το μαλλί μιας πελάτισσάς του. Ο δρόμος είχε ανοίξει: ο Τάκης παράτησε την τσατσάρα για το μικρόφωνο.

Οι εμφανίσεις σε πρωινές εκπομπές και σίριαλ ξεκινούν και όλοι μιλούν για το αγόρι που είναι φτυστό η Αλίκη. Παράλληλα, πλαισιώνει άλλους καλλιτέχνες σε νυχτερινά προγράμματα, μέχρι να καταφέρει να ηγηθεί των δικών του, τα οποία τα τελευταία χρόνια φιλοξενούνταν στο θέατρο Βεργίνα του Regency Casino στη Θεσσαλονίκη. Στο θέατρο, το πέρασμά του από την παράσταση «Σεσουάρ για δολοφόνους» θα είναι εξίσου αδιάφορο με το ίδιο το έργο. Θα ξεχωρίσει, όμως, στη «Χαρτοπαίχτρα» του Δημήτρη Ψαθά, χαρίζοντας άφθονο γέλιο, καθώς, μεταξύ άλλων, μιμείται εξαιρετικά τη Ρένα Βλαχοπούλου. Το 2005 αποκτά το δικό του σόου στο Μega με τίτλο «Ζω ένα δράμα». Η τηλεόραση, όμως, δεν του πηγαίνει και η εκπομπή κόβεται έπειτα από μερικά επεισόδια. Το δράμα του το έζησε.

ΖΑΧΑΡΑΤΟΣ

Αναμφισβήτητα, εφέτος ο Τάκης Ζαχαράτος βιώνει την καλύτερη χρονιά του, καθώς οι ουρές έξω από το θέατρο Αλίκη, όπου παρουσιάζεται το σόου του, είναι τεράστιες – τα εισιτήρια έχουν ξεπεράσει τις 20.000. Τι κρύβεται πίσω από την απρόσμενη επιτυχία; Σε μια γκρίζα εποχή, όπως αυτή που ζούμε, το κοινό φαίνεται να έχει ακόμη ανάγκη από αστρόσκονη, μια αστρόσκονη που να συνοδεύεται όμως από την απαραίτητη απενοχοποίηση. Ο Ζαχαράτος μιμείται τον
Γρηγόρη Αρναούτογλου και την Αντζελα Δημητρίου, τους περνά μέσα από τον μεγεθυντικό φακό της σάτιρας και τους απογυμνώνει. Ουσιαστικά παρουσιάζει στο κοινό αυτό που αγαπά να βλέπει προσφέροντάς του όμως ένα μεγάλο άλλοθι, καθώς ο τελικός σκοπός δεν είναι η αποθέωση, αλλά η διακωμώδηση. Φυσικά, στην περίπτωση της Αλίκης ή της Μελίνας, η νοσταλγία είναι η μοναδική εξήγηση. Αφού η εποχή δεν γεννά σταρ ας αρκεστούμε σε πετυχημένες (απο)μιμήσεις…

Πρόκειται για έναν άνθρωπο που δουλεύει σκληρά και κυνηγά τη δουλειά του. Είναι γνωστό ότι έχει ταξιδέψει πολύ στο εξωτερικό και κυρίως στις ΗΠΑ προκειμένου να δει παραστάσεις και να παρακολουθήσει σεμινάρια. Οι κακές γλώσσες παρατηρούν ότι στην περίπτωσή του δεν διακρίνουν καμιά απολύτως εξέλιξη, καθώς παρουσιάζει περίπου τα ίδια πράγματα κάθε χρονιά. Ειλικρινά, όμως, είναι δυνατόν να ζητάμε την εξέλιξη από έναν καλλιτέχνη που βασίζει την τέχνη του στη μίμηση;

Ο ίδιος ο Ζαχαράτος είναι ούτως ή άλλως αρκετά έξυπνος για να κρατά χαμηλούς τόνους. Οταν κάποτε ερωτήθηκε αν έχει περάσει ποτέ από το μυαλό του να κάνει καριέρα στο εξωτερικό, απάντησε αφοπλιστικά: «Του εξωτερικού τού έχει περάσει;». Γνωρίζει πολύ καλά ότι στην Αμερική υπάρχουν χιλιάδες αγόρια που λατρεύουν τη Μέριλιν και τη μιμούνται θεσπέσια. Αυτός ήταν τυχερός. Γεννήθηκε στην Ελλάδα, σε μια μικρή αγορά και μεγαλούργησε σαν Αλίκη.

Βέβαια, ο Τάκης Ζαχαράτος πέρα από τις μιμήσεις του είναι γνωστός και για τις κόντρες του με τη Μιμή Ντενίση, την Αντζελα Δημητρίου και τα τελευταία χρόνια με την πρώην καλή του φίλη, Ελένη Μενεγάκη. «Τέλειωσαν πια τα ψέματα και τα ρετούς, και πλέον το ξεβράκωμα δεν δείχνει μόνο κυτταρίτιδα, αλλά και άλλα θέματα, όπως το επίδομα πολύτεκνης, που το παίρνει η Ελένη στερώντας το από άλλες οικογένειες που το έχουν ανάγκη» είχε δηλώσει αποδεικνύοντας πως γνωρίζει να παίζει καλά το παιχνίδι της σόουμπιζ, όπου η ίντριγκα αποτελεί το βασικό στοιχείο επιτυχίας, ειδικά πριν από την έναρξη κάποιου σόου. Μεταξύ άλλων, ο άνθρωπος που θα ήθελε να είναι κάτι περισσότερο από επαγγελματίας μίμος, αποδεικνύει πως και στις πικρόχολες δηλώσεις είναι αμίμητος.