Η άνοιξη σηματοδοτεί το τέλος του χειμώνα, την έναρξη της αναδημιουργίας της φύσης και την ευκαιρία για ανανέωση του τρόπου ζωής. Ταυτόχρονα όμως αποτελεί και την ιδανική στιγμή για να οργανώσουμε το νεσεσέρ μας και να οπλίσουμε το δέρμα με τα κατάλληλα εφόδια ώστε να είναι υγιές εν όψει καλοκαιριού. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες με τις οξειδωτικές ιδιότητες, η έκθεση του δέρματος στις UV, το κάπνισμα και το άγχος έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή ελευθέρων ριζών. Για να τις αντιμετωπίσουμε, όπως και τη φθορά που προκαλείται από τις τοξίνες οι οποίες συγκεντρώνονται καθημερινά στις στιβάδες της επιδερμίδας, εκείνο που έχουμε ανάγκη είναι να αναζωογονήσουμε και να βοηθήσουμε το δέρμα μας να γίνει πιο ανθεκτικό.

Αντιοξείδωση

Το δέρμα είναι εκείνο το όργανο του σώματος που δέχεται τις περισσότερες περιβαλλοντικές επιθέσεις. Το κάπνισμα, η ρύπανση και –ο πιο σημαντικός παράγοντας απ’ όλους– η ηλιακή ακτινοβολία παράγουν ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που είναι ασταθή μόρια τα οποία επιτίθενται στα κύτταρα που παράγουν κολλαγόνο. Σύμφωνα με το δερματολόγο δρα Χάουαρντ Μιούραντ, «κάθε κύτταρο του σώματός μας υπομένει περίπου χίλια χτυπήματα την ημέρα από ελεύθερες ρίζες οι οποίες δημιουργούνται από τον ίδιο το μεταβολισμό». Η μειωμένη ικανότητα άμυνάς μας ενάντια στις ελεύθερες ρίζες οδηγεί στο «οξειδωτικό στρες», μια κατάσταση που επηρεάζει όλα τα κύτταρα του σώματος. Παράλληλα, οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να καταστρέψουν το λίπος και την πρωτεΐνη στα τοιχώματα των κυττάρων αλλά και να βλάψουν το γενετικό υλικό στον πυρήνα τους. Τροφοδοτώντας το δέρμα με αντιοξειδωτικές ουσίες ένα μεγάλο μέρος αυτής της καταστροφής μπορεί να αποφευχθεί. Οι νέες φόρμουλες των προϊόντων επιστρατεύουν στις συνθέσεις τους κάθε δραστική αντιοξειδωτική ουσία. Οι πιο σημαντικές είναι η βιταμίνη Ε, το εκχύλισμα από θαλάσσια φυτά, οι πολυφαινόλες, το συνένζυμο Q10, εκχυλίσματα φρούτων κ.ά. που έχουν την ικανότητα να δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες και να τις εξουδετερώνουν.

Ενίσχυση της υγρασίας

Μαζί με το οξυγόνο, το νερό αποτελεί την πιο σημαντική θεμέλια ουσία που χρειάζονται ο οργανισμός και η επιδερμίδα μας. Καθώς όμως η κερατίνη στιβάδα –το προστατευτικό κάλυμμα της επιδερμίδας που κάνει το νερό να συγκρατείται στο εσωτερικό– επηρεάζεται από την ηλικία, τη διατροφή και τις περιβαλλοντικές επιθέσεις, με κυριότερη την ηλιακή ακτινοβολία, η ικανότητά της να συγκρατεί νερό εξασθενεί. Χωρίς τα κατάλληλα αποθέματα νερού τα δερματικά κύτταρα διαχωρίζονται και το αποτέλεσμα είναι η διαδερμική απώλεια νερού. Η επιδερμίδα ξηραίνεται, τα κύτταρα παράγουν λιγότερο κολλαγόνο και ελαστίνη και οι στιβάδες γίνονται σκληρές και άκαμπτες. Μια πλούσια ενυδατική κρέμα, εκτός από το να αναπληρώνει τη φυσική υγρασία στα ανώτερα στρώματα του δέρματος, αφήνει στην επιφάνεια ένα λεπτό φιλμ που λειτουργεί σαν μεμβράνη συγκράτησης του νερού. Μια ασπίδα προστασίας ενάντια στις περιβαλλοντικές επιθέσεις και τις οξειδώσεις. Οι προηγμένες συνθέσεις περιέχουν ενυδατικά συστατικά όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οξυγόνο, υαλουρονικό οξύ κ.ά.

Διαρκής προστασία

Απειροελάχιστη έκθεση στις ακτίνες UVA και UVB είναι αρκετή για να διεγείρει τη διαδικασία της πρόωρης γήρανσης. Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ρυτίδων οφείλεται στην έκθεση στο ήλιο ενώ μόνο το 1% αποδίδεται στη βιολογική γήρανση, λίγες μόνο ημέρες έκθεσης χωρίς προστασία στο ηλιακό φως μπορούν να κάνουν το δέρμα να δείχνει μακροπρόθεσμα αρκετά πιο ηλικιωμένο. Ωστόσο ο ήλιος είναι υπεύθυνος, εκτός από τις βλάβες που δημιουργεί στο DNA, και για το οξειδωτικό στρες. «Επενδύστε στην αντηλιακή κάλυψη 365 ημέρες το χρόνο», συμβουλεύουν οι ειδικοί, επισημαίνοντας ότι τα προϊόντα της καθημερινής ρουτίνας που χρησιμοποιούμε πρέπει να έχουν δείκτες προστασίας όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και το χειμώνα. Η ηλιακή ακτινοβολία που δεχόμαστε καθημερινά διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία γήρανσης και, κυρίως, στην παραγωγή ελευθέρων ριζών. Γι’ αυτό η βιομηχανία των καλλυντικών τώρα ενσωματώνει αντηλιακά φίλτρα σε πρωτοποριακές φόρμουλες φροντίδας έτσι ώστε να προστατευόμαστε όλο το χρόνο. Από τις απλές αντιρυτιδικές κρέμες προσώπου με SPF μέχρι τις ΒΒ, τις CC αλλά και τα προϊόντα μακιγιάζ με δείκτη προστασίας, το νεσεσέρ του μέλλοντος θα αποτελείται από μια γκάμα καλλυντικών με SPF.

Ανανέωση κυττάρων

Όπως η επιβράδυνση όλων των διαδικασιών του σώματος ξεκινάει περίπου στην ηλικία των 20, έτσι συμβαίνει και με την ανακύκλωση των κυττάρων. Με το πέρασμα του χρόνου επιβραδύνονται όλες οι λειτουργίες της κερατίνης στιβάδας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η φυσική απομάκρυνση των κερατινοκυττάρων να χρειάζεται ολοένα και περισσότερο χρόνο. Από 28 ημέρες που διαρκεί ένας κύκλος κατά τη νεότητα για να ταξιδέψουν τα κύτταρα από τη βάση της επιδερμίδας μέχρι την αποβολή τους, καθώς μεγαλώνουμε η διαδικασία αυτή, σταδιακά, διαρκεί εφτά με δέκα ημέρες περισσότερο. Κάτι που εμποδίζει τη λειτουργία ανανέωσης και αποτοξίνωσης της επιδερμίδας. Γι’ αυτό το ώριμο δέρμα συχνά δείχνει μουντό και γκριζοκίτρινο, με τις λεπτές γραμμές να ξεχωρίζουν. Η απολέπιση αντισταθμίζει την επιβράδυνση της φύσης χημικά ή μηχανικά απομακρύνοντας το ανώτερο στρώμα των νεκρών κυττάρων και επιτυγχάνοντας αναζωογόνηση και ανάπλαση του δέρματος. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα ομορφιάς που δίνει ορατά αποτελέσματα άμεσα κάνοντας το δέρμα να δείχνει πιο λαμπερό ενώ ταυτόχρονα το προετοιμάζει να δεχτεί τα ωφέλιμα συστατικά του προϊόντος περιποίησης που θα ακολουθήσει.

Το ρεπορτάζ αυτό δεν είναι διαφημιστικό