•H διαμόρφωση ενός κάθετου κήπου μπορεί να γίνει με μια σειρά από μεθόδους που παρουσιάζουν διαφορές στο κόστος και στην τεχνογνωσία.


Η πιο εύκολη και διαδεδομένη μέθοδος στην εφαρμογή της είναι η ανάπτυξη ποικιλιών αναρριχώμενων φυτών επάνω σε κατάλληλα συστήματα κρέμασης.

Τα αναρριχώμενα μπορούν να καλύψουν γρήγορα την επιφάνεια ενός τοίχου δημιουργώντας μια ζωντανή εικόνα του χώρου καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Μια τέτοια διαμόρφωση μπορεί να γίνει είτε σε μια εξωτερική επιφάνεια είτε στο εσωτερικό ενός κτιρίου.

Οι ποικιλίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι ο κισσός και ο κισσός μικρόφυλλος. Είναι αειθαλείς ποικιλίες και αναπτύσσονται γρήγορα χωρίς να έχουν ανάγκη από ιδιαίτερη φροντίδα ή νερό.

Για έντονη ανθοφορία και άρωμα, προτείνεται το γιασεμί, χιώτικο και αράπικο, καθώς και το ρυγχόσπερμο.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα εγκατάστασης συστήματος κρέμασης συνιστάται η χρήση της ποικιλίας Ficus pumila, η οποία μπορεί να καλύψει τον τοίχο αναπτύσσοντας τα στελέχη της απευθείας επάνω στην επιφάνειά του.

Πέρα από την αισθητική αναβάθμιση του κήπου ή της όψης του κτιρίου, η διαμόρφωση μιας κατακόρυφης επιφάνειας με φύτευση έχει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη: Αυξάνει τη θερμομονωτική ικανότητα του κτιρίου, το προστατεύει από τις θερμοκρασιακές εναλλαγές διατηρώντας σταθερή τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του. Προστατεύει το κέλυφος από την ηχορρύπανση επειδή λειτουργεί μονωτικά. Απορροφά τα επιβλαβή σωματίδια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα καθαρίζοντας και φιλτράροντας τον αέρα. Διατηρεί υψηλά τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής υγρασίας , μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Εφόσον επιθυμείτε να διαμορφώσετε μια κατακόρυφη επιφάνεια με φύτευση, πρέπει να μεριμνήσετε ώστε να γίνει: Σωστή και επαρκής στεγάνωση της επιφάνειας για την κατάλληλη διαμόρφωσή της με φύτευση. Σημαντικό ρόλο παίζει η χρήση του σωστού συστήματος αποστράγγισης στον χώρο που θα φυτευτούν τα αναρριχώμενα ώστε να μην εμφανιστεί υγρασία. Η επιλογή κατάλληλων φυτικών ποικιλιών που να μπορούν να ευδοκιμήσουν στις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. Η χρήση συστήματος κρέμασης κατάλληλων προδιαγραφών για το «πλέξιμο» των φυτών επάνω του.

Είναι ένα νέο «δέρμα» για τα κτίρια που μπορεί να αλλάξει, να εμπλουτιστεί, να μετασχηματιστεί και με αυτόν τον τρόπο να συνεισφέρει σε ένα ολοκληρωμένο αρχιτεκτονικό αποτέλεσμα.

ΜΙΚΡΑ  ΜΥΣΤΙΚΑ

•Διαλέξτε ποικιλίες κατάλληλες για τις συνθήκες όπου θα φυτευτούν, π.χ., σε σκιερούς χώρους ποικιλίες ανθεκτικές στη σκιά. Προτεινόμενες ποικιλίες αναρριχώμενων είναι: Οι ποικιλίες κισσών (Hedera sp) που ευδοκιμούν ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες. Η αμπέλοψη (Parthe-nocissus quinquefolia), φυλλοβόλος ποικιλία με έντονο κόκκινο χρώμα το φθινόπωρο λίγο πριν πέσουν τα φύλλα. Το ρυγχόσπερμο (Rhynchospermum jasminoides) είναι αειθαλές με σκούρα πράσινα φύλλα και πλήθος λευκών αρωματικών ανθέων.Τα γιασεμιά (Jasminum azoricum, Jasminum grandiflorum) που είναι ανθισμένα για μήνες και έχουν έντονο άρωμα. •Η αμπέλοψη, το ρυγχό-σπερμο και το γιασεμί είναι μόνο μερικά από τα είδη που έχουν ποικιλία εποχικών εναλλαγών διατηρώντας την εικόνα της κατακόρυφης επιφάνειας όλο τον χρόνο. •Μετά τη φύτευση των αναρριχώμενων πλέκετε τα στελέχη τους επάνω στο σύστημα κρέμασης, ώστε σταδιακά να καλυφθεί η κατακόρυφη επιφάνεια. •Οι αδρές επιφάνειες είναι καταλληλότερες για διαμόρφωση, αφού επιτρέπουν στα φυτά να αναπτυχθούν πιο εύκολα. •Το σύστημα κρέμασης κατασκευάζεται από κατάλληλα συρματόσχοινα που δεν υπερθερμαίνονται ώστε να μην καίνε το φυτό. Επίσης, τοποθετούνται διατεταγμένα σε σωστές αποστάσεις ώστε να μην καμπυλώνουν από το βάρος. •Το αναρριχώμενο φυτό τοποθετείται σε απόσταση 40 εκ. από την επιφάνεια ώστε να έχει χώρο να αναπτυχθεί.