Βαθιά χαραγμένος στη μνήμη των Ιρλανδών έχει μείνει ο Νοέμβριος του 2009. Ηταν η βραδιά που αμφισβήτησαν τη Γαλλία και την απείλησαν με αποκλεισμό από την τελική φάση του Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής.
Οι Γάλλοι είχαν νικήσει 1-0 στο πρώτο παιχνίδι, αλλά στο Σεντ Ντενί ο Ρόμπι Κιν είχε σκοράρει, ισοφαρίζοντας το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα. Η μάχη για το ταξίδι στη Ν. Αφρική οδηγήθηκε στην παράταση. Το κοντρόλ του Τιερί Ανρί με το χέρι και η πάσα προς τον Γκαλάς που σκόραρε έδωσαν στη Γαλλία την πρόκριση, παρά τις δικαιολογημένες φωνές των Ιρλανδών, που απείλησαν τη FIFA με προσφυγή στα δικαστήρια. Οπως αποκαλύφθηκε λίγα χρόνια αργότερα, η ιρλανδική ομοσπονδία πήρε πέντε εκατ. ευρώ από την παγκόσμια ομοσπονδία για να μην τραβήξει περισσότερο το σκοινί.
Σήμερα, Γαλλία και Ιρλανδία αναμετρούνται και πάλι στη Λυών, σε αγώνα για τη φάση των 16 του Euro. «Αυτή η ιστορία εξακολουθεί να προκαλεί αντιπαράθεση, αλλά νομίζω ότι αυτό ισχύει περισσότερο για τους Γάλλους» υποστηρίζει ο προπονητής της Ιρλανδίας, Μάρτιν Ο’ Νιλ. «Εχουμε αποφασίσει να το ξεχάσουμε, θα υπάρχει κάποια συζήτηση, αλλά δεν πιστεύω ότι θα έχουμε επηρεαστεί όταν μπούμε στο γήπεδο». Κάποιοι παίκτες που αγωνίστηκαν σε εκείνο το παιχνίδι είναι και τώρα στο ρόστερ της Ιρλανδίας. Ρόμπι Κιν,Τζον Ο’ Σέι, Γκλεν Γουίλαν, Αϊντεν Μακ Γκρέιντι.
Οι Γερμανοί ξανάρχονται στη Λιλ, αυτή τη φορά για να αντιμετωπίσουν τη Σλοβακία. Και εδώ υπάρχει μία μικρή ιστορία. Οι δύο ομάδες είχαν αναμετρηθεί σε φιλικό παιχνίδι στις 29 Μαΐου στο Αουγκσμπουργκ και η Σλοβακία είχε νικήσει 3-1. Ο προπονητής Γιαν Κόζακ απορρίπτει κάθε συζήτηση για εκείνο το αποτέλεσμα: «Αυτή τη φορά θα είναι περισσότερο συγκεντρωμένοι. Δεν μπορείς να συζητάς ότι μετά από ένα τέτοιο αποτέλεσμα μία τόσο δυνατή ομάδα θα έρθει να σε αντιμετωπίσει χωρίς αυτοσυγκέντρωση. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι παγκόσμιοι πρωταθλητές και ήταν πρώτοι στον όμιλό τους, χωρίς να δεχτούν γκολ. Κυρίως, ξέρουν τον τρόπο να αγωνίζονται σε μεγάλα τουρνουά. Φυσικά, γνωρίζουν ότι το Euro αρχίζει για αυτούς με το παιχνίδι κόντρα στη Σλοβακία» σημείωσε ο Κόζακ.
Στην Τουλούζ, η έκπληξη του 6ου ομίλου Ουγγαρία θα αντιμετωπίσει το Βέλγιο, που μετά το μουδιασμένο ξεκίνημα με την Ιταλία άρχισε να δείχνει καλά στοιχεία. Οι Ούγγροι βγήκαν στους δρόμους μετά το 3-3 με την Πορτογαλία, καθώς η πρώτη θέση στον όμιλό τους είναι μεγάλη επιτυχία για μια ομάδα που μπήκε στο Euro μέσω των πλέι οφ.
Η άποψη της βελγικής πλευράς: «Για να είμαι ειλικρινής δεν γνωρίζω πολλά για την Ουγγαρία. Το πιο σημαντικό είναι πως αν εμείς παίξουμε σύμφωνα με τις δυνατότητές μας, τότε θα πάρουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε» σχολίασε ο Ναϊγκολάν, σκόρερ στο ματς με τη Σουηδία.
Η Ισλανδία είναι η μικρότερη χώρα που έχει αγωνιστεί ποτέ σε τελική φάση του Euro. Μια χώρα με 330.000 κατοίκους, από τους οποίους το 10% είναι στη Γαλλία και ταξιδεύει από πόλη σε πόλη για να ενισχύσει την Εθνική ομάδα που αγωνίζεται για πρώτη φορά σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης. Σεντ Ετιέν, Μασσαλία, Παρίσι ήταν έως τώρα οι σταθμοί προορισμού των Ισλανδών, που πλέον μεταβαίνουν στη Νίκαια για το αυριανό παιχνίδι με την Αγγλία.
Ο προπονητής της Ισλανδίας Λαρς Λάγκερμπακ είναι πολύ καλός φίλος του τεχνικού της Αγγλίας Ρόι Χότζσον από την εποχή που ο τελευταίος εργαζόταν στη Σουηδία. Οι δύο προπονητές γνωρίστηκαν το 1976, όταν ο Χότζσον ήταν στον πάγκο της Χάλμσταντ. Παράλληλα, ο Λάγκερμπακ θυμήθηκε την πολύ καλή παράδοση που έχει κόντρα στην Αγγλία: «Εξι φορές έχω βρεθεί αντίπαλος όταν ήμουν στον πάγκο της Σουηδίας και δεν έχασα ποτέ. Ελπίζω ότι αυτό θα συνεχιστεί».


Ιταλία εναντίον Ισπανίας
Replay για τον τελικό του 2012

Ασφαλώς το παιχνίδι με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα διεξαχθεί αύριο στο Σταντ ντε Φρανς, όπου θα έχουμε μια επανάληψη του τελικού της προηγούμενης διοργάνωσης. Ιταλία εναντίον Ισπανίας. Πριν από τέσσερα χρόνια η Ισπανία είχε νικήσει 4-0 κατακτώντας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το τρόπαιο, τώρα όμως πολλά έχουν αλλάξει. Κατ’ αρχάς η Ισπανία δεν είναι πλέον η ομάδα-φόβητρο. Η ήττα από την Κροατία την έφερε στην άλλη πλευρά του ταμπλό, όπου βρίσκονται όλα τα φαβορί για τον τίτλο. Και η πορεία προς τον τελικό δεν είναι καθόλου εύκολη. Η «Marca» δανείστηκε από το Twitter του Σέρχιο Ράμος για να σημειώσει στην πρώτη σελίδα ότι είναι η ώρα για «ανάλυση, προβληματισμό, γνώση και βελτίωση».

«Κάθε αντίπαλος πλέον είναι δύσκολος»
σημείωσε ο Χουανφράν. «Θυμίζω τη φιλοσοφία της Ατλέτικο. Βλέπουμε μόνο έναν αγώνα. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στη διοργάνωση».
Οι αλλαγές που πραγματοποίησε ο Αντόνιο Κόντε στην ενδεκάδα της Ιταλίας για το ματς με την Ιρλανδία δεν ικανοποίησαν κανέναν. «Δώστε μας πίσω την Ιταλία» ανέφερε η εφημερίδα «La Gazzetta dello Sport», προσθέτοντας ότι κανένας παίκτης από τους αναπληρωματικούς δεν απέδωσε καλά, με εξαίρεση τον Ινσίνιε. «Και αυτός όμως μπήκε αργά στο παιχνίδι. Απαραίτητη η βελτίωση εν όψει του αγώνα με την Ισπανία».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ