Οι προσδοκίες υπήρξαν μεγάλες και ο πήχης ανέβηκε ψηλά. Ισως ψηλότερα απ’ όσο πραγματικά μπορούσε να φτάσει ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός. Το «σεμνά και ταπεινά» της τριετίας 2012-15 εγκαταλείφθηκε χάριν μιας πιο επιθετικής επικοινωνιακής πολιτικής που ήθελε τους Πράσινους να «διαφημίζουν» ότι ξαναβγαίνουν στις αγορές, ότι ανεβαίνουν επίπεδο, ότι στοχεύουν στην κατάκτηση του πρωταθλήματος και ότι μπορούν να πραγματοποιήσουν μια καλή ευρωπαϊκή πορεία. Η ολοκλήρωση του μεταγραφικού σχεδιασμού στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, η έλευση του πολυδιαφημισμένου και ακριβοπληρωμένου Μάικλ Εσιέν και ο διπλασιασμός του μπάτζετ από τα 6,5 στα 12 εκατ. ευρώ δημιούργησε μια βεβαιότητα –σε διοικούντες και οπαδούς –ότι το πλάνο βαίνει καλώς. Και ύστερα άρχισαν τα δύσκολα. Οδυνηρός πρόωρος αποκλεισμός από τα Κύπελλα Ευρώπης, αποτυχίες στο πρωτάθλημα και ένα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό που δεν άρχισε ποτέ και απειλεί να γκρεμίσει ό,τι χτιζόταν επί μια τριετία.
Η βραδιά της 21ης Νοεμβρίου θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη του προέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός κ. Γιάννη Αλαφούζου. Η γλυκιά προσμονή για ένα ντέρμπι «αιωνίων» και μια νίκη επί του μεγάλου αντιπάλου μετετράπη σε πίκρα, απογοήτευση, προβληματισμό, τάση για φυγή. Η μη έναρξη της αναμέτρησης, οι σφοδρές συγκρούσεις οπαδών του Παναθηναϊκού με την αστυνομία και οι εκτεταμένες ζημιές που υπέστη η ιστορική έδρα των Πρασίνων από φίλιες δυνάμεις κλόνισαν τον επικεφαλής του ποδοσφαιρικού Τριφυλλιού. Για πρώτη φορά στα χρόνια της προεδρίας του εξέφρασε δημόσια την πρόθεση να παραιτηθεί. Μολονότι την επομένη κιόλας υπαναχώρησε λόγω της πίεσης που δέχθηκε από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και των δεσμεύσεων (ηθικών και οικονομικών) που έχει, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός εν ευθέτω χρόνω. Αναζητείται ήδη το πλάνο, ο επόμενος πρόεδρος, η νέα τάξη πραγμάτων…
Προηγουμένως θέλει να κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα. Και τούτο διότι όπως λένε άνθρωποι από το περιβάλλον του προέδρου της ΠΑΕ «δεν επιθυμεί να αφήσει την ομάδα στην κάκιστη κατάσταση στην οποία την παρέλαβε το 2012». Αντιθέτως, όπως τονίζεται, θέλει να διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση στην επόμενη ημέρα: είτε με την οριστική αποχώρησή του εφόσον βρεθεί ένας επιχειρηματίας ή κάποιο fund που θα αναλάβει εξ ολοκλήρου τις υποχρεώσεις της ΠΑΕ, είτε με τη δημιουργία μιας οικουμενικής Παναθηναϊκής κυβέρνησης με κοινή παρουσία ισχυρών οικονομικά φίλων της ομάδας. Πρωτίστως όμως σκοπεύει να γιατρέψει τις πληγές που άνοιξαν ξανά στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό…


Ο λογαριασμός από τα επεισόδια αναμένεται βαρύς
Η απώλεια εσόδων, οι οπαδοί, οι ταραξίες και το συλλαλητήριο

Οικονομική ζημιά

Οσα συνέβησαν στη Λεωφόρο το Σάββατο 21 Νοεμβρίου διόγκωσαν το οικονομικό πρόβλημα που ταλανίζει μια ΠΑΕ η οποία κουβαλάει ένα χρέος που αγγίζει τα 15 εκατ. ευρώ. Ηδη από τον περασμένο Αύγουστο, όταν προέκυψε ο ευρωπαϊκός αποκλεισμός, οι Πράσινοι απώλεσαν προσδοκώμενα και προϋπολογισμένα έσοδα ύψους 4,5 εκατ. ευρώ, ενώ και ο λογαριασμός από το ντέρμπι αναμένεται βαρύς.
Η αποκατάσταση των ζημιών στο «Απ. Νικολαΐδης» θα ξεπεράσει τις 100.000 ευρώ, όπως υψηλά είναι και τα πρόστιμα που θα επιβληθούν στην ΠΑΕ από τα πειθαρχικά όργανα για όσα συνέβησαν.
Επίσης θα υπάρξει απώλεια εσόδων και από την τέλεση αγώνων κεκλεισμένων των θυρών. Ολη η ζημιά θα καλυφθεί από τον κ. Αλαφούζο, ο οποίος την τελευταία τριετία είναι ο βασικός χρηματοδότης της εταιρείας έχοντας καταβάλει περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ.
Βία και «ελαφρυντικά»

Ο χουλιγκανισμός ξαναχτύπησε την πόρτα του Παναθηναϊκού. Οσο κι αν δόθηκαν –από πλευράς ΠΑΕ –ελαφρυντικά στους ταραξίες οπαδούς (έγινε λόγος για προκλήσεις της αστυνομίας και τεταμένο κλίμα λόγω της αντιπαλότητας με τον Ολυμπιακό και της ύπαρξης «εγκληματικής οργάνωσης» στο ποδόσφαιρο), στις τάξεις της ΠΑΕ είναι έντονα προβληματισμένοι με όσα έγιναν στο ντέρμπι διότι για ακόμη μία φορά ζημιώθηκε ο σύλλογος (οικονομικά και αγωνιστικά), όπως συνέβη και στο περυσινό αντίστοιχο ματς της Λεωφόρου αλλά και στην αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ στο ίδιο γήπεδο, όταν και πάλι υπήρξε εισβολή στον αγωνιστικό χώρο και επεισόδια. Οι Πράσινοι σκοπεύουν άμεσα να λάβουν αυστηρά μέτρα προκειμένου να μην επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα.
Σχέσεις με την εξέδρα

Στην προ ντέρμπι συνάντηση του κ. Αλαφούζου με τους επικεφαλής της Θύρας 13, οι οπαδοί της ομάδας τού τόνισαν ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι θα κατορθώσουν να ελέγξουν το πλήθος εφόσον ξεφύγει ο έλεγχος, όπως και έγινε όταν ανακοινώθηκε η απόφαση του διαιτητή για τη μη έναρξη της αναμέτρησης. Προ ολίγων εβδομάδων μετά τη λήξη του αγώνα με την ΑΕΚ, για πρώτη φορά επί των ημερών του, η εξέδρα αποδοκίμασε τον κ. Αλαφούζο με υβριστικά συνθήματα ζητώντας του να αποχωρήσει από την ΠΑΕ. Ουδέποτε άλλοτε υπήρξε τόσο έντονη αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του και το πλάνο που υπηρετεί. Το προσεχές διάστημα θα προσπαθήσει να εξομαλύνει τη σχέση του με την εξέδρα με κατ’ ιδίαν επαφές ενώ, όταν καταλαγιάσει η σκόνη από το ντέρμπι, θα επικοινωνήσει προς την ευρεία μάζα των οπαδών το πλάνο του για την επόμενη ημέρα.
Πόλεμος κατά της διαφθοράς

Στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός θεωρούν ότι και στο ντέρμπι υπήρξαν θύματα ενός συστήματος που δρα εντός και πέριξ του ποδοσφαίρου και το οποίο πολεμά τον σύλλογο. Δεν διστάζουν να πουν ότι η μη έναρξη της αναμέτρησης ήταν προαποφασισμένη, γι’ αυτό, όπως ελέχθη κατά τη διάρκεια του διοικητικού συμβουλίου της ΠΑΕ, σκοπεύουν να εντείνουν τον πόλεμο κατά τη διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ηδη ο κ. Αλαφούζος στη συνάντηση που είχε μεσοβδόμαδα με τον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Σταύρο Κοντονή τόνισε την αναγκαιότητα για κάθαρση στον χώρο, ενώ προετοιμάζεται και συλλαλητήριο και πορεία διαμαρτυρίας στη Βουλή…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ