ΑΠΟΣΤΟΛΗ, ΡΙΓΑ

Μια απότομη προσγείωση σαν και αυτή που έκανε το αεροπλάνο που μετέφερε την αποστολή της Εθνικής ποδοσφαίρου στη Ρίγα, θέλει να αποτρέψει ο ομοσπονδιακός τεχνικός κ. Φερνάντο Σάντος κατά την πρεμιέρα (7/9, 21.30) της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014. «Οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα από τη νίκη θα είναι αποτυχημένο για την Εθνική» δήλωσε ο έμπειρος πορτογάλος προπονητής εν όψει της αναμέτρησης της Ελλάδας με τη Λετονία και τόνισε ότι το αρνητικό αποτέλεσμα (1-1) απέναντι στους Λετονούς πριν από περίπου ένα χρόνο στα προκριματικά του Euro 2012, θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς αποφυγή για τους έλληνες διεθνείς.

Ο κ. Σάντος στην τελευταία προπόνηση επί λετονικού εδάφους, στο μόλις 9.500 θέσεων γήπεδο της τοπικής Σκόντο Ρίγα, είδε με ικανοποίηση τον Γιώργο Σαμαρά και τον Χοσέ Χολέμπας, οι οποίοι προέρχονται από τραυματισμό, να προπονούνται κανονικά και να δηλώνουν «παρών» για τον αγώνα της Παρασκευής. Ωστόσο, ο προπονητής της Εθνικής κράτησε κλειστά τα χαρτιά του ως προς την ενδεκάδα που θα χρησιμοποιήσει. Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι εν τέλει θα επιλέξει σύστημα 4-4-2 και τους: Καρνέζη, Τοροσίδη, Σπυρόπουλο, Κυρ. Παπαδόπουλο, Παπασταθόπουλο, Τζιόλη, Κατσουράνη, Μανιάτη, Φορτούνη, Γκέκα και Μήτρογλου ή Σαμαρά.

Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Σάντος

Για τις προσδοκίες που έχει για τον πρώτο επίσημο αγώνα της Εθνικής: «Είναι αλήθεια ότι αρχίζουμε μια νέα προσπάθεια. Αντιμετωπίσαμε τη Λετονία και για τα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2012. Ήταν δύσκολα παιχνίδια, αλλά αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Κοιτάμε μπροστά. Στόχος μας είναι να βρεθούμε στη Βραζιλία. Ξέρουμε ότι αύριο θα είναι πολύ δύσκολο παιχνίδι για εμάς. Πιστεύουμε πολύ στην ομάδα μας και ότι είμαστε έτοιμοι για να κερδίσουμε. Στόχος μας είναι η νίκη. Θέλουμε να αρχίσουμε με νίκη σε αυτό το δύσκολο δρόμο που έχουμε μπροστά μας»

Για το πως θα νιώσει σε περίπτωση ισοπαλίας: «Έχουμε δει τη Λετονία στα τελευταία της παιχνίδια. Είναι μέρος της δουλειάς μας αυτό. Αν έρθει ισοπαλία αύριο, για εμάς θα είναι κακό αποτέλεσμα. Δεν μπορούμε να σκεφτούμε τίποτα άλλο πέρα από τη νίκη. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα είναι εύκολο παιχνίδι για εμάς. Σεβόμαστε τη Λετονία πάρα πολύ».

Για τα στοιχεία που θέλει να δει από την ομάδα του απέναντι στη Λετονία: «Έχω όλους τους παίκτες προετοιμασμένους για το αυριανό παιχνίδι. Πιστεύω στην ικανότητα και τη διάθεση που δείχνουν. Οι προπονήσεις έδειξαν ότι είμαστε σε καλό επίπεδο. Για αυτό πιστεύω ότι θα πάρουμε το θετικό αποτέλεσμα κάτι που είναι σημαντικό στο ξεκίνημα αυτών των προκριματικών. Θα επιθυμούσα ωστόσο οι ποδοσφαιριστές να είναι σε πιο υψηλά επίπεδα, αλλά αυτό το θέλουν όλοι οι προπονητές αυτή την περίοδο. Είχα κάνει μια πρόταση να κάνουμε κάποιους φιλικούς αγώνες τον Σεπτέμβριο και να παίζουμε επίσημα ματς τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο για να είναι πιο έτοιμοι οι παίκτες. Ωστόσο αυτό προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη επ´ αυτού».

Για το βασικό σχήμα, τους παίκτες και το σύστημα που θα χρησιμοποιήσει: «Δεν είναι 100% σίγουρο ποιοι θα παίξουν. Θα πρέπει να δω και τη σημερινή προπόνηση. Ομως ένας μεγάλος αριθμός παικτών που θα είναι στην ενδεκάδα είναι αυτοί που δοκιμάζω στις τελευταίες προπονήσεις. Πιο βασικό από το σύστημα πάντως είναι η νοοτροπία της ομάδας μέσα στο γήπεδο. Το σύστημα από μόνο του δεν έχει δυναμική. Θέλω όσα κάνουμε στις προπονήσεις να τα δω και στο γήπεδο στον αγώνα με τη Λετονία».

Για τα στοιχεία που θέλει να έχει η ομάδα του: «Στο φιλικό με τη Νορβηγία η επιθετική μας λειτουργία ήταν καλή. Προσπαθήσαμε να βελτιωθούμε πιο πολύ μέσα από τις προπονήσεις. Όμως δίνουμε βάρος και στην αμυντική μας οργάνωση καθώς εκεί κάναμε κάποια λάθη. Έγιναν λάθη που δεν τα περίμενα, με λάθος τοποθετήσεις παικτών. Περιμένω και ελπίζω ότι θα είμαστε καλοί και σε αυτόν τον τομέα»

Για τον περυσινό αγώνα στο ίδιο γήπεδο, όπου η Ελλάδα δυσκολεύτηκε: «Σε αυτό το παιχνίδι κάναμε κακή αρχή. Δεν μπορέσαμε να ελέγξουμε τον ρυθμό. Ο αντίπαλος είχε τον έλεγχο του κέντρου και ήμασταν κομμένοι στα δύο. Μετά από αυτό το διάστημα φέραμε το ματς στα μέτρα μας και στο δεύτερο μέρος ελέγξαμε πλήρως τον ρυθμό. Περιμένω να αφήσουμε πίσω αυτά τα 30 λεπτά και να δείξουμε τα στοιχεία που δείξαμε στο υπόλοιπο ματς. Βέβαια για να συμβεί αυτό θα πρέπει να μην ξεχάσουμε σε κανένα σημείο πως ο αντίπαλος μας θα είναι δύσκολος».

Για το αν η Ελλάδα είναι φαβορί: «Ναι είμαστε φαβορί, θεωρητικά. Στην κατάταξη της ΦΙΦΑ είμαστε πιο ψηλά από τους αντιπάλους μας. Αυτό δεν αυξάνει ούτε μειώνει την πίεση μας. Αν συνέχεια κέρδιζαν τα φαβορί τα πράγματα θα ήταν απλά στο ποδόσφαιρο. Θα πρέπει ωστόσο σε κάθε αγώνα να αποδεικνύουμε ότι είμαστε μια πολύ καλή ομάδα που θα μπορέσει να είναι πρώτη στον όμιλο της και θα πάει στη Βραζιλία».

Για τον Καραγκούνη και την απουσία του από την Εθνική: «Τρέφω μια τεράστια εκτίμηση για τον Καραγκούνη. Δεν είναι τυχαίο ότι βρίσκεται στην πρώτη θέση μαζί με τον Ζαγοράκη σε συμμετοχές στην Εθνική. Για το μέλλον του δεν μπορώ να πω κάτι. Εξαρτάται αποκλειστικά από τον ίδιο. Εμείς θα σεβαστούμε όποια απόφαση και αν πάρει. Από τη στιγμή όμως που κάποιος παίκτης δεν έχει ομάδα δεν μπορεί να βρίσκεται στην Εθνική ανδρών. Από την άλλη βέβαια, η πόρτα της Εθνικής είναι ανοιχτή για όλους. Για όλους τους παίκτες που έχουν ομάδα και έχουν ρυθμό. Το ποδόσφαιρο έτσι είναι. Κάποια στιγμή οι παίκτες φτάνουν στο τέλος της καριέρας τους. Οι μεγάλοι ποδοσφαιριστές κάποτε τελειώνουν. Αν λοιπόν αυτή είναι η απόφαση του Καραγκούνη είμαι σίγουρος ότι και ο ίδιος και η εθνική θα συνεχίσουν το δρόμο τους. Δεν μιλάμε όμως για κάποιο δράμα».