Οταν στις 31 Αυγούστου 2010 οι αμυντικές διατάξεις «ζώνης» της οικοδέσποινας Τουρκίας «στραγγάλιζαν» την Εθνική Ελλάδος προκαλώντας το απογοητευτικό 30,3% (10 στα 33) στα σουτ τριών πόντων, οι περισσότεροι συμφώνησαν ότι ο άσος της ισπανικής Ομπραντόιρο (εκείνη τη χρονιά) Κώστας Βασιλειάδης έπρεπε να έχει μια θέση στο δωδεκαμελές ρόστερ, ώστε να συμβάλει επιθετικά με το «φαρμακερό» μακρινό σουτ που διαθέτει. Τέσσερις ημέρες αργότερα όχι μόνο επιβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά η απουσία ενός κλασικού σουτέρ τριών πόντων, αλλά μετά τον αποκλεισμό από την παγκόσμια πρωταθλήτρια Ισπανία (και το απογοητευτικό 30,4% στα τρίποντα, 7 στα 23) ο τέως ομοσπονδιακός προπονητής κ. Γιόνας Καζλάουσκας ψέλλισε μπροστά στις κάμερες ότι « ίσως τελικά να έκανα λάθος που δεν πήρα τον Βασιλειάδη στην Τουρκία ».

Καινούργια «όπλα»

Η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με το Μουντομπάσκετ 2010 είναι ότι εκτός από τον άσο της ισπανικής Μπιλμπάο, με την οποία ο 27χρονος Βασιλειάδης έφθασε ως τους τελικούς της Λίγκας ΑCΒ χάνοντας τον τίτλο από την Μπαρτσελόνα, ο ομοσπονδιακός τεχνικός κ. Ηλίας Ζούρος προνόησε ώστε να έχει μαζί του ένα ακόμη «όπλο», το οποίο μάλιστα ουδείς πριν από αυτόν είχε προσέξει.

Ο 24χρονος ομογενής γκαρντ/φόργουορντ Μάικ Μπράμος, ο οποίος μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι Οχάιο αγωνίστηκε στο Περιστέρι (2009-2010) και από πέρυσι στην ισπανική Γκραν Κανάρια, κέρδισε από πολύ νωρίς μια θέση στην τελική δωδεκάδα πείθοντας και τον πλέον δύσπιστο για τις αγωνιστικές αρετές του, ενώ η συγκέντρωσή του, οι αμυντικές τοποθετήσεις του, το αξιόπιστο σουτ και το χαμηλό προφίλ του έχουν οδηγήσει τους έμπειρους συμπαίκτες του στο συμπέρασμα ότι «αυτό το παιδί θα μπορούσε να παίζει κάλλιστα στον Παναθηναϊκό ή στον Ολυμπιακό,είναι αυτού του επιπέδου»

Βέβαια, στους κρίσιμους αγώνες του επικείμενου Ευρωμπάσκετ (όχι απαραίτητα στα ματς της πρώτης φάσης, που φυσικά δεν είναι εύκολα, αλλά σε αυτά που θα κρίνουν την πορεία της Εθνικής) η μπάλα αποκτά… ξαφνικά μεγαλύτερο βάρος. Γι΄ αυτόν τον ρόλο, αλλά και για πολλούς ακόμη στα παρκέ της Λιθουανίας, είναι ο «έχων άγνοια κινδύνου» και «μπαρουτοκαπνισμένος» αρχηγός της Εθνικής Αντώνης Φώτσης.

Το εκπληκτικό με τον «Βatman» είναι ότι- εκτός από το εξαιρετικό μακρινό σουτ που τον καθιστά έναν από τους κορυφαίους φόργουορντ της Ευρώπηςο κ. Ζούρος του έχει δώσει την ευχέρεια να κινείται και με την μπάλα στα χέρια του επιχειρώντας διεισδύσεις προς το αντίπαλο καλάθι. Με μπόι 2,09 μ. και «δολοφονικό» σουτ τριών πόντων, ο εμπλουτισμός των κινήσεών του αναμένεται να λειτουργήσει ευεργετικά στην προσπάθεια της Εθνικής Ανδρών.

Νέα φιλοσοφία

Σπάνια πάντως κατά το παρελθόν έχουμε ακούσει (όχι μεμονωμένα, αλλά) την πλειονότητα των παικτών να παραδέχεται τόσο φανερά ότι «με τον Ζούρο ευχαριστιόμαστε το μπάσκετ που παίζουμε». Αν και πρωτάρης στην Εθνική, ο κόουτς της νταμπλούχου Λιθουανίας Ζαλγκίρις Κάουνας έχει καταφέρει να μοιράσει τέλεια τους ρόλους, ώστε καθένας από τους παίκτες να αισθάνεται… σούπερ απαραίτητος για την ομάδα.

Προτάσσοντας τις έννοιες «συνεργασία», «αλληλεγγύη» και «αυταπάρνηση», όλοι ανεξαρτήτως ονόματος είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν το αθλητικό «εγώ» τους στον βωμό τού «εμείς» και το αποτέλεσμα είναι εμφανές στο αμυντικό κομμάτι. Οσο για την επιθετική λειτουργία της Εθνικής; Και αυτή είναι αρκετά προηγμένη, καθώς έχει αυξηθεί (βάσει προγράμματος και όχι στην τύχη) η ταχύτητά της, η κίνηση της μπάλας είναι εντυπωσιακή και η ομάδα εμφανίζει ισορροπία μεταξύ περιφερειακής γραμμής και «front line» παρά τις απουσίες βασικότατων στελεχών.

«Θα πάθετε πλάκα με αυτά που θα δείτε»

Οι 12 διεθνείς έχουν συνειδητοποιήσει πως ορισμένα από τα μεγαλύτερα αστέρια του ευρωπαϊκού μπάσκετ δεν θα είναι μαζί τους στη Λιθουανία. Απαντες αντιλαμβάνονται το μέγεθος της αξίας τους, αλλά έχουν συνηθίσει στην ιδέα ότι σε αυτή τη διοργάνωση ταξιδεύουν με εντελώς ανανεωμένο προφίλ και με την καθοδήγηση μόλις τριών αθλητών της λεγόμενης «παλαιάς φρουράς» (Αντώνης Φώτσης, Νίκος Ζήσης, Γιάννης Μπουρούσης ).

«Το θέμα είναι ποιοι είναι παρόντες και όχι ποιοι είναι απόντες. Εχουμε μια καινούργια ομάδα με ταλέντο, η οποία μέρα με τη μέρα θα βελτιώνεται και θα προσπαθεί για το καλύτερο» υποστηρίζει ο κ. Ζούρος, ο οποίος ποτέ δεν τρόμαξε στη θέα των εμποδίων, αλλά δούλεψε συστηματικά για την καλύτερη δυνατή αγωνιστική εικόνα της ομάδας που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στη Λιθουανία. Αν η Εθνική Ελλάδος καταφέρει να συνδυάσει νίκες και θέαμα στα γήπεδα της Λιθουανίας, ενδέχεται να αποκτήσει… πολυπληθές κοινό στην πορεία της διοργάνωσης που θα ενισχύει τις φωνές των ελλήνων ταξιδιωτών στο Αλίτους, στo Βίλνιους και (εφόσον η ομάδα φθάσει στους «8») στo Κάουνας.

«Υπεύθυνος» για αυτό θα είναι εν πολλοίς ο κ. Ζούρος, ο οποίος όχι μόνο έσπασε το ρεκόρ του προκατόχου του κ. Ατσο Πέτροβιτς στον πάγκο της Ζαλγκίρις Κάουνας (άντεξε τέσσερις μήνες), αλλά… σάρωσε τους τίτλους κατακτώντας το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο Λιθουανίας, καθώς και το τρόπαιο στη Βαλτική Λίγκα. «Θα πάθετε πλάκα με αυτά που θα δείτε στη Λιθουανία. Οι φίλαθλοι είναι αμιγώς μπασκετικοί,δεν βρέθηκαν από σπόντα στο άθλημα και,το κυριότερο,ξέρουν να ανταμείβουν το καλό μπάσκετ» μας είπε ο ομοσπονδιακός προπονητής, υπενθυμίζοντας ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και του Πεκίνου η Λιθουανία είχε επιλέξει μπασκετμπολίστες ( Σαούλιους Στομπέργκας το 2004, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους το 2008) για να μεταφέρουν τη σημαία στην τελετή έναρξης.

Ενας λόγος παραπάνω, ο οποίος προαναγγέλλει το ανεξάντλητο πάθος που έχει η μικρή χώρα (3 εκατομμύρια κάτοικοι) της Βόρειας Ευρώπης, είναι το ότι έχει 72 χρόνια να διοργανώσει το Ευρωμπάσκετ (από το 1939), ενώ έχει κατακτήσει τρία χρυσά, ένα ασημένιο και ένα χάλκινο μετάλλιο σε Ευρωμπάσκετ και τρία χάλκινα σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Για πρώτη φορά στην ιστορία, μάλιστα, η εφετινή διοργάνωση θα φιλοξενήσει 24 (από 16) ομάδες, γι΄ αυτό και οι Λιθουανοί υποστηρίζουν ότι στη χώρα τους θα γίνει το μεγαλύτερο μπασκετικό πάρτι όλων των εποχών.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ