Το μείζον και χρόνιο πρόβλημα της διαχείρισης των τοξικών αποβλήτων ελαιοτριβείων επιχειρεί να επιλύσει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπογράφουν οι αναπληρωτές υπουργοί, Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξης Χαρίτσης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιάννης Τσιρώνης.
Η ΚΥΑ (δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 3924/Β/7-12-2016) περιλαμβάνει αλλαγές ειδικά για τα ελαιουργεία,
με προσανατολισμό στην ανάπτυξη και εξέταση εναλλακτικών προσεγγίσεων για την επεξεργασία των αποβλήτων τους. Βάσει της νέας απόφασης απλοποιείται η αδειοδότηση και η λειτουργία τους και οι ελαιουργοί θα μπορούν πλέον:
– να διαθέσουν τα απόβλητα ως υδρολίπανση των ελαιώνων, μια πρακτική που εφαρμόζεται εδώ και 15 χρόνια σε Ιταλία, Πορτογαλία κ.α.
– να μεταφέρουν τα απόβλητα σε κεντρικούς βιομηχανικούς φορείς επεξεργασίας αποβλήτων.
– να αποθηκεύουν τα απόβλητα σε εδαφοδεξαμενές, όπου μέσω κατάλληλης διεργασίας να εξατμίζονται.
Οι εδαφοδεξαμενές θα πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 300 μέτρα από το όριο των οικισμών, από παρακείμενες οικίες και από τουριστικές ζώνες, 100 μέτρα από το όριο της παραλίας, 200 μέτρα από πηγές υδροληψίας πόσιμου νερού και να διαθέτει περίφραξη 1,5 μέτρου, περιμετρική δενδροφύτευση και ανάχωμα.
Το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας θα προχωρήσει η έκδοση προσκλήσεων μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του νέου ΕΣΠΑ, στις οποίες θα μπορούν να υποβληθούν, μεταξύ άλλων, προτάσεις για επενδυτικά σχέδια που θα αφορούν τη διαχείριση των αποβλήτων ελαιοτριβείων. Πρόκειται για τις εξής δράσεις:
– «Ενίσχυση Περιβαλλοντικής Βιομηχανίας» με συνολικό προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ.
– «Ενίσχυση Αλυσίδων Προστιθέμενης Αξίας» με συνολικό προϋπολογισμό 80 εκατ. ευρώ.
«Πρόκειται για δυο δράσεις που μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό μοχλό ανάπτυξης, καθώς συντελούν στη σύσταση και ανάπτυξη δυναμικών μεταποιητικών σχημάτων με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, ενίσχυση της οικονομίας της ελληνικής περιφέρειας, με σεβασμό στο περιβάλλον», αναφέρει ο κ. Χαρίτσης.
Από την πλευρά του ο κ. Φάμελλος, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, μπορεί να επιτευχθεί με την εξοικονόμηση πόρων στο πλαίσιο μιας Κυκλικής Οικονομίας, αξιοποιώντας τα απόβλητα, μέσω της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης και της ανάκτησης».
Στις αρχές της κυκλικής οικονομίας αναφέρθηκε και ο κ. Τσιρώνης, βάσει των οποίων μετατρέπεται ένα υποπροϊόν της ελαιουργίας, το οποίο μέχρι σήμερα θεωρούταν επικίνδυνο απόβλητο, σε πολύτιμο λίπασμα. Και κατέληξε: «Ας καταλάβουμε ότι σε όλη την σφαίρα της οικονομίας, αυτά τα οποία σήμερα αποκαλούνται απόβλητα μπορούν να μετατραπούν σε πολύτιμα συστατικά για την υπόλοιπη παραγωγική διαδικασία. Παράλληλα, αυξάνονται οι θέσεις εργασίας τόσο στην παραγωγή, όσο και στον τομέα ανάπτυξης νέων τεχνολογιών υποστήριξης αυτής της διαδικασίας, με μεθόδους που εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα και το σεβασμό στο περιβάλλον».
Διαβάστε επίσης:
https://www.tovima.gr/society/article/?aid=757819
https://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=224692