Σημαντικά περιθώρια βελτίωσης του σχεδίου κανονισμού για την τεχνολογία vectoring εντοπίζει η Vodafone, με στόχο την αποφυγή της επαναμονοπώλησης της αγοράς από τον ΟΤΕ, καθώς και της ανακοπής των επενδύσεων σε δίκτυα οπτικών ινών. Σε συνάντηση με δημοσιογράφους, η διευθύντρια Νομικών και Κανονιστικών Θεμάτων και Εταιρικών Θέσεων κυρία Μαρία Σκάγκου τόνισε ότι «η Vodafone θεωρεί, όπως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι τη μεγαλύτερη δυνατή πιστότητα έχει η οπτική ίνα και όσο εγγύτερα βρίσκεται ο τελικός καταναλωτής σε αυτή τόσο καλύτερα αποτελέσματα έχει».

Δεδομένου ότι οι οπτικές ίνες αποτελούν την πλέον αξιόπιστη και ποιοτική τεχνολογική λύση, η Vodafone μένει μεν πιστή στη στρατηγική της επένδυσης σε τεχνολογίες αιχμής, όμως αναμένει και την τελική διαμόρφωση του κανονισμού για να εκπονήσει το τελικό της πλάνο. Το τετραετές επενδυτικό πλάνο της εταιρείας, ύψους 500 εκατ. ευρώ, δίνει έμφαση στις νέες τεχνολογίες με βάση τις οπτικές ίνες, όμως ο κανονισμός που πρόκειται να υποβληθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καθορίσει το μείγμα των τεχνολιών και τις περιοχές που θα επιλεγούν.

Καίριο ζήτημα, σύμφωνα με τα στελέχη της Vodafone Hellas, αποτελεί η επέκταση του προτεινόμενου διετούς διαστήματος για την υλοποίηση των επενδύσεων στο vectoring, σε τουλάχιστον τρία έτη. Ειδικότερα, λόγω του απαιτούμενου αναλυτικού τεχνοοικονομικού σχεδιασμού, του εύρους των αστάθμητων παραγόντων που πρέπει να συνυπολογιστούν (και οι οποίοι αφορούν κυρίως τη συμπεριφορά του ΟΤΕ), ο οποίος τη δεδομένη στιγμή έχει σημαντικό προβάδισμα.

Όπως επισήμαναν τα στελέχη της εταιρείας, ο ΟΤΕ διαθέτει ήδη ένα αρκετά μεγάλο αποτύπωμα VDSL στην αγορά, ενώ για τους εναλλακτικούς παρόχους οι εργασίες σύνδεσης με τη δική του υποδομή θα είναι εκτεταμένες και κοστοβόρες. Επιπλέον, διαθέτει μερίδιο 90% στις VDSL συνδέσεις έχοντας μάλιστα επιλέξει τις πλέον εμπορικές περιοχές.

Επίσης, κατά τη Vodafone Hellas,απαιτείται εξισορρόπηση της de facto υφιστάμενης ασυμμετρίας μέσω της προσωρινής, έως τη θέση σε ισχύ του Κανονισμού, αναστολής του rollout του ΟΤΕ και της απαλοιφής της δυνατότητας της διπλής επιλογής περιοχών από τον ΟΤΕ στην πρώτη ανάθεσή τους. Στα θετικά του σχεδίου κανονισμού, σε αυτό το στάδιο (πρώτη ανάθεση), συγκαταλέγεται ότι αντιμετωπίζει το ζήτημα της διαφορετικής αφετηρίας ΟΤΕ – παρόχων με τη θέσπιση σχετικά διαφοροποιημένων υποχρεώσεων κάλυψης.

Εν τω μεταξύ, σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει διατυπωθεί ο προβληματισμός ότι η τεχνολογία vectoring μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά στην ανάπτυξη νέων δικτύων νέας γενιάς, καθώς διαμορφώνει φραγμούς εισόδου και οδηγεί σε περιορισμό του ανταγωνισμού. Για τους λόγους αυτούς θεωρείται ως ένα ενδιάμεσο βραχυπρόθεσμο υποκατάστατο της οπτικής ίνας.

Επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς στην Ευρώπη

Σε όλη την Ευρώπη, όπου το ρυθμιστικό πλαίσιο και οι συνθήκες ανταγωνισμού το επιτρέπουν, η Vodafone επενδύει σε δίκτυα οπτικών ινών όσο πιο κοντά γίνεται σε σπίτια και επιχειρήσεις. Σε πολλές αγορές, η εταιρεία υποστηρίζει αυτή τη στρατηγική μέσα από συνεπενδύσεις και κοινή χρήση υποδομών. Στην Ισπανία δημιουργεί ένα νέο δίκτυο οπτικής ίνας υπερυψηλών ταχυτήτων μέσα από μία κοινή επενδυτική συμφωνία με την Orange για να εξυπηρετήσει περισσότερα από 2 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Στην Πορτογαλία, αναπτύσσει επιπρόσθετο δίκτυο οπτικής ίνας υπερυψηλών ταχυτήτων, ενώ έχει ήδη εγκαταστήσει δίκτυο οπτικής ίνας σε περισσότερα από 2,3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις, στο πλαίσιο επενδύσεων που συμπεριλαμβάνουν και συμφωνίες για κοινές επενδύσεις με τη NOS και την Portugal Telecom.

Στην Ιρλανδία συνέστησε κοινοπραξία με την εταιρεία ηλεκτρισμού ESB για την κατασκευή ενός 100% δικτύου οπτικών ινών υπερυψηλών ταχυτήτων για 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε απομακρυσμένες περιοχές. Τέλος, στην Ιταλία η Vodafone και η Wind έχουν έρθει σε συμφωνία με την εταιρεία ηλεκτρισμού Enel για την ανάπτυξη ενός εθνικού δικτύου οπτικών ινών υπερυψηλών ταχυτήτων.

Στη ώρα μας, εν αναμονή του Κανονισμού, που ιδανικά αναμένεται προς τα τέλη του 2016, έχουν ήδη ξεκινήσει εφαρμογές δικτύων οπτικών ινών (FTTC) σε Νέα Ιωνία, Φρεαττύδα, Γηροκομείο, Παγκράτι και Νέο Κόσμο.

Ανοιχτά θέματα παραμένουν επίσης το ψηφιακό μητρώο, ενώ από το καλοκαίρι θα έπρεπε να έχει υιοθετηθεί στην Ελλάδα η οδηγία για τη μείωση κόστους για τα υψίρρυθμα δίκτυα, για την οποία έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση μες στο καλοκαίρι. «Ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα ξεκινήσει η συζήτηση για το εθνικό ευρυζωνικό πλάνο, όμως το δικό μας πλάνο, όπως υφίσταται αυτή τη στιγμή, δεν το λαμβάνει υπόψη, είναι δηλαδή καθαρά ιδιωτικές επενδύσεις» επισήμανε η κυρία Σκάγκου.