Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί Moraxella spp. και Staphylococcus sciuri βρέθηκαν στο περικάρδιο υγρό των πτηνών τα οποία είχαν εντοπιστεί νεκρά στη λίμνη Κάρλα.

Οι σχετικές αναλύσεις έγιναν από το Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Παρασιτολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα δείγματα είχε αποστείλει ο Φορέας Διαχείρισης της «Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου».

Είδη του γένους Moraxella έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με την εμφάνιση αιφνιδίων θανάτων ιδιαίτερα σε νεαρά άγρια πτηνά αλλά και με την εμφάνιση συμπτωμάτων στο νευρικό, αναπνευστικό και γαστρεντερικό τους σύστημα.
Αρνητικό για γρίπη των πτηνών
Επιπλέον, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Φορέα, αρνητικό ήταν και το αποτέλεσμα της ιολογικής εξέτασης για γρίπη των πτηνών από το Εργαστήριο Παθολογίας Πτηνών του Κτηνιατρικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.
Αναμένεται ακόμη η ολοκλήρωση των εργαστηριακών εξετάσεων για ανίχνευση του Clostridium botulinum, το οποίο είναι υπεύθυνο για την παραγωγή της τοξίνης της αλλαντίασης, και ο έλεγχος για εντεροϊούς. Σύμφωνα με τον Φορέα, «όλα τα ως τώρα ευρήματα συνηγορούν στην υπαιτιότητα ενός ή περισσοτέρων μικροβιακών παραγόντων». Οπως επισημαίνεται, η υποβάθμιση του υγροβιότοπου και ο ευτροφισμός ευνοούν την ανάπτυξη και παρουσία κάθε πιθανού παράγοντα κινδύνου για το οικοσύστημα.
Ηδη ο Φορέας Διαχείρισης σε συνεργασία με την Περιφέρεια οργανώνει σύστημα προστασίας των νοσούντων πτηνών.
Αρχικά οι πρώτες αναλύσεις που είχαν γίνει στις αρχές Αυγούστου, κυρίως σε νεκρούς αργυροπελεκάνους και ροδοπελεκάνους, σύμφωνα με ανακοίνωση επιστημόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, είχαν δείξει υψηλά επίπεδα κυανοτοξινών, κάτι που αποτελεί ένδειξη των κακών βιολογικών συνθηκών που επικρατούν στη λίμνη και οδήγησαν στον θάνατο των πτηνών. Η Κάρλα χαρακτηρίζεται από έντονες και παρατεταμένες «ανθήσεις» τοξικών κυανοβακτηρίων και φυκών από τα πρώτα χρόνια της επαναπλήρωσής της. «Δυστυχώς το εφετινό καλοκαίρι δεν αποτελεί εξαίρεση και διαφαίνεται ότι μετά από πέντε και πλέον έτη διαχείρισης της «λίμνης» το πρόβλημα του οικοσυστήματος αυτού είναι πια φανερό και διά γυμνού οφθαλμού» ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

Νεκρά απειλούμενα είδη
Στα είδη που έχουν πληγεί περισσότερο περιλαμβάνεται ο αργυροπελεκάνος, ένα είδος παγκοσμίως απειλούμενο, για τη διατήρηση του οποίου η χώρα μας φέρει μεγάλη ευθύνη, καθώς φιλοξενεί πάνω από το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού. Από το 2016, σύμφωνα με στοιχεία της Ορνιθολογικής, η Κάρλα αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αποικία αναπαραγωγής αργυροπελεκάνων στην Ελλάδα και έναν από τους τέσσερις υγρότοπους στην Ευρώπη όπου φωλιάζουν και τα δύο είδη πελεκάνων (ροδοπελεκάνος και αργυροπελεκάνος).
Τα πρώτα νεκρά πουλιά (εννέα αργυροπελεκάνοι) εντοπίστηκαν στις αρχές Ιουλίου και έκτοτε ο αριθμός αυξάνεται ξεπερνώντας σήμερα τα 160 πτηνά, καθώς η θνησιμότητα συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό. Συγκεκριμένα, εκτός από ροδοπελεκάνους και αργυροπελεκάνους, έχουν εντοπιστεί και άλλα νεκρά πτηνά, όπως λευκοτσικνιάδες, χουλιαρομύτες, καλαμοκανάδες, ασημόγλαροι, σφυριχτάρια, καστανοκέφαλοι γλάροι, κορμοράνοι και πρασινοκέφαλες πάπιες.
Οπως υποστηρίζουν επιστήμονες της Ορνιθολογικής, η κατάσταση στον ταμιευτήρα της Κάρλας είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το υπουργείο Περιβάλλοντος ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο και να παύσει η θνησιμότητα των πουλιών. Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση, η ολοκλήρωση των έργων στη λίμνη είναι επείγουσα προκειμένου να πραγματοποιείται ανανέωση – ανακύκλωση του νερού. Η χαμηλή στάθμη της λίμνης, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, ευθύνεται μερικώς για το συγκεκριμένο περιστατικό.
Μακροπρόθεσμα επιβάλλεται η Πολιτεία να αναλάβει μέτρα πρόληψης καθώς τέτοια φαινόμενα απειλούν τόσο τη βιοποικιλότητα όσο και τους χρήστες των νερών της περιοχής. Παράλληλα η Ορνιθολογική θέτει το ζήτημα της καταδίκης της χώρας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την οικολογική κατάσταση στην Κάρλα.

HeliosPlus