Σε απόγνωση βρίσκονται οι Έλληνες γαλακτοπαραγωγοί αγελαδοτρόφοι, καθώς μετά το γάλα κινδυνεύουν να …χάσουν και το γιαούρτι. Ο κλάδος απειλείται με οικονομική ασφυξία, αλλά οι παραγωγοί επιμένουν ότι μπορεί να υπάρξει τρόπος ώστε να φτάσει ελληνικό φρέσκο γάλα στην αγορά. Γι΄ αυτό ζητούν να έρθει το «ελληνικό σήμα για το γάλα», ώστε να ενημερώνεται ο καταναλωτής για την προέλευση της πρώτης ύλης των γαλακτοκομικών προϊόντων και να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση ο Κώδικας Τροφίμων και Ποτών, όσον αφορά στο γιαούρτι.

Τη δραματική κατάσταση στον χώρο του αγελαδινού γάλακτος περιέγραψαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας κ. Τάκης Πεβερέτος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων κ. Γιώργος Κεφαλάς κι ο πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας κ. Θανάσης Βασιλέκας.
Όπως κατήγγειλαν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος κατάρρευσης της αγοράς στο ελληνικό φρέσκο γάλα, εξαιτίας των ασφυκτικών πιέσεων στις τιμές που ασκούν οι βιομηχανίες αλλά και των αλλαγών που προωθούνται στο άρθρο 82, του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, σύμφωνα με προσχέδιο υπουργικής απόφασης, που έχει σταλεί στην Κομισιόν προς έγκριση κι αφορά στο γιαούρτι.
Στα χρόνια της οικονομικής ύφεσης οι Έλληνες αγελαδοτρόφοι έχουν βιώσει την οικονομική ασφυξία λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής (διπλασιασμός στις τιμές των ζωοτροφών και στο κόστος ενέργειας, ΕΝΦΙΑ κλπ.), μια μακρά περίοδο αποπληρωμής από τις γαλακτοβιομηχανίες, το λουκέτο στην ΑΓΝΟ, τα κρούσματα οζώδους δερματίτιδας ειδικά στον Έβρο και τις πενιχρές αποζημιώσεις.
Η τραγική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, επιτείνεται από την κατάργηση των ποσοστώσεων για το γάλα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που οδηγεί σε σφοδρές αναταράξεις. Οι ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες ζητούν επιτακτικά δραματική μείωση της τιμής για το 30% της παραγωγής γάλακτος που παραδίδουν οι παραγωγοί (27 με 28 λεπτά το λίτρο), με το αιτιολογικό ότι το συγκεκριμένο γάλα θα πάει για τυροκόμηση.
Δυσμενής εξέλιξη, σύμφωνα με τους αγελαδοτρόφους, αποτελεί και το γεγονός πως η ΦΑΓΕ απομακρύνεται από τη χώρα μας μετά τη λήξη των συμβολαίων με Έλληνες αγελαδοτρόφους δημιουργώντας περαιτέρω προβλήματα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονική περίοδο.
Ανεπανόρθωτη βλάβη στον κλάδο αναμένεται να προκαλέσει πλέον και το νέο άρθρο του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (παλαιό άρθρο 82). «Αφήνει περιθώριο στον καθέναν να προωθεί γιαούρτι στην αγορά, που δεν περιέχει ελληνικό αγελαδινό γάλα. Κι αυτό συμβαίνει ενώ ακόμη και δικαστήριο της Μεγάλης Βρετανίας έχει αναγνωρίσει μετά από προσφυγή της ΦΑΓΕ, το δικαίωμα να λέγεται greek yogurt, εφ΄ όσον παράγεται από ελληνική πρώτη ύλη», επισημαίνουν οι αγελαδοτρόφοι. Να σημειωθεί ότι, η αξία εξαγωγών γιαουρτιού το 2015 ξεπέρασε τα 140 εκατομμύρια ευρώ.
Όπως κατήγγειλαν οι έλληνες κτηνοτρόφοι, είχαν αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελο Αποστόλου και τον αναπληρωτή υπουργό κ. Μάρκο Μπόλαρη, χωρίς ωστόσο να δοθεί λύση. Αντιπροσωπεία του κλάδου ενημέρωσε αρμοδίως χθες και σήμερα βουλευτές και εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων για το θέμα της ελληνικής αγελαδοτροφίας.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με ανακοίνωσή του διευκρινίζει τα εξής:
– Η τροποποίηση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών όσον αφορά στο εμπορικό πρότυπο για το γιαούρτι ήταν υποχρέωση στο πλαίσιο των μνημονίων από το 2013 με βάση τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ και υλοποιήθηκε ως «προαπαιτούμενο» στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης της χώρας μας με τους δανειστές της. Το σχετικό σχέδιο ΚΥΑ δεν μπορεί να εκδοθεί σε ΦΕΚ πριν το τέλος της διαβούλευσης στο επίπεδο της ΕΕ που λήγει στις 19 Μαΐου 2016.
– Η σύσταση της εργαλειοθήκης αφορά στη χρήση της πρώτης ύλης για την παρασκευή γιαουρτιών ώστε εκτός από νωπό γάλα (που ούτως ή άλλως θερμαίνεται για την πήξη του γάλακτος) να περιλαμβάνει και άλλα είδη γάλακτος όπως θερμικά επεξεργασμένο ή συμπυκνωμένο, όπως ήδη χρησιμοποιούνται εδώ και 25 χρόνια στην ελληνική αγορά, με τη διαφορά ότι κυκλοφορούσαν ως επιδόρπια γιαούρτης.
– Τώρα πλέον θα απαγορεύεται η χρήση σκόνης γάλακτος και θα επιτρέπεται, για τεχνικούς και μόνο λόγους, που συνδέονται με την εποχικότητα του γάλακτος, μία προσθήκη πρωτεϊνών γάλακτος με τη βασική διαφορά ότι πλέον αυτή την πληροφορία για το είδος του γάλακτος να αναγράφεται με ευκρινή και ευανάγνωστο τρόπο στη συσκευασία ώστε να την πληροφορείται ο καταναλωτής και να κάνει συνειδητά τις επιλογές του.
– Το παραδοσιακό γιαούρτι με την πέτσα θα παράγεται αποκλειστικά από νωπό ή παστεριωμένο γάλα που δεν έχει υποστεί τροποποίηση της φυσικής του σύνθεσης.
– Η επικαιροποίηση της νομοθεσίας με ξεκάθαρους πλέον κανόνες εμπορίας δίχως παρεκκλίσεις, αστερίσκους και ειδικές άδειες, που κυριαρχούσαν στην αγορά κατά το παρελθόν, σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση ουσιαστικών ελέγχων στην αγορά θα συμβάλλουν στη διαφάνεια της αγοράς και την πλήρη ενημέρωση του καταναλωτή. Ο καταναλωτής πλέον θα γνωρίζει και θα μπορεί να επιλέξει το προϊόν που επιθυμεί να καταναλώσει μέσα από την υποχρεωτική επισήμανση του είδους του γάλακτος. Ο καταναλωτής θα γνωρίζει και θα μπορεί να επιλέγει το προϊόν που θα είναι αποκλειστικά από νωπό γάλα.
– Επιμένουμε στις συζητήσεις για τα γαλακτοκομικά προϊόντα που γίνονται στο πλαίσιο των Συμβουλίων Υπουργών Γεωργίας στην υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος.
– Σχετικά με το σχέδιο νομοθετήματος της Τσεχίας η χώρας μας έχει ήδη αντιδράσει έντονα και εκφράσει αιτιολογημένη διαφωνία η οποία έχει κοινοποιηθεί σε όλα τα Κράτη Μέλη και παρακολουθεί το θέμα στενά.