Δια πάσα νόσον συνεχίζουν να λαμβάνονται στην Ελλάδα τα αντιβιοτικά, παρά τις εκκλήσεις των ειδικών επιστημόνων για περιορισμό της χρήσης τους. Με αφορμή την έναρξη Πανελλαδικής Εκστρατείας Ενημέρωσης για την ορθή χρήση αντιβιοτικών, η καθηγήτρια Παθολογίας –Λοιμώξεων κυρία Ελένη Γιαμαρέλλου παρουσίασε στοιχεία τελευταίας έρευνας σύμφωνα με την οποία οι τρεις στους δέκα Έλληνες αγοράζουν αντιβιοτικά μόνοι τους, χωρίς δηλαδή να τους τα έχει συστήσει γιατρός. Η Ελλάδα εξακολουθεί να κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη, στην κατανάλωση αντιβιοτικών, καθώς και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μικροβίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά σε παγκόσμιο επίπεδο κατέχει η χώρα μας.
Οι παραπάνω διαπιστώσεις έγιναν με αφορμή την Πανελλαδική Εκστρατεία Ενημέρωσης για την ορθή χρήση των Αντιβιοτικών και των Εμβολίων. Την εκστρατεία θα πραγματοποιήσει το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας, η Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας, η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, σε μια προσπάθεια ενημέρωσης και εκπαίδευσης του πληθυσμού της χώρας μας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Γιώργο Πατούλη, τα αντιβιοτικά θα πάψουν να διατίθενται στους πολίτες χωρίς συνταγή μόνο όταν επιβληθούν ποινές. «Ο νόμος λέει ότι απαγορεύεται η πώλησή τους χωρίς ιατρική συνταγή, χωρίς όμως να προβλέπει ποινές», ανέφερε.
Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, ο κίνδυνος που ελλοχεύει από την υπερκατανάλωση αντιβιοτικών είναι ότι σε λίγα χρόνια θα καταστούν αναποτελεσματικά στην αντιμετώπιση σοβαρών και θανατηφόρων λοιμώξεων, όπου η χρήση τους είναι απαραίτητη. Χρειάζεται λοιπόν, να προφυλάξουμε τα φάρμακα αυτά, τα οποία έσωσαν και εξακολουθούν να σώζουν εκατομμύρια ζωές μέχρι σήμερα.
Στόχος της Εκστρατείας –είπε ο κ. Πατούλης – είναι να γίνει κατανοητό και ξεκάθαρο από όλους τους Έλληνες πώς μπορούν και οι ίδιοι να συμβάλλουν στη μείωση της άσκοπης χρήσης αντιβιοτικών, μαθαίνοντας πότε πραγματικά χρειάζεται να πάρουν αντιβιοτικό και πότε όχι, ποιες είναι οι συνέπειες από την άσκοπη χρήση, αλλά και πώς προλαμβάνονται οι λοιμώξεις μέσω των εμβολιασμών ώστε να μη νοσήσουν και να μη χρειαστεί τελικά να πάρουν αντιβιοτικό.
Ένα ακόμη σημαντικό σημείο στο οποίο εστιάζει η εκστρατεία ενημέρωσης, είναι να συνειδητοποιήσουν οι καταναλωτές ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να λαμβάνουν αντιβιοτικά με δική τους πρωτοβουλία από το φαρμακείο της γειτονιάς τους, χωρίς την καθοδήγηση του ιατρού.
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες έχει φτάσει το «τέλος των αντιβιοτικών» αφού δεν πρόκειται να κυκλοφορήσουν τουλάχιστον για μια δεκαετία αντιβιοτικά δραστικά στα ανθεκτικά μικρόβια που εμείς δημιουργήσαμε με την άσκοπη υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών. Μοναδική λύση αποτελεί η μείωση των «άχρηστων» αντιβιοτικών, αφού με τον περιορισμό της κατανάλωσής τους τα μικρόβια γίνονται και πάλι ευαίσθητα στα αντιβιοτικά.