Θύμα πλαστογραφίας φαίνεται ότι έπεσε ο Αλέξανδρος Ρόντος, ειδικός εντεταλμένος της Ευρωπαικής Ένωσης για το Κέρας της Αφρικής πρώην πρέσβης και σύμβουλος στο υπουργείο εξωτερικών που κατηγορείται για την υπόθεση της χρηματοδότησης της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» του Κων. Τζεβελέκου.

Ο κ. Ρόντος απολογήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου στην 4η ανακρίτρια παρουσία των συνηγόρων του Ι. Μαντζουράνη και Ι. Μαγγανιάρη και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 50.000 ευρώ.

Παράλληλα όμως γραφολογική εξέταση του γνωστού γραφολόγου Δημ. Καλαντζή αποδεικνύει ότι οι υπογραφές εκταμίευσης εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ δεν είναι δικές του. Μόνο η υπογραφή ανάθεσης του έργου αποναρκοθέτησης, συνολικού ποσού 2.380.444 ευρώ, είναι, σύμφωνα με τον κ. Καλαντζή γνήσια.

Στην απολογία του ο Αλέξανδρος Ρόντος υποστηρίζει ότι από κανένα στοιχείο της δικογραφίας δεν προκύπτει ότι η υπερκοστολόγηση των προγραμμάτων μπορούσε να εντοπιστεί και τονίζει ότι δεν υπάρχει παράνομο περιουσιακό όφελος.

Προσθέτει ότι ουδέποτε συμμετείχε στην έγκριση των τελικών εκθέσεων υλοποίησης των προγραμμάτων και δηλώνει ότι οι υπογραφές του στα σχετικά έγγραφα είναι πλαστές, όπως αποδεικνύεται και από την έκθεση του έμπειρου γραφολόγου.

Δηλώνει επίσης ότι ήταν απολύτως πεισμένος ότι συνέτρεχαν όλες οι προϋποθέσεις για την ανάθεση του έργου στη μη κυβερνητική οργάνωση.

Η ανακρίτρια διέταξε την πραγματοποίηση γραφολολογικής εξέτασης για να διαπιστωθεί ποιός ήταν ο πλαστογράφος. Σύμφωνα με πληροφορίες έλαβε ήδη υπογραφές από όλους τους εμπλεκόμενους του υπουργείου Εξωτερικών.