Τις δύο εναλλακτικές προτάσεις το Ταμείο Αρωγής Λιμενικού Σώματος που τους έδωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης εξετάζουν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των λιμενικών μετά την παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν έξω το υπουργείο το πρωί της Τρίτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συνάντηση οι συνδικαλιστές του Λιμενικού ζήτησαν από τον υπουργό να παραμείνει ως έχει το Ταμείο και να μην ενσωματωθεί σε άλλα ελλειμματικά Ταμεία. Από την πλευρά του ο υπουργός φέρεται να τους είπε ότι αποτελεί κυβερνητική πολιτική αλλά θα εξασφαλιστεί μέσω ρυθμίσεων η βιωσιμότητα του Ταμείου. Παράλληλα τους πρότεινε είτε να δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός που θα ενταχθεί στο Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού είτε να δημιουργηθεί επαγγελματικό ταμείο ιδιωτικού δικαίου. Η αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών δεσμεύτηκε να απαντήσει τις επόμενες ημέρες αφού πρώτα συνεδριάσουν τα προεδρεία και συμβουλευτούν ειδικούς συμβούλους.

Επίσης αντιπροσωπεία των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των λιμενικών επέδωσαν ψήφισμα και στον αρχηγό του Λιμενικού κ. Αθανάσιο Αθανασόπουλο.

Eπίσης το «παρών» στην κινητοποίηση έδωσε και αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Δημήτρη Σαϊτάκη ενώ παρέστη και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ.Θεόδωρος Δρίτσας.

Ο κ. Δρίτσας σε δηλώσεις του επεσήμανε πως «η κυβέρνηση της μειοψηφίας επιμένει, ακόμα και λίγο πριν αποχωρήσει, να επιτίθεται στις κατακτήσεις των εργαζομένων. Σαμαράς και Βενιζέλος και οι υπουργοί της κυβέρνησης εκτελούν κατά γράμμα τις καταστροφικές μνημονιακές δεσμεύσεις τους απέναντι στην τρόικα. Τα Ταμεία των στελεχών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, όπως και των άλλων Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, πρέπει να στηριχθούν και όχι να διαλυθούν».

Κάλεσε τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου να πάρει άμεσα θέση, να υπερασπιστεί έμπρακτα το Λιμενικό Σώμα και παράλληλα να σταματήσουν οι υπουργοί «την υποκριτική τακτική, να πετούν ο ένας το μπαλάκι στον άλλο και να νίπτουν τας χείρας τους».

Τι αναφέρει το ψήφισμα

Σε κοινό ψήφισμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος και της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος σημειώνεται πως «με την παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΝΑ εκφράζουμε την πλήρη και ξεκάθαρη αντίθεσή μας τόσο στις επικείμενες ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για τα ασφαλιστικά μας Ταμεία και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τα Μετοχικά Ταμεία αφενός και αφετέρου στην επιβολή συγκεκριμένων όρων και προϋποθέσεων για τη συνέχιση της λειτουργίας του Ταμείου Αρωγής Λιμενικού Σώματος, ανάλογων με εκείνους που θα ισχύσουν για τα προβληματικά και επιδοτούμενα από διάφορες πηγές, πλην των εργαζομένων, Ταμεία, όσο και στη συνεχιζόμενη μη συμμόρφωση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης στην τελεσίδικη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αποκατάσταση των οικονομικών αδικιών που έχουν υποστεί αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί με τους αντισυνταγματικούς νόμους περί περικοπών κ.λπ.»

Σημειώνουν ακόμη σχετικά με τις αποφάσεις του ΣτΕ ότι «εκφράζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την έντονη δυσαρέσκειά μας στην τακτική μη συμμόρφωσης του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και θυμίζουμε ότι οι αρμόδιοι υπουργοί παρανομούν όσο δεν συμμορφώνονται, οφείλουν δε να γνωρίζουν ότι υπάρχουν ευθύνες, οι οποίες θα αναζητηθούν εφόσον συνεχιστεί η παρελκυστική αντιμετώπιση του όλου θέματος».

Και συμπληρώνουν πως «σε ό,τι αφορά στο Ταμείο Αρωγής Λιμενικού Σώματος, για ακόμα μια φορά διαμηνύουμε ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διαφύλαξή του καθώς είναι δημιούργημα δικό μας, δεν έχει επιβαρύνει ούτε με ένα ευρώ διαχρονικά το κράτος και ούτε στοχεύει στο μέλλον να το πράξει. Είναι ένα Ταμείο αυτασφάλισης, αυτοχρηματοδοτούμενο, διανεμητικού χαρακτήρα, αυτοδιοικούμενο, αυτοδιαχειριζόμενο, παράδειγμα προς μίμηση και όχι προς αποφυγή. Είναι ο “κουμπαράς” των εργαζομένων, που τροφοδοτείται από τον κόπο και τον ιδρώτα τους με την προσδοκία στο τέλος του εργασιακού τους βίου να λάβουν το ποσό που τους αναλογεί. Η επαπειλούμενη έξωθεν καθ’ οιονδήποτε τρόπο επέμβαση-παρέμβαση στο Ταμείο Αρωγής Λιμενικού Σώματος αποτελεί ωρολογιακή βόμβα στις τάξεις του Σώματος».

Το ψήφισμα κλείνει με τη φράση «όταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση γίνεται καθήκον».

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος κ. Γιώργος Δριβάκος είπε για το θέμα των ασφαλιστικών ταμείων ότι «το Ταμείο μας δεν είχε ποτέ έλλειμμα και για να συνεχίσει να μην έχει και να μην παράγει ελλείμματα θα πρέπει το κράτος να το αφήσει ήσυχο. Σε αυτή λοιπόν την πρόκληση απαντάμε με κινητοποιήσεις. Η παράσταση διαμαρτυρίας των προεδρείων γίνεται για να καταγγείλουμε στον υπουργό Ναυτιλίας αυτή τη διαδικασία αλλά και βεβαίως για να πούμε ότι θα συνεχίσουμε με ένστολη πανελλαδική διαμαρτυρία την επόμενη εβδομάδα. Και αυτό είναι μόνο η αρχή».

Εντός της ημέρας οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι αστυνομικών και λιμενικών συναντήθηκαν με στελέχη του ΠαΣοΚ στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Χαριλάου Τρικούπη για τα Ταμεία τους και τους ειπώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως αποτελεί κυβερνητική πολιτική η ενοποίηση Ταμείων.