«Άφεση αμαρτιών» δίδει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) στην Ιερά Μονή και Αρχιεπισκοπή του Όρους Σινά. Με νέα ρύθμιση, η οποία έχει ενταχθεί σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, αίρονται τα εμπόδια για την αξιοποίηση δημόσιας δασικής έκτασης 290 στρεμμάτων, στη θέση «Καύκαλος» στην περιοχή της Τραγάνας, η οποία είχε παραχωρηθεί τον Μάρτιο του 1993 στη Μονή Σινά με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου.
Η παραχώρηση είχε γίνει με σκοπό την κατασκευή, εντός πενταετίας, εγκαταστάσεων οι οποίες θα εξυπηρετούσαν πολιτιστικούς, φιλανθρωπικούς, επιστημονικούς και κοινωφελείς σκοπούς του Ιδρύματος Όρους Σινά.
Προκειμένου να προχωρήσουν τα σχέδια της Μονής, παρατείνεται αναδρομικά η ισχύς της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου από 25.8.1998 ως το 2021, με δυνατότητα μάλιστα περαιτέρω παρατάσεων επί πενταετία, εφόσον κριθεί ότι η καθυστέρηση υλοποίησης του σκοπού οφείλεται σε υπαιτιότητα της διοίκησης.
Επιπλέον, για να ξεπεραστούν αναχώματα που θέτει η δασική νομοθεσία, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, προβλέπεται ότι «για τις περιπτώσεις των παραχωρήσεων αυτών, εφόσον έχουν υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη έργα ανέγερσης κτηρίων, κτισμάτων ή εγκαταστάσεων ή προπαρασκευαστικές εργασίες υλοποίησης των έργων αυτών, συνεπώς τα κοινωφελή αυτά ιδρύματα έχουν υποβληθεί νομίμως σε δαπάνες ανέγερσης των πάσης φύσεως εγκαταστάσεων που κατατείνουν στην πραγμάτωση του σκοπού τους, δεν θίγεται το καθεστώς των εκτάσεων αυτών».
Με τον τρόπο αυτό, όπως σημειώνεται στην έκθεση, «αξιοποιούνται τα κεφάλαια που έχουν δαπανηθεί σε ανεγερθείσες ή και ανεγειρόμενες εγκαταστάσεις οι οποίες έχουν παραμείνει ημιτελείς λόγω ελλείψεως πόρων μέχρι την αποπεράτωσή τους».