Μεγάλη συμμετοχή και μάλιστα υπέρ της απεργίας μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις δείχνουν τα πρώτα στοιχεία απο τις ψηφοφορίες στις τοπικές Ενώσεις των καθηγητών, που διενεργήθηκαν την Τρίτη, σε ολόκληρη τη χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ συνεδριάζουν το πρωί της Τετάρτης για να επικυρώσουν την απόφαση για απεργία.

Η απόφαση που αναμένεται να ληφθεί από τα συλλογικά όργανα των καθηγητών στέλνει μήνυμα προς την κυβέρνηση και την κοινωνία, καθώς πρακτικά από το μεσημέρι οι καθηγητές βρίσκονται σε καθεστώς επιστράτευσης.

Με ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ αφήνει αιχμές κατά της ΑΔΕΔΥ, για το γεγόνος ότι δεν έλαβε απόφαση για απεργία την Παρασκευή, πρώτη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων. Συγκεκριμένα, καταγγέλλει «σε όλους τους εργαζόμενους και στον ελληνικό λαό την άρνηση της πλειοψηφίας που διαμορφώθηκε στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ να δεχτεί την πρότασή μας για κήρυξη πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας την Παρασκευή, 17-5.Η άρνηση αυτή της ΑΔΕΔΥ αντικειμενικά δίνει χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση να περάσει την καταστολή ενάντια στον κλάδο μας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση για απεργία, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος, «τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι οι γενικές συνελεύσεις είναι μαζικότατες και πέραν πάσης προσδοκίας. Τα δε αποτελέσματα είναι συντριπτικά υπέρ της απεργιακής κινητοποίησης».

Ενδεικτικό είναι ότι στο λεκανοπέδιο της Αττικής, από τις 20 συνολικά ΕΛΜΕ, κατά της απεργίας τάχθηκαν μόνον δύο. Παρεμφερής είναι η εικόνα και στην περιφέρεια, αφού οι περισσότερες από τις ψηφοφορίες που έχουν περατωθεί έχουν καταλήξει σε αποφάσεις υπέρ της κινητοποίησης.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος, «τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι οι γενικές συνελεύσεις είναι μαζικότατες και πέραν πάσης προσδοκίας. Τα δε αποτελέσματα είναι συντριπτικά υπέρ της απεργιακής κινητοποίησης».

Την Τετάρτη το πρωί στις 10:00, οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ θα μεταφέρουν τις απόψεις των συναδέλφων τους στην γενική συνέλευση της διοίκησης της ΟΛΜΕ που θα γίνει σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, προκειμένου να ληφθεί η τελική απόφαση.

Την ίδια ημέρα το προεδρείο της ΟΛΜΕ θα συναντηθεί με τον γραμματέα της ΝΔ, Μ.Κεφαλογιάννη.

Ενδεικτικά, υπέρ της απεργίας έχουν ταχθεί οι ΕΛΜΕ Ρόδου, Α’ Δωδεκανήσου, Θεσπρωτίας, Β’, Γ’, Δ’ και Στ’ Αθήνας, Καλλιθέας – Ν. Σμύρνης – Μοσχάτου, Β’ Δυτικής Αθήνας, Ροδόπης, Λέσβου, Ικαρίας – Φούρνων, Α’ Κυκλάδων.

Δεν έλειψαν όμως και τα «παρατράγουδα». Στη Χίο σημειώθηκε μικροεπεισόδιο όταν αστυνομικός του νομού επιχείρησε να επιδώσει στους καθηγητές τα φύλλα της επιστράτευσής τους στη διάρκεια της συνέλευσης της τοπικής ΕΛΜΕ επειδή δεν τους έβρισκε στα σπίτια τους! Τελικά η συνέλευση διακόπηκε και ζητήθηκε από τον αστυνομικό να αποχωρήσει.
Όπως αναφέρουν στο «Βήμα» εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ, στα περισσότερα νησιά έχουν ήδη καταγραφεί μεγάλα ποσοστά συμμετοχής στις συνελεύσεις και αντίστοιχα μεγάλα ποσοστά υπέρ της απεργίας. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κλάδος των καθηγητών θα αξιοποιήσει την σημερινή ψηψοφορία για να στείλει μήνυμα …αποφασιστικότητας στην κυβέρνηση. Αύριο το πρωί στις 10, οι πρόεδροι των τοπικών ΕΛΜΕ των καθηγητών θα μεταφέρουν τις απόψεις των συναδέλφων τους στην γενική συνέλευση της διοίκησης της ΟΛΜΕ που θα γίνει σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Μιλώντας στο Mega το πρωί της Τετάρτης, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη τόνισε ότι η ΟΛΜΕ οδήγησε τον κλάδο σε ήττα με την απόφαση για απεργία στη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων και παρατήρησε ότι η συνδικαλιστική ηγεσία των καθηγητών πρέπει να καθαιρεθεί.

Σχολιάζοντας την προληπτική επιστράτευση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ο Δ. Στρατούλης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί πρακτικές χούντας.

Για προκλητική ενέργεια έκανε λόγο ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν.Καραθανασόπουλος και τόνισε ότι μόνη απάντηση είναι ο αγώνας.